21 Februarie, 2019

Cum se realizează cumulul pensiei cu salariul?

Deoarece reprezintă un subiect de interes general, astăzi vom aborda prevederile referitoare la cumulul pensiei cu salariul, plecând de la cap. IV „ Măsuri privind regimul cumulului pensiilor cu veniturile salariale, în scopul reducerii cheltuielilor bugetare” din Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

* Cine poate cumula pensia cu salariul?

Pot cumula pensia cu salariul pensionarii aparţinând atât sistemului public de pensii, cât şi sistemelor neintegrate sistemului public de pensii, care beneficiază de o pensie mai mică sau egală cu câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2013.

Atenţie! Câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2013 este stabilit în baza Legii nr. 6/2013 privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2013, la valoarea de 2.223 lei.

cumul
Sursa foto: Lege5.ro

* Cine nu poate cumula pensia cu salariul?

Nu pot cumula pensia cu salariul pensionarii aparţinând atât sistemului public de pensii, cât şi sistemelor neintegrate sistemului public de pensii, care beneficiază de o pensie mai mare decât câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2013, respectiv 2.223 lei pentru anul 2013, şi care realizează venituri salariale sau, după caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activităţi pe bază de:

  • contract individual de muncă;
  • raport de serviciu;
  • în baza actului de numire, potrivit legii.

Aceste venituri trebuie realizate:

  • în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare;
  • în cadrul regiilor autonome;
  • în cadrul societăţilor naţionale;
  • în cadrul companiilor naţionale;
  • în cadrul societăţilor comerciale la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială.

Atenţie! Atunci când raportăm nivelul pensiei la nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului de asigurări sociale de stat, trebuie să luăm în considerare toate veniturile din pensii de care beneficiază o persoană, unde şi dacă este cazul, atât din sistemul public de pensii, cât şi din sisteme neintegrate acestuia, precum şi alte drepturi stabilite şi plătite de Casa Naţională de Pensii Publice prin structurile sale teritoriale în baza unor legi speciale (drepturile reparatorii cu caracter necontributiv).

La stabilirea situaţiei de cumul se are în vedere nivelul cuantumurilor însumate ale tuturor veniturilor.

* Care sunt excepţiile de la aplicarea prevederilor privind cumulul pensiei cu salariul?

Excepţiile de la aplicarea acestor prevederi privind cumulul pensiei cu salariul sunt stabilite prin Decizia Curţii Constituţionale nr. 1414/2009, decizie adoptată în urma controlului de constituţionalitate a priori, care precizează că „dispoziţiile cap. IV din lege sunt constituţionale în măsura în care acestea nu se referă la persoanele pentru care durata mandatului este stabilită expres prin Constituţie”.

Persoanele numite pentru care durata mandatului este stabilită expres prin Constituţie, sunt:

  • Avocatul Poporului, numit pe o durată de 5 ani, în conformitate cu art. 58 alin. (1) din Constituţia României;
  • preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii este ales pentru un mandat de un an în conformitate cu art. 133 alin. (3) din Constituţia României;
  • membrii Consiliului Superior al Magistraturii aleşi sau numiţi pentru un mandat de 6 ani în conformitate cu art. 133 alin. (4) din Constituţia României;
  • consilierii de conturi numiţi pentru un mandat de 9 ani, în conformitate cu art. 140 alin. (4) din Constituţia României;
  • judecătorii Curţii Constituţionale numiţi pentru un mandat de 9 ani, în conformitate cu art. 142 alin. (2) din Constituţia României.

Sursa: Ministerul Muncii

comentarii

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Comentarii

 • Răspunde
  iunie 12 2013

  Daca sunt in pensie anticipata,si imi gasesc loc de munca ,pot sa lucrezsi sa primesc si pensia, si salariul sau nu imi permite legea. Multumesc.

  • Răspunde
   Elena Hogaş Autor
   iunie 12 2013

   Bună ziua!

   Dacă încasaţi pensia anticipată, în momentul angajării nu veţi primi ambele beneficii financiare. La art 114, alin. (1), lit. b) din Legea nr. 263/2010 se precizează că plata pensiei se suspendă pe perioada în care beneficiarul de pensie anticipată realizează venituri ca urmare a încheierii unui contract de muncă. Solicitaţi casei de pensii suspendarea plăţii pensiei şi apoi încheiaţi contractul de muncă care vă asigură plata salariului.

  • Răspunde
   iunie 12 2013

   Astia de la guvernare , stiu la fel de bine ca si noi,ca toti sau majoritatea pensionarilor cu pensii anticipate sau partial anticipate,lucreaza in continuare dar la NEGRU,asa ca statul este pacalit de doua ori. Daca cineva din parlament sau govern ar gandi pozitiv,ar elimina articolul cu interdictia din Legea nr.263 si astfel,statul ar mai castiga inca cel putin un impozit pe salariu.Dar vorba romanului unde nu-I cap,vai de picioare..

   • Răspunde
    Loredana
    iunie 14 2013

    Pensia anticipata este introdusa pentru cei care nu mai reusesc sa lucreze, din diverse motive. Daca poti munci, atunci nu intri la pensie anticipata. Toti cei care cer pensie anticipata, dar vor sa lucreze mai departe, nu fac altceva, decat sa profite de bugetul de stat, ceea ce nu este corect.
    Acesta este motivul pentru care nu se accepta cumulul de pensie anticipata cu contrat de munca.
    Daca vrem sa facem lucrurile corect, sa nu se mai lucreze la negru, atunci trebuie facute controale dese si serioase, ata de catre ITM, cat si de finante (control venit-cheltuieli) sau sa scoatem din lege pensia anticipata, sa ramana pensia pe caz de boala, de incapacitate de munca.
    Sa asteptam ca romanul sa fie corect……nu vad sa se intample asta mai repede de 50 de ani :(

 • Răspunde
  Popa
  iunie 15 2013

  SUNT PENSIONARA LA LIMITA DE VARSTA , CONTINUI SA LUCREZ CATE 1 – 2 ORE/ZI LA DIVERSE SOCIETATI CF. CONTRACTELOR DE MUNCA CU FRACTIUNE DE NORMA.
  INTELEG CA ESTE CORECT DAR ASI VREA SA STIU , CE ANUME NU TREBUIE PLATIT DE CATRE SOC. ( PT. MINE ) ? CUMVA SOMAJUL ?
  VA MULTUMESC.

 • Răspunde
  rai
  iunie 16 2013

  daca am 43 de ani de munaca,stagiul militar efectuat dupa incadrarea in munca,pot benificia de pensie anticipata la 43 ani munca fara diminuare?
  nu stiu cum cu stagiu de cotizare?va mutumesc.

 • Răspunde
  Pompiliu
  septembrie 11 2013

  Doresc sa ies la pensie anticipata partial.Am indeplinit vechimea minim necesara. Pot cu mula aceasta pensie cu un venit de cenzor la o societate comerciala privata? S-a mai raspuns mai sus dar nu se specifica mediul de lucru privat sau bugetar. Eu inteleg ca interdictia se refera la a cumula pensia cu un venit din domeniul bugetar si nu privat.

 • Răspunde
  Pompiliu
  septembrie 20 2013

  Daca sint pensionat anticipat pot realiza venituri de la o societate comerciala cu capital privat? Eu inteleg ca legea cu cumulul pensie-salariu este pentru cei care vor sa lucreze in sistemul bugetar.

 • Răspunde
  vasile
  octombrie 23 2013

  Daca decizia se pensie este in valoare de 2512 lei, dar scazand ,,impozitele,, raman cu 2132 lei, pot sa cumulez pensi cu salariu la stat?

 • Răspunde
  braguta
  ianuarie 28 2014

  sunt as medical(cadru militar) pens.de invaliditate gr III in baza deciziei medicale.dar fara decizia definitiva a casei de pensii sectoriale (Casa sectoriala a MAI)si vreau sa lucrez in continuare in acelasi loc de munca cu program de 4 ore,dar nu pot pana la primirea deciziei Casei de pensii.DE CE??? Va multumesc

 • Răspunde
  Dragos
  ianuarie 29 2014

  Buna ziua.
  Am si eu o mica problema.
  In data de 14 06.2013(vineri) am semnat CIM, in data de 17.06.2013 in timp ce ma deplasam la locul de munca, am suferit un accident, am fost opera, am fost in concediu medical pana in data de 16.12.2013.In data de 17.12.2013 m-am dus la sediu sa efectuez protectia muncii, in timpul protectiei muncii a venit o persoana cu o notificare prin care ma anunta ca incepand cu data de 18.12.2013 imi inceteaza CIM in baza art. 31 alin.3 , este legal ? Ce ma sfatuiti sa fac in continuare?
  Va multumesc!

  • Răspunde
   ianuarie 29 2014

   Bună ziua,

   Alin. (3) al art. 31 din Codul muncii prevede că – pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă – CIM poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la iniţiativa oricăreia dintre părţi, fără a fi necesară motivarea acesteia.

   Potrivit art. 50 din Codul muncii, CIM se suspendă de drept în cazul concediului pentru incapacitate temporară de muncă.

   Deci, dacă CIM pe care l-aţi semnat prevede şi o perioadă de probă, decizia angajatorului este justificată.

   Însă vă recomand să întrebaţi pe Forumul LegeStart. Poate veţi primi informaţii mai lămuritoare.

   Forumul este la adresa http://forum.legestart.ro/ .

 • Răspunde
  maria
  februarie 2 2014

  SINT MAMICA UNEI FETITE BOLNAVE CU HANDICAP 1 GRAV SI AM VIRSTA DE 60 ANI SINT ESITA LA PENSIE DE VIRSTA CU O VECHIME DE 35 DE ANI . .AM DREPTU SA FIU IN CONTINUARE ASISTENTUL PERSONAL AL FETEI MELE?, TIND CONT CA PENSIA SI SALARIU E DIN FONDUL DE STAT.VA ROG ASTEPT UN RASPUNS URGENT VA MULTUMESC.

 • Răspunde
  maria
  februarie 7 2014

  MULTUMESC PENTRU RASPUNSUL DAT

 • Răspunde
  Laura
  martie 12 2014

  Buna ziua,mama mea este pensionsta la limita de varsta de cativa ani,momentan lucreaza in Italia cu contract de munca,platind toate asigurarile.Cand va veni in tara are dreptul la o recalculare a pensiei pe baza veniturilor de acolo,daca da,cum se procedeaza?Va multumesc anticipat!

  • Răspunde
   Laura
   martie 12 2014

   Multumesc pentru raspuns

 • Răspunde
  ION
  martie 23 2014

  Sunt pensionar militar,cu o mpensie de 2.746 lei, si primar ales,cu un salariu de 3.000 lei . doresc sa stiu dacă pot cumula pensia militara cu salariul de primar,si daca nu sunt cumva in incompatibilitate?? Rog raspuns urgent !

 • Răspunde
  Vlasie
  aprilie 8 2014

  Sunt pensionata anticipat valoare 1084 roni, am dorit sa ma angajez cu carte de munca pe un salariu de 850 roni ,dar mi-au spus ca trebuie sa renunt la pensie. Salariul si pensia nu depaseste salariul minim pe economie. as avea totusi sanse sa pot obtine acest loc de munca? Va multumesc.

 • Răspunde
  ioan
  aprilie 9 2014

  in 20 sept am depus la casa de pensii dosarul complet pentru pensionare la limita de virsta,in asteptarea deciziei de pensionare continuind sa lucrez in acelas loc de munca si aceleasi conditii.In 13 dec 2013 am primit decizia de pensionare,iar in 18 dec am lichidat la intr. de stat unde am lucrat peste 35 ani.In 28 dec am primit prin posta suma de 7940 lei,plata pensiei din 20 sept pina in 31 dec.In lunile ian. si febr. 2014 am primit pensia pe card asa cum am convenit la depunerea dosarului,dar de atunci nu am mai primit pensie,motivind ca trebuie sa-mi retina suma de 6784 lei,plata necuvenita,zic ei.Mentionez ca pensia mea este de aproximati 2400lei net. intrebare ;;este corect sa-mi retina niste bani pe care mi iau dat fara sa-i cer!Eu cind am primit banii aia eram in cele 30 zile legale in care puteam sa refuz pensia si sa mai lucrez inca 3 ani cit mai aveam dreptul pina la 65 ani!Daca luam banii(cum de fapt i-am si luat)si continuam sa lucrez de unde isi mai recuperau ei suma asta?VA MULTUMESC PENTRU RABDARE SI INTELEGERE SI ASTEPT RASOUNS SA STIU CUM SA PROCEDEZ IN CONTINUARE!!!

 • Răspunde
  nicolae
  aprilie 10 2014

  sunt pensionat cu gr 2 de invaliditate si am primit o decizie de la casa de pensii arges ca trebuie sa restitui suma de 4545 lei pentru cumulul pensiei cu salariul.Mentionez ca nu am niciun contract de munca dar figurez ca am cumparat cu facture medicamente naturiste de la firma gano excel pentru uzul familiei.considerati ca e normal ce se intampla? ce trebuie sa fac?
  multumesc

 • Răspunde
  GICĂ
  mai 20 2014

  Sunt funcţionar public şi am depus dosarul de pensionare ptr. limită de vărstă;
  Dacă CIM, încetează de drept ,la emiterea deciziei de pensionare, cum pot
  cumula pensia cu salariu, avănd în vedere că mă încadrez în prevederile Legii nr.329/2009,
  privind cumulul salariului cu pensia, fară întreruperea CIM?Care sunt paşii?

 • Răspunde
  RADU-DAN
  septembrie 30 2014

  Sunt persoana fizica autorizata respectiv instructor auto,,pot cumula pensia anticipata partial cu venituri din aceasta activitate?,.Mentinez ca nu am niciun contract de munca ! Va multumesc anticipat.

 • Răspunde
  Claudia
  ianuarie 29 2015

  Bună ziua am și eu întrebare :tatăl meu sa pensionat anticipat,dar lucrează în continuare bineînțeles în regula cu contract de munca.In urma cu trei săptămâni a fost operat la colon,iar întrebarea mea este dacă poate beneficia de concediu medical ,deoarece nu mai poate lucra… fiind și pensionar are drept la concediu medical ?

 • Răspunde
  angela
  februarie 10 2015

  M-am pensionat in 8 ianuarie 2015,la limita de varsta ,exact cand am implinit 60 ani.Lucrez in continuare la acelasi loc de munca, la stat , pana la primirea deciziei de pensie,Intrebarea mea se refera la faptul daca atunci cand primesc pensia voi primi pensie si pe perioada de 2-3 luni (DIN URMA ) cat am lucrat pana sa primesc decizia de pensionare.SAU PRIMESC DOAR PENSIA?
  MULTUMESC

 • Răspunde
  ioan55
  iunie 7 2015

  Buna ziua. In cazul in care s-a depus dosarul la casa de pensii in 01iunie deci nu exista decizie, iar persoana exerseaza la locul de munca pana cand se gaseste inlocuitor are dreptulde a primi ssalar.daca da imi puteti comunica va rog nr de lege in cazUl in care I se refuza a se plati salariul. Va multumesc anticipat.o zi buna

 • Răspunde
  Buda
  iunie 16 2015

  Sint pensionara din 16.06.2015, la limita de virsta, am un contract de munca la institutia bugetara de la care m-am pesionat. Va rog sa ma ajutati cu cadrul legal pentru a afla durata in care pot cumuai pensia cu salarul. ( nr. de ani in care pot continua munca in aceasta institutie). Astept. MULTULESC.

 • Răspunde
  Cocrea
  septembrie 9 2015

  Buna ziua,
  Mi-am depus dosarul pntru pensie anticipata, am stagiul de cotizare complet, dar mai am de pimit de la fostul loc de munca salarii compensaorii inca 12 luni. Pensia este de 1100 lei, iar salariul compensaoriu lunar este de 1015 lei . Am lucrat in Compnie de stat. Vreau sa stiu daca am dreptul sa iau pensia si salariu , Va multumesc si astept raspuns. Olguta Cocrea

 • Răspunde
  Tudorina
  februarie 9 2016

  Buna ziua,
  As vrea sa stiu daca pot primi pensie la limita de varsta si salariu. Am implinit varsta de 60 de ani la 20 septembrie 2015. Lucrez in invatamant, ca profesor si am o vechime de 38 de ani impliniti la 1 septembrie 2015. Deocamdata am depus doar cerere pentru intocmirea dosarului la secretariat.
  Va multumesc anticipat!

 • Răspunde
  vasilica
  mai 26 2017

  Buna ziua. sunt angajata din anul 1974. In toamna anului 2011 mi s-a schimbat contractul colectiv de munca in contract pe perioada determinata de 6 ani pe perioada mandatului demnitarului (curtea de conturi). Pot cumula pensia de serviciu cu salariul la fel ca demnitarul ?. Multumesc anticipat. L7/2016

Scrie un comentariu