Cum să îţi iubeşti din nou locul de muncă?

În ziua de astăzi am putea spune că este destul de normal ca oamenii să îşi urască locurile de muncă. Trebuie să ne întoarcem la anul 2000 – când Gallup a început măsurarea nivelului de dezangajare (nededicare) – pentru a găsi un punct de la care angajaţii au fost mai nefericiţi decât sunt acum.

Deci, care sunt opţiunile pentru această nemulţumită generaţie de angajaţi? Unii dintre voi vor răbufni. Acest lucru nu sună distractiv, aşa este? Alţii vor căuta păşuni verzi, dar iarba nu este întotdeauna mai verde pe partea cealaltă.

Ce zici de o cale mai puţin la modă, mai puţin radicală? Ce zici despre a învaţa să îţi iubeşti din nou locul de muncă? Nu ştii de unde să începi? Iată câteva sfaturi:

1. Ia-ţi un concediu sabatic

Conform unor studii realizate de Societatea pentru Managementul Resurselor Umane, angajaţii care îşi iau concedii sabatice sunt mai dedicaţi şi mai productivi. Chiar şi angajaţii mai activi sunt revigoraţi de concediile sabatice.

Având un concediu sabatic (concediu pe care îl iei pentru a-ţi face ordine în viaţă sau carieră), este un mod excelent de a te ajuta să îţi iubeşti locul de muncă din nou.

Verifică-ţi contractul de muncă; ai putea descoperi că ai posibilitatea unor concedii plătite sau neplătite. Chiar dacă firma ta nu oferă un program sabatic formal, ai putea negocia ceva timp liber.

Aminteşte-ţi, totuşi, că in general, concediile nu sunt doar despre a te pune pe picioare. De fapt, majoritatea concediilor sabatice implică muncă în folosul comunităţii sau de caritate, care permite angajaţilor să opereze în medii cu totul noi.

2. Balanţă între job şi viaţă

Cercetările arată că românii se tem şi sunt prea stresaţi când vine vorba de luarea concediilor. Totuşi datorită numărului mare de ore de lucru, mulţi angajaţi se simt stresaţi şi suprasolicitaţi. Lipsa de echilibru muncă/viaţă este probabil un factor major aflat în spatele nesatisfacţiei, nededicarii şi neproductivităţii multor angajaţi. Nu este vorba că îţi urăşti locul de muncă – este faptul că nu vrei să îţi petreci fiecare oră din zi şi din noapte la locul de muncă.

Dacă echilibru tău muncă/viaţă are nevoie de reajustare, atunci începe să te gândeşti la o vacanţă. Renunţă la câteva ore de muncă; cercetările arată că lucrând în mod constant mai mult de 40 de ore pe săptămâna te face de fapt, mai puţin productiv, mai puţin eficace, şi mai puţin angajat.

Poate fi necesară o conversaţie sinceră cu şeful tău, dar dacă poţi dovedi că asta te va ajuta să îţi iubeşti locul de muncă din nou, atunci este foarte probabil ca managerul să fie dornic să te ajute.

3. Redu orele de lucru

Dacă şeful sau angajatorul tău nu este prea încântat în ceea ce priveşte echilibrul muncă/viaţă, poate doreşti să încerci un traseu mai oficial prin negocierea unei reduceri a orelor de lucru. Poate e timpul să lucrezi o perioadă scurtă de timp, part-time, pentru a te revitaliza?

4. Cere o provocare nouă

Cercetările ne spune că mulţi angajaţi devin nededicaţi atunci când locul de muncă nu prezintă competenţă, sens, progres. O modalitate de a-ţi iubi locul de muncă din nou, este să restabileşti cei trei motivatori intrinseci.

Aranjează o întâlnire cu şeful tău şi cere-i o nouă provocare sau noi responsabilităţi – ceva care să facă munca mai semnificativă şi provocatoare.

5. Îmbunătăţeşte relaţiile sociale

S-a constatat că angajaţii care au un bun prieten la locul de muncă se simt mai bine şi merg cu plăcere la birou. Aşadar, poate este timpul să începi să socializezi mai mult cu colegii tăi.

Dacă simţi că ai ajuns la capătul drumului în locul de muncă actual, nu te mulţumi să rămâi acolo -  nu este sănătos şi nu va rezolva nimic. Nu trebuie să cauţi neapărat păşuni verzi în afară companiei, trebuie să  profiţi la maxim de ceea ce ai. Aşa ai putea să îţi iubeşti locul de muncă din nou!

comentarii

Despre autor  ⁄ InfoMunca

Infomunca.ro este un spațiu virtual creat special pentru a facilita întâlnirea celor 2 mari componente ale pieței forței de muncă din România și străinătate și anume cererea și oferta. Acesta este motivul pentru care Infomunca poate fi văzut ca și o bursă a locurilor de muncă, creată special pentru a veni în întâmpinarea nevoilor clienților noștrii, pentru care găsirea unui loc de muncă a devenit un obiectiv din ce în ce mai greu de realizat în ultima perioadă.

Fara comentarii

Scrie un comentariu