Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) propune noi inițiative în ceea ce privește polițele RCA, ca urmare a discuțiilor recente cu reprezentanții transportatorilor din România. Printre aceste propuneri se numără plata în rate a polițele RCA și posibilitatea de a suspenda aceaste polițe, în cazul în care autovehiculul nu este utilizat.
În ultimele zile, ASF a desfășurat discuții extinse cu reprezentanții transportatorilor și ai companiilor de asigurări, în scopul identificării unor soluții concrete pentru problemele legate de polițele RCA, cu care se confruntă industria de transport.
Printre măsurile propuse se numără:
- Posibilitatea de a suspenda efectele contractului RCA atunci când autovehiculul nu este utilizat și prelungirea valabilității acestuia cu durata perioadei de suspendare;
- Plata primei RCA în rate, indiferent de nivelul acesteia, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice;
- Revizuirea modului de stabilire a tarifului de primă RCA pentru contractele cu durată mai mică de 12 luni, pentru a diminua diferențele semnificative între polițele anuale și cele subanuale.
Discuțiile cu reprezentanții transportatorilor au evidențiat și necesitatea ca Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) să analizeze și să găsească soluții referitoare la statutul asiguratului cu risc ridicat. Aceasta se concentrează în special pe identificarea unor propuneri destinate transportatorilor de mărfuri, astfel încât aceștia să beneficieze de tarife de primă echilibrate, în cazul asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto.
Discuțiile vor continua pe parcursul zilelor următoare, în vederea consolidării unui pachet de măsuri care să poată fi aplicat imediat pentru soluționarea problemelor ridicate de reprezentanții transportatorilor, mai susțin cei de la ASF.
Imaginea ASF a fost puternic afectată anul trecut când, după ce au refuzat să publice informațiile legate de salarii și venituri, Contractul colectiv a fost obținut de către Claudiu Năsui, deputat USR, în urma unui proces câștigat în instanță.
„Ce ascundea ASF de a fost nevoie să-i dau în judecată. Și-au dat două noi salarii pe an. Adică au ajuns de la 14 la 16 salarii pe an”, scria atunci Claudiu Năsui, pe pagina sa de Facebook.
Vezi aici toate actele cu emitent Autoritatea de Suprageghere Financiară ASF
Vezi aici alte articole despre asigurări