25 Februarie, 2018

Cum procedăm cu soldul contului de clienţi cu minus la sfârşit de an?

Întrebare: Buna ziua. Am reziliat un contract cu un chiriaş, iar el in ultima luna a plătit cu 110 lei mai mult decât avea datoria fata de noi. Deci soldul contului 4111 e cu minus la sfârşit de an. Poate sa rămâne aşa? În februarie 2013 i-am virat banii înapoi, dar la sfârşitul lui 2012 am soldul respectiv. Pot sa il las pe cont 4111?

Răspuns:

* Conform reglementărilor contabile aplicabile, cu ajutorul contului 411 “Clienţi” se ţine evidenţa creanţelor şi decontărilor în relaţiile cu clienţii interni şi externi pentru produse, semifabricate, materiale, mărfuri etc. vândute, servicii prestate, pe bază de facturi, cu excepţia entităţilor afiliate şi a entităţilor legate prin interese de participare, inclusiv a clienţilor incerţi, rău-platnici, dubioşi sau aflaţi în litigiu. Soldul contului 411 “Clienţi” reprezintă sumele datorate de clienţi.

Aşadar în situaţiile financiare anuale individuale ale unei societăţi, soldul contului 411 “Clienţi” trebuie să reflecte numai sumele datorate de clienţi.

* Reglementările contabile aplicabile nu prevăd explicit ce se întâmplă în situaţia în care o societate trebuie să rectifice o situaţie de genul prezentat în speţă şi prin urmare, să efectueze un transfer de disponibilităţi către client. Însă, cadrul legal contabil prevede existenţa contului 462 “Creditori diverşi”.

Cu ajutorul contului 462 “Creditori diverşi” se ţine evidenţa sumelor datorate terţilor, pe bază de titluri executorii sau a unor obligaţii ale entităţii faţă de terţi provenind din alte operaţii, alţii decât entităţile afiliate şi entităţile legate prin interese de participare. Sumele încasate şi necuvenite se vor înregistra prin contul 462 “Creditori diverşi” în contrapartidă cu conturile de disponibilităţi.

* În concluzie, în situaţia prezentată de dvs, diferenţa încasată în plus o veţi reflecta în contul 462 “Creditori diverşi”, întocmind o notă contabilă, la care veţi ataşa o notă explicativă, aprobată de persoanele de conducere. Nota contabilă şi motivaţia scrisă şi aprobată de organele de conducere vor sta la baza înregistrării în contabilitate a diferenţei încasate în plus, care ulterior va fi restituită beneficiarului. În felul acesta, situaţiile financiare anuale individuale ale societăţii dvs. vor reflecta imaginea reală a situaţiei economico-financiare.

Despre autor  ⁄ Maria Bălăşescu

Maria Bălăşescu este expert contabil. Site: http://www.contabilii.ro Contact: contact@contabilii.ro

Fara comentarii

Scrie un comentariu