17 Noiembrie, 2019

Cum pot fi îndreptate erorile din titlurile de proprietate?

În practică se întâlnesc foarte des titluri de proprietate emise de Comisiile Judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor  care cuprind erori în conţinutul lor.

Sunt foarte multe erori de scriere, în special cu privire la datele topografice inserate în titluri. În aceste condiţii, posesorii titlurilor de proprietate formulează cereri la diverse instituţii ale statului, uneori greşit îndreptate, sau alteori apelează la instanţa de judecată.

Având în vedere aceste aspecte, în acest articol prezentăm câteva aspecte legate de procedura de îndreptare/corectare a erorilor materiale strecurate în titlurile de proprietate, precum şi de modificare a titlurilor de proprietate.

Mai adăugăm şi faptul că de la 30 august 2014 au intrat în vigoare  noi reglementări în ceea ce priveşte îndreptarea/corectarea erorilor materiale strecurate în titlurile de proprietate. Astfel, avem în vedere Regulamentul de avizare, recepţie şi înscriere în evidenţele de cadastru şi carte funciară (denumit în continuare Regulament), aprobat prin Ordinul directorului Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) nr. 700/2014.

Potrivit Regulamentului, îndreptarea/corectarea erorilor materiale strecurate în titlurile de proprietate se poate face direct la Oficiile Teritoriale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, în cele mai multe cazuri nemaifiind necesară o hotărâre judecătorească pentru îndreptarea erorilor materiale din titluri.

Ce înţelegem prin eroare materială?

Constituie eroare materială orice inexactitate cuprinsă într-o înscriere în cartea funciară care nu produce vreun efect substanţial, anume nu afectează existenţa, întinderea sau opozabilitatea dreptului înscris sau a faptului ori a raportului juridic.

Nu constituie eroare materială neconcordanţa dintre o înscriere şi situaţia juridică reală dacă, potrivit legii, o asemenea neconcordanţă reprezintă caz de rectificare sau modificare a cărţii funciare.

Cine poate solicita oficiilor teritoriale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară îndreptarea erorilor din titlurile de proprietate?

Îndreptarea erorilor materiale se poate dispune la cererea persoanei interesate sau din oficiu.

Îndreptarea din oficiu a erorilor materiale se realizează în temeiul unui referat de constatare a erorii materiale întocmit de către angajatul biroului teritorial care a săvârşit eroarea sau care a constatat-o în cursul soluţionării unei noi cereri.

Încheierea motivată prin care s-a dispus îndreptarea se comunică persoanelor interesate.

Ce erori pot fi îndreptate de către oficiile teritoriale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară?

Oficiile teritoriale pot soluţiona cereri de îndreptare a erorilor din titlurile de proprietate dacă în urma verificărilor se constată că acestea sunt datorate transcrierii eronate pe titlul de proprietate a unora dintre informaţiile de pe procesul-verbal de punere în posesie sau din documentele care au stat la baza punerii în posesie şi se referă la:

a) erori de scriere a numelui şi prenumelui faţă de procesul-verbal şi anexe;

b)
erori cu privire la numărul de tarla/parcelă, număr unitate amenajistică (UA)/unitate de producţie (UP);

c)
erori cu privire la vecinătăţi;

d)
erori ale suprafeţelor parcelelor, fără modificarea suprafeţei total atribuite;

e)
alte erori cu privire la identificare cadastrală a parcelei, fără afectarea amplasamentului şi a suprafeţei.

Ce documente sunt necesare pentru ca oficiile teritoriale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară să procedeze la îndreptarea erorilor respective?

În cazul în care eroarea materială se identifică cu una dintre cele descrise mai sus, cererile de îndreptare a erorilor se pot soluţiona în baza următoarelor documente:

a) cererea solicitantului, care trebuie să indice obligatoriu numărul şi data emiterii titlului de proprietate supus corectării;

b) referatul de îndreptare eroare materială întocmit de inginerul-şef şi aprobat de director, care trebuie să conţină numărul şi data hotărârii comisiei judeţene în baza căreia a fost emis titlul de proprietate supus corectării, eroarea materială şi conţinutul corectării;

c) titlul de proprietate în original.

Când poate fi solicitată îndreptarea unei erori materiale şi ce costuri presupune o astfel de solicitare?

Îndreptarea unei erori materiale este imprescriptibilă (adică poate fi solicitată oricând) şi este scutită de plata tarifului.

Când este necesară o hotărâre a comisiei judeţene pentru ca oficiile teritoriale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară să procedeze la modificarea titlurilor de proprietate?

Titlurile de proprietate se pot modifica, de oficiul teritorial, în temeiul hotărârii comisiei judeţene, conform art. 591 alin. 2) din Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi se referă la:

a) modificări ale numărului tarlalei/parcelei;

b) modificarea numelui autorului dreptului de proprietate, în conformitate cu actele de stare civilă;

c) modificarea vecinătăţilor fără afectarea amplasamentului;

d) modificarea suprafeţelor parcelelor fără modificarea suprafeţei totale.

Când este necesară obtinerea unei hotărâri judecătoreşti pentru modificarea titlului de proprietate?

Potrivit legiuitorului, modificarea suprafeţei totale în plus sau în minus faţă de cea reconstituită nu poate fi soluţionată în condiţiile menţionate anterior şi se realizează prin hotărâre judecătorească definitivă, potrivit art. 58 din Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Modificarea titlurilor de proprietate rezultate din hotărârile judecătoreşti definitive se efectuează de oficiul teritorial în baza unei hotărâri de punere în executare a hotărârii judecătoreşti emise de comisia judeţeană.

Cum se realizează faptic modificarea în cuprinsul titlului de proprietate?

Orice modificare în cuprinsul titlului de proprietate se va face cu tuş roşu, atât pe originalul titlului de proprietate, cât şi pe cotor, şi va purta semnătura directorului oficiului teritorial şi ştampila, cu menţiunea numărului şi a datei hotărârii comisiei judeţene.

Foto:
Free Images

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.

comentarii

Despre autor  ⁄ Mădălina Moceanu

Mădălina Moceanu este specialist cu o experienţă de peste 15 ani în domeniul dreptului, ea colaborând atât cu societăţi din mediul privat, cât şi cu societăţi din mediul public. Totodată, este autoarea/coautoarea a zece cărţi de specialitate în domeniul dreptului. Contact: madalinamoceanu@yahoo.com

Comentarii

 • Răspunde
  Catalin
  octombrie 30 2014

  Buna ziua. Va rog daca puteti sa imi dati si mie un raspuns. Detin un teren care initial a fost intravilan (in acte), dupa o topografie avio facuta de cei de la cadastru terenul a fost trecut in extravilan (abuziv si fara sa se consulte actele de proprietate). In aceasta situatie ce pot face pentru a reveni la incadrarea veche a terenului (intravilan)? Va multumesc.

  • Răspunde
   MADALINA
   octombrie 30 2014

   Incercati sa faceti rectificare de carte funciara!

   • Răspunde
    Sorin
    septembrie 21 2016

    Buna ziua,va rog sa mi spune ti daca se poate anula un Titlu de Proprietate din anul 1996,deoarece suprafata de 59 de ari este trecta in titlu pe 3 mostenitori in loc de 5 care au dreptul.Multumesc.

 • Răspunde
  Maria
  noiembrie 10 2014

  Buna ziua,
  Bunicii mei au avut 5 copii. Cand s-au emis titlurile de proprietate unul din frati a luat tot pamantul, fara sa le dea si celorlalti despagubire, sau terenul lasat cu limba de moarte de parintii lor. Tatalui meu ii revenea un pogon si jumatate si fratele lui pe perioada vietii a refuzat sa il dea. Intre timp tata a decedat. Cum pot sa-mi revendic dreptul tatalui meu, pentru a intra eu in posesia terenului ca proprietar. Nu am nici acte justificative iar la Primarie mereu ma ia in ras “cine are acte are parte”. Va multumesc.

  • Răspunde
   Madalina Autor
   noiembrie 12 2014

   Pentru a beneficia de teren pe Legea nr. 18/1991 prin reconstituirea dr. de proprietate trebuia facuta cerere de catre mostenitori (cei 5 copii ai bunicilor); daca nu s-a facut de catre anumiti mostenitori cererea respectiva, de terenul respectiv au beneficiat ceilalti mostenitori sau doar unul singur (daca numai acesta a formulat cerere de reconstituire a dr. de proprietate). Asa prevede legea! In consecinta, daca tatal dvs. s-a aflat intr-o astfel de situatie si nu a formulat cererea respectiva in termen legal, acum dvs. nu mai aveti ce sa faceti!

   • Răspunde
    vasile
    martie 7 2016

    este gresit raspunsul ca nu se mai poate face nimic.
    Conform art. 13(1) din Hotararea nr. 890/04.08. 2005 , Stabilirea dreptului de proprietate pentru fostii cooperatori, in viata la momentul intrarii in vigoare a legii, se face pe numele persoanelor indreptatite, iar pentru cooperatorii decedati, pe numele mostenitorilor. Cand sunt mai multi moste- nitori stabilirea dreptului de proprietate se face pe numele tuturor mostenitorilor.”
    deci in consecinta daca nu se vrea pe cale administrativa datorita hotilor din tara asta prin justitie sau la DNA
    SUCCES

 • Răspunde
  Victoria
  noiembrie 22 2014

  Buna ziua,
  Am si eu o intrebare referitoare la corectarea unui titlu de proprietate pentru un teren agricol,dar mai intai sa va expun situatia pe scurt :
  Bunica mea a facut o cerere de retrocedare pe Legea nr. 18/1991, pe amplasamentul vechi. Titlul i s-a eliberat pe un alt amplasament. Dupa mai multe reclamatii facute la primarie, primaria sustine ca titlul a fost eliberat dupa ceea ce a fost trecut in cererea de punere in posesie facuta de bunica mea. Noi am cerut Primariei sa ne arate cerea depusa de bunica, dar ei refuza, spun ca nu o mai au. Mentionez ca in primul an cand s-au facut cereri pentru subventia pe suprafata, Primaria ne-a dat o adeverinta pe care sunt mentionate parcelele situate pe amplasamentul vechi / corect. In plus, tatal meu foloseste terenul de pe amplasamentul vechi / corect de la revolutie incoace pentru pascutul animalelor (si-a instalat ferma pe terenul acesta).
  Care ar fi solutia in acest caz?
  Va multumesc anticipat pentru raspunsul dumneavoastra.

 • Răspunde
  enoh
  noiembrie 28 2014

  sarumana,
  am fost inlaturat de la retrocedare pe L 18/1991 de primaria….unde am depus actele in termen.; in sept 1991 am aflat raspunsul: —583/Anexa 19-Nu face obiectul legii; s-au cerut alte dovezi noi, pe care le-am dus.
  la 11.09.92 in plângere; am arătat că: altcineva din familie pretinde că terenul INTRAVILAN ar fi al lui susţind că are act de vânzare–cumpărare pe unul din cele două parcele (terenuri), revendicate de mine si anume pe terenul INTRAVILAN.; pentru INTRAVILAN era depus la primarie certif. de mostenitor al mamei mele eliberat in bucuresti in 1956
  la16.09.92. RĂSPUNS SCRIS: « Vă comunicăm că terenul solicitat de dv. nu este înscris în evidenţele consiliului popular preluat de CAP sau IAS cu legi speciale. În consecinţă nu se poate reconstitui dreptul de proprietate. » mereu eram trimis sa vad cine-l foloseste, dar au dat TITLU de PROPRIETATE altcuiva pt INTRAVILAN. pt cele 2 terenuri INTRA si EXTRAVILAN mi-au aprobat un singur teren agricol la 14.02.02 si mi-au comunicat la 12.12.05 ca : Referitor la vechiul amplasament al mamei dvs. vă informăm că nu este liber întrucât suprafaţa de 1537 mp este deţinută conform titlului de proprietate nr. 46977 din 12.11.1996, de CA moştenitor al def. B. P.
  INTRBARE: cum pot fi repus in drepturi pe terenul INTRAVILAN?
  va multumesc,
  torjevschi enoh

 • Răspunde
  decembrie 27 2014

  sarumana
  am si eu o intrebare daa se poate am un titlu de proprietate care e gresita numaru de parcela si as vrea sa modific titlu nu la comuna ci in oras se poate

 • Răspunde
  Constantin
  ianuarie 1 2015

  Buna ziua,
  Spuneti-mi va rog cum poate fi corectat un titlu de proprietate emis in baza legii 18/1991 pe numele unei persoane decedate inainte de 1990. Corect ar fi fost ca titlu de proprietate se fie emis pe numele mostenitorilor persoanei decedate.
  Multumesc

  • Răspunde
   Dan
   august 3 2018

   Cititi obligatiile Prefectului care a semnat titlul

 • Răspunde
  Gheorghe
  ianuarie 19 2015

  Buna ziua

  Din 6 mostenitori, frati, am facut o cerere comuna doar 2, semnand doar noi, restul fratilor spunand ca renunta. Pe titlul de proprietate fiind trecuti toti, si unii decedand, au dreptul la proprietate ei sau mostenitorii lor, chear daca cererea nu a fost intocmita si semnata de ei.
  19 01 2015 Multumesc

 • Răspunde
  Simona
  ianuarie 19 2015

  Din eroare s-a trecut pe un TDP teritoriul altei comune , decat teritoriul unde este terenul pe amplasat.Se poate rectifica eroarea prin Ordinul 700/2014?Multumesc anticipat! Simona

 • Răspunde
  Mihaela
  ianuarie 24 2015

  Buna ziua. Mama este trecută pe titlul de proprietate al unei păduri de peste 5 ha, iar cei doi frati ai ei nu apar pe acest titlu. Pe restul moștenirii de la părinți s-a făcut taxă de succesiune. Pt pădure a rămas înțelegere verbală, bazată pe încredere. Din partea mamei nu e nicio problemă, însă sora ei vrea neapărat să fie și ea și fratele trecuți pe titlul de proprietate. Ce se poate face? Se poate face rectificare de titlu de proprietate? Care este mersul lucrurilo? Vă mulțumesc frumos!

 • Răspunde
  maria
  ianuarie 26 2015

  Bună ziua. am o mare problemă .Am casa şi grădina din anul 1927 luată în licitatie de la o ,,Bancă poporală, , care este si actualmente titular in cartea funciară.S-au plătit ani dea rindul impozite pe numele nostru avem multe cambii, dar pe care nu este specificat ptr ce sunt, Bătrinii nu s-au dus sa-şi rezolve actele., iar noi nu avem nici un act doveditor desi locuim in acel spatiu de peste 70 de ani. ce putem face? se poate prin rectificare de titlu?

  • Răspunde
   maria
   ianuarie 28 2015

   Pot să mă folosesc de ..Rectificarea înscrierilor în cartea funciară,, conf. Codului civil art. 907 ? Vă rog un răspuns Mulţumesc

 • Răspunde
  dragusiteofil
  ianuarie 29 2015

  Cu respect va rog frumos sa-mi spune-ti ce am de facut si ce cale trebuie sa urmez.In titlul parintilor mei detin o suprafata de aproximativ 5 ari dar nu este scrisa parcela.Aceasta suprafata apare in titlul de proprietate a vecinului.Vecinul a vandul cu acte de vanzare cumparare si a intabulat-o fiului.Deci suprafata mea apare intabulata la vecin.In titlul de proprietate eu am intreaga suprafata dar acesti 5 ari imi apare in alta parcela.Eu vreau sa fac mostenirea si nu pot .Trebuie sa corectez titlul.In acest caz cine a gresit?An acest caz nici vecinul si nici eu nu am stiut pana cand am vrut sa fac actele de mostenire.Va rog sa-mi spune-ti cine e imputernicit sa faca corectura si cat timp va dura acest lucru.VA MULTUMESC!

 • Răspunde
  Marinel
  ianuarie 29 2015

  Buna ziua,
  Am in proprietate un teren de 3 Ha in extravilan. Mai am in afara de acesta si 1 Ha in intravilan dar care cand s-a facut tilul de proprietate in anul 2007 nu mi l-au trecut. Ce trebuie sa fac sa mi-l treaca si pe cel din intravilan in acte avand in vedere ca la primarie apare la mine, dar nu am alt act pe el. Va multumesc!

 • Răspunde
  Gabryella
  februarie 23 2015

  Buna ziua! Va rog din suflet sa imi raspundeti la acest mesaj deoarece am mare nevoie de un sfat. Bunica mea a facut act de vânzare-cumparare cu clauza de intretinere catre tatal meu casatorit la acea data. Dupa putin timp acesta a divortat iar fosta sotie nu a contribuit cu absolut nimic la intretinerea bunicii mele nici pana in prezent desi sunt divortati de 17 ani. Acum tatal meu ar vrea sa treaca terenul pe numele meu insa fosta sotie refuza sa o faca. Cum ar putea fi aceasta îndepărtata individual de pe titlu astfel încât tatal meu sa ramana si?ngurul titular? Mentionez ca terenul a fost al bunici din partea tatalui meu care in prezent este foarte bolnava. Va rog din suflet sa imi raspundeti!

 • Răspunde
  Gabryella
  februarie 23 2015

  Prin titlu ma refer la actul de vânzare-cumparare cu clauza de intretinere.

 • Răspunde
  catalin
  martie 22 2015

  Buna ziua
  Cand s- a emis titlul de proprietate pentru cateva parcele ale bunicului meu , nu stiu din ce motive el nu a declarat 2 parcele (probabil neprezentand prea mult interes , crezand ca n- are cine sa i- l ia ) Va rog sa-mi spuneti cum am putea noi sa le trecem in titlul de proprietate . Cei de la primaria din comuna spun ca nu mai este posibil , poate sa intre in posesia pamantului doar daca dau in schimb alt pamant ceea ce nu mi se pare corect. Va multumesc

 • Răspunde
  Ana Onode
  aprilie 30 2015

  Buna seara, se poate rectifica un titlu de proprietate cu o copie legalizata? Terenul cumparat face parte din acel titlu de proprietate dar proprietarii refuza sa imi dea titlul? Cum alte optiuni am? Va multumesc

 • Răspunde
  nour
  mai 2 2015

  Buna ziua Va rog sa ma ajutati, pe untitlu de ptopietate cu mostenirea dezbatuta cine poate modifica erorile,mentionez ca am inregistrat numai intravilanul,extravilanul nu a putut fi inrebistrat(lipsa parcelare) . au aparut erori in teren. va multumesc alex

  • Răspunde
   nour
   mai 5 2015

   Buna ziua Am pus o intrebare si astept un reapuns se poate primi ? ca multumesc alex

 • Răspunde
  VESCAN
  mai 14 2015

  Buna. Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema. Bunicii mei care sunt decedati, au avut 3 Ha de teren. Prin hotarare judecatoreasca terenul s-a impartit in mod egal celor trei copii care i-au avut. Parintii mei avand sentinta civila definitiva pe suprafata de 1 Ha. Dar cand a impartit terenul, executorul, parintilor mei i-a dat doar 0,70 Ha. Asta se intampla in anul 2007 si acum as vrea sa indrept greseala facuta voit de executor. Ce trebuie sa fac si unde sa ma adresez. Va multumesc mult.

 • Răspunde
  GEORGHE
  mai 25 2015

  AM FACUT UN TITLU DE PROPRIETATE SI S-A FACUT O GRESEALA IN SENSUL CALATIMEA TERENULUI ESTE MAI M,ICA CU 1(UN)METRU,.CE SE POATE FACE?

 • Răspunde
  pop
  iunie 5 2015

  o suprafata dint-un T.P. este intabulata de doua ori in C.F-uri diferite , amplansamente diferite, incheierii diferite acelasi T.P. este prezentat la judeatorie in doua variante diferite,legalizate la notar, respectiv inscierea nr topo diferite din 2 C.F.,in a doua varianta sunt stersaturi vizibile , judectorii refuza sa declare FALS acel T.P. pe motiv ca T.P. original nu prezinta stersaturi , si ca nu gasesc doua variant T.P. originale numai unul, consider acest fapt ,,instigare la fals ” la judecatorie nu se depun acte originale , dar cele depuse trebuie sa coraspunda originalului, C.S.M. refuza cercetarea judecatorului CE SA FAC ???

 • Răspunde
  iunie 10 2015

  Buna ziua ,

  Tatal meu are doi frati .Titlul de proprietate teren este pe numele tatalui lor ( bunicului) .Tatal meu a folosit acest teren ( si al fratilor ) fara acordul lor .A fost dat la APIA , sa cultivat porumb,grau.Acuma unul dintre fratii il da in judecata sa se imparta pamantul la toti fratii ( 3) si cer despagubire pe pamantul folosit de tatal meu .Ei nu si-au dat acordul sa-l foloseasca .Dar nu s-au interesat pana acuma deloc de pamantul mostenit .Se poate sa plateasca tatal meu depagubire pe pamanul folosit la APIA retro 3 ani ??? Tatal meu a platit si impozit pe el pentru toti trei fratii .

  • Răspunde
   Ștefănescu Constantin
   aprilie 13 2019

   Plateste ultimii trei Ani,daca au depus cerere de punere in posesie ,altfel nu plateste nimic

 • Răspunde
  Valentin
  iunie 11 2015

  Buna ziua!
  Daca se poate un raspuns – multumesc anticipat!
  Un teren cedat printr-un ”contract de schimb” mai poate figura pe titlul de proprietate al celui ce l-a cedat – mai ales ca cel ce-a cedat si-a intabulat celalalt teren dobandit la schimb. Pentru ca cum vrea inapoi ce-a cedat in ’97.
  Adica e posibil ca in urma contractului de schimb, titlul sa nu fi suferit nicio modificare?
  sau inlocuire?
  sau sa fie modificat la starea initiala de dinaintea contractului?
  exista niste opisuri cu evidenta unor astfel de modificari?
  Astept nerabdator un raspuns – inca o data, multumesc!

  • Răspunde
   ana
   iunie 16 2015

   Unde ma pot adresa pentru schimbarea unui titlu de proprietate? Pe titlul de proprietate al mamei este trecut si tatal meu care a decedat. Cum putem face succesiunea? Va multumesc.

   • Răspunde
    Ștefănescu Constantin
    aprilie 13 2019

    Faci succesiunea si nu ai nevoie sa schimbi titlulacolo notarul stabileste cit is fiecare

  • Răspunde
   septembrie 2 2019

   Buna as dori sa pot sami iau partea mea de mostenire de pe terenul din Uivar jud. Timis, deoarece fratele meu la vandut unui polonez fara stirea mea si a dou sore care pe atunci erau in strainatate si ele au primit mostenire. Eu nu am primit nimic desi aveam dreptul la un hectar deoarece suntem 5 frati . As vrea sa stiu cum sa procedez pentru a primi acel hectar care mi se cuvine, desi nu am nici un act sunt la Uivar la care la vandut fratele meu.

 • Răspunde
  Nour
  iunie 25 2015

  Buna ziua
  Va rog sa ma ajutati
  Rectificarea unui titlu de propietate -intrat in circuitul civil prin dezbaterea mostenirii-necesita hotarare judecatoreasca-daca suprafata per total nu este afectata?
  In acest caz pot beneficia de H.G 294-2015 in vederea rectificari si inregistrarii terenului intravilan-mentionez ca dezbaterea mosteniri a vut loc in anul 2003 am inregistrat intravilanul si casa la cartea funciara-extravipanul nu era parcelat.
  Va multumesc nour

 • Răspunde
  carmen
  iulie 2 2015

  Buna seara! am si eu o intrebare: bunica mea a cumparat 2 terenuri locuri de casa in “vatra comunei Bolintin vale ” in anul 1958 ,au venit comunistii si i le-a confiscat la punerea in posesie (reconstituirea proprietatii) i s-a eliberat un titlu fals .Intre timp bunica moare mama mea face succesiunea si obtine certificatul de mostenitor. Mama da in judecata comisia locala (primaria) in judecata si a castigat procesul . Cu hotararea definitiva si irevocabila si investita cu titlu executoriu merge sa fie pusa in posesie pe vechiul amplasament cum sccrie in hotararea jud. si comisia de fond funciar ii da pe un drum pietruit mama il refuza si nu mai poate merge iar in tribunal fiind bolnava de diabet si accepta un teren in camp la marginea unei paduri.INTREBARE: cum se poate corecta TP pe vechiul amplasa ment care era loc de casa nu teren extravilan????????? Cu multumiri!

  • Răspunde
   carmen
   iulie 2 2015

   Mentionez ca Primarul ar fi dispus sa ne dea terenul pe vechiul amplasament deci terenul este liber.Ce poate face prefectura in acest caz?

 • Răspunde
  gabii
  septembrie 3 2015

  am cumparat un teren ,am carte funciara intabulare si primesc telefon ca doua hectare se suparpun peste ale vecinului,este posibil si cum se rezolva problema?

  • Răspunde
   Madalina Autor
   noiembrie 6 2015

   Problema dvs. se poate rezolva pe cale amiabila, daca va intelegeti amiabil cu vecinul dvs.; daca nu va intelegeti cu suprapunerea respectiva, problema se rezolva doar pe calea instantei, printr-o actiune in revendicare si granituire! Av. Madalina Moceanu

 • Răspunde
  Petru
  octombrie 8 2015

  Revin cu acelasi comentariu corectat:
  Exista un titlu de proprietate pentru teren intravilan si extravilan. Proprietar este bunicul meu, decedat la data depunerii cererii de retrocedarea terenului si a obtinerii titlului. In titlu apar ca mostenitori 3 frati de-ai tatalui meu (aflati in viata la data obtinerii titlului de proprietate) si eu,solicitant in locul tatalui meu, care era decedat la data intocmirii cererii pentru retrocedarea terenului si a obtinerii titlului. Acuma, din cei 4 mostenitori aflati in titlu de proprietate, doar eu sunt in viata, ceilalti fiind decedati. Cum se procedeaza pentru a fi inproprietarit cu acte in regula si care este cota procentuala ce-mi revine (este vorba de 2 ha teren extravilan si 14 ari gradina intravilan).
  Va multumesc!

  • Răspunde
   Madalina Autor
   noiembrie 6 2015

   Daca ceilalti frati ai tatalui dvs.(unchii dvs.) au mostenitori (verii dvs), atunci trebuie sa luati legatura cu acestia si sa faceti partajul cu acestia; daca va veti intelege, mergeti la notariat pentru partaj, daca nu va intelegeti, trebuie sa ajungeti in instanta pentru a face partajul respectiv; dumneavoastra va revine 1/4 din terenurile respective, daca toti unchii dvs. au avut copii; cota dvs. se poate mari daca un unchi al dvs. nu a avut copii! Av. Madalina Moceanu

 • Răspunde
  CARMEN
  noiembrie 3 2015

  Bună seara,
  Am marea rugăminte la d -voastră a mă ajuta ,mai bine zis a mă indruma ce pot face pentru a intabula o moștenire(o casa cu 14 ari de pamânt).Există act de succesiune unde cei doi frați ai sotului au renunțat la aceasta ,după decesul socrilor,dar problema este că pe titlul de proprietate apar toți 3, și tot terenul deținut de toti ,chiar dacă fiecare are parcela lui .Ce putem face ?

  • Răspunde
   Madalina Autor
   noiembrie 6 2015

   Buna ziua,
   Daca pe titlu apar cei 3 frati, desi initial s-a renuntat la mostenirea socrilor, probabil ca fratii au facut dupa 1990 cereri pe Legea nr. 18/1990 pentru reconstituirea dreptului de proprietate; asadar, daca asa este, pamantul respectiv apartine tuturor fratilor (celor 3) si, pentru a intra in posesia unui drept individual trebuie facut partaj fie pe cale amiabila (la notar), daca fratii se inteleg, fie pe calea instantei, daca fratii nu se vor intelege! Av. Madalina Moceanu

 • Răspunde
  nicu
  noiembrie 8 2015

  Buna ziua,va rog sa imi spuneti si mie daca bunica mea care a avut un teren agricol de 4 hectare iar frati lui mama au obtinut de la primarie un titlu de proprietate in care nu apare si mama dinsa nefacand cerere la termen mai are vre un drept de mostenire la acesta va multumesc mult

 • Răspunde
  Dalia
  noiembrie 10 2015

  Buna ziua,
  Imi spuneti va rog daca in titlu de proprietate un functionar prin anii ’79 a scris in loc de mp utili mp construiti, eu trebuie sa merg in instanta si sa astept cateva luni pentru a indrepta eroarea? Mentionez ca in realitate sunt 81 mp utili, schita (releveul) confirma realitatea,iar titlu de proprietate e gresit. Adica cei 81 mp apar ca fiind mp construiti nu utili….

 • Răspunde
  Daniel
  noiembrie 19 2015

  Buna ziua,
  Vreau sa cumpar un teren intrevilan. Posesorul are doar titlu de proprietate si succesiunea facuta. Se poate instraina acest teren? Se poate intabula direct pe mine (cumparator)? Va multumesc.

 • Răspunde
  sandu
  decembrie 8 2015

  BUNA ZIUA AM O PROBLEMA CU UN TEREN PE CARE TATAL MEU, DECEDAT A AVUT CASA, FARA TITLU D.P EU FIUL LUI DRET LEGAL LUCREZ SUPRAFATA DIN 1991 FARA SA AM ACTE CE SE POATE FACE PENTRU INTRAREA IN LEGALITATE

 • Răspunde
  Gheorghe
  decembrie 18 2015

  Cum pot fi îndreptate erorea din ORDINUL PREFECTULUI?
  Buna ziua , va deranjez cu o problema de puteti sa dati un raspuns .De 6 luni de zile sa schimbat numerotatia strazi si am avut pe pe ORDINUL PREFECTULUI numarul scris va fi 94 ,iara pe atunci aveam nr .curti 51,dar mi sa adus nr96 si cei din primarie spun ca ei nu pot face nimic,culmea ma duce cu vorba de 6 luni .practic sotia are si un decomodat pe casa la numarul 94 dupe act . Ce pot face cui pot sa ma adresez .MULTUMESC ATICIPAT.

 • Răspunde
  Maria Magdalena
  ianuarie 7 2016

  Buna seara .Am si eu o problema si am nevoie de ajutor.Socrul meu (decedat) a primit un titlu de proprietate pentru un teren cu destinatia faneata ,cu suprafata de 9000 mp,in anul 2001.In timpul vietii nu s-a dus sa vada unde este in realitate pentru ca el folosea un alt teren in alta parte de circa 60 de ani.Dupa moartea lui soacra ne-a facut un antecontract de vanzare cumparare si atunci am descoperit ca acel numar din titlu corespundea unei ape cu suprafata de 1200 mp.Am fost de nenumarate ori la primaria mun Sacele si ,in final au fost de acord ca au gresit si au fost de acord sa ne atribuie aceeasi suprafata in alta parte,acolo unde il foloseam in realitate.Ne-au sfatuit sa deschidem proces unde Comisia locala a fost de acord cu cele de mai sus insa judecatoarea a respins plangerea ca fiind neintemeiata desi am facut si expertiza care confirma realitatea,Am revenit la primarie si consilierul juridic ne spune ca nu se pot indrepta pe cale administrativa doar erorile materiale asa ca ne-a lasat in ceata.Rugamintea mea este sa ma lamuriti daca aceasta situatie nu este o eroare sau ce pot sa mai fac,cui sa ma mai adresez pentru a rezolva situatia? Va multumesc anticipat pentru ajutor.

 • Răspunde
  ianuarie 10 2016

  din mostenirea tatalui meu Primaria com Birgaoani a instrainatteren din rol la alte persoane in titluri de propietate doua parcele una 18 ari si alta 32 ari iar mie refuza sa-mi faca titlul de propietate de ani de zile purtindume pe drumuri
  CE trebuie sa fac unde sa apelez va multumesb astept raspuns

 • Răspunde
  aida
  ianuarie 21 2016

  Ce se poate face daca TP a fost intocmit pe 1000metri patrati in loc de 1300?Primaria a gresit netrecind la impozit si nici in TP cei 300metri patrati Acum trebuie sa ne cumparam terenul nostru care nu apartinut niciodata primariei, este a bunicii

 • Răspunde
  LUMINITA
  ianuarie 29 2016

  Buna ziua ma confrunt cu urmatoarea problema: stabunicul meu a cumparat o bucata de pamant in anul 1912 pe care a impartit-o pe urma la cei 4 copii ai lui astefel: 0.21ha, 0.21 ha, 0.22 ha, 0.23 ha. Acum doi ani cand am fost chemati la actualizarea bazei de date a registrului agricola ni s-a comunicat ca nu exista decat 3 parcele in loc de patru deoarece una se suprapune cu cealalta doar ca suprafata difera adica este vorba de una de 0.21 ha cu cea de 0.23 ha deoarece sustin ca cei care au eliberat titlul au scris aceeasi sola si aceeasi vecini pe ambele titluri de proprietate. Am mers si am depus cerere la Primarie pt.a verifica acest caz in care ni s-a raspuns ca nu mai exista nici o bucata de pamant disponibila deoarece sunt multi proprietari pe acea tarla care au revendicat pamant si au fost pusi datorita h.j. in posesie. Noi detinem acel act de vanzare in original si l-am prezentat si la Primarie iar doamna de la cadastru spune ca el nu mai este valabil pentru ca ea nu are de unde sa stie ca acel pamant nu a fost vandut altcuiva ceea ce este exclus.Mai avem si hartia de punere in posesie de dupa revolutie. rugamintea mea ar fi daca sunteti dispusa sa ma indrumati cui sa ma mai adresez deoarece eu constat ca pe la Primarie nu este nimeni vinovat de cele intamplate. V-as ruga insistent contra cost daca puteti sa ma ajutati sa ne intalnim si sa va arat toate documentele. Va multumesc din tot sufletul.

 • Răspunde
  dinu
  ianuarie 30 2016

  va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns sint propietara unei case si teren in localitatea sard comuna ighiu judetul alba intabulata in urma succesiuni facuta dupa tatal meu si bunicii care toata propietatea bunici a fost impartita in trei parti una a luato fica unui var decedat iar una dintre surori care era in viata mia cedat mie partea pentru o anumita suma de bani in anul 2012 sa eliberat titlu de propietate pe numele decedatilor acum un cetatean ma chemat in judecata sai dau din propietate ca a cumparat de la varul meu care era decedat in anul 1999 care in acel timp nu era propietar deorece mama decedatului este trecuta in titlu cum sa fac sa anule titlu deoarece eu am fost intabulata la cf in anul 2001 eu nu sint mostenitoarea varului meu eu mostenesc pe tatal meu care in timpul cind se face succesiunea dupa bunicii matuse si varul meu a decedat si el si am continuat cu succesiunea si dupa el cetateanul respectiv daca a cumparat de la varul meu nu trebuia sa ceara parte de la fica acestuia sa treit cai trebuie parte dupa ce fica varului sa vindut propietatea si acum o vrea pe a mea va rog datim raspuns cum sa anulez titlu eu nu am bani de cheltuit prin tribunale ca sint o pensionara si sotul nu are nici un venit

 • Răspunde
  Daniel
  februarie 18 2016

  Am facut un credit de prima casa si fondul a retrimis dosarul la banca pt ca pe extrasul de cf aparea doar doamna ,domnul nefiind trecut de cand au luat apartamentul, dar erau casatoriti si atunci si sunt si acum dar dasu nu avea atunci buletin de bucuresti 1978 si nu a tinut sa fie trecut in cf + ca in 2015 cand au facut cadastru si inta cel care a facut cadastru si int l-a facut tot la fel doar doamna apare si banca fondul cere o dovada de ce e doar doamna trecuta in ex de cf ? Va multumesc astept un raspuns din partea dvs cu ce as putea face sa aprobe ce document sa le duc ?

  • Răspunde
   cristina
   martie 11 2016

   Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarea problema .. am desfasurat succesiunea dupa bunicul meu insa nu pot efectua cadastrul deoarece in titlul de proprietete nu sunt trecuti vecini la terenul intravilan unde se afla si casa!!!! Care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmez pentru rezolvarea problemei? Va multumesc si astept un raspuns din partea dumneavoastra!!!

 • Răspunde
  Maria
  martie 11 2016

  Buna ziua!

  In anul 1998 am cumparat un teren in suprafata de 480mp,la vremea aceea nu se faceau intabulari.Acum,in anul 2016 am hotarat sa fac intabularea si in urma masuratorilor a iesit 550 mp(mentionez va vecinii mei au intabularea efectuata).Daca merg in instanta sufrafata din actul de vanzare cumparere se modifica in urma hotararii judecatoresti sau ma ajuta decat la inscrierea in cartea funciara?
  Multumesc si astept raspuns.

 • Răspunde
  horia
  martie 15 2016

  Fiul meu a mostenit un teren intravilan in com. jilava/Ilfov. In Titlul de proprietate lipsesc specificatiile referitoare la Lot, Parcela, Tarla. Am actionat in instanta Primaria (Primarul fiind in detentie). Hotararea judecatoreasca ramasa definitiva specifica obligatia OCPI Ilfov de a indrepta eroarea materiala. OCPI-ul a trimis lucrarea la Consiliul Judetean Ilfov pentru solutionare. Acest “turism” dureaza nefinalizat de cca 4 ani. Ce ma sfatuiti? Sa nu mai platesc impozitul pe teren? In final sunt obstructionat in exercitarea dreptului de proprietate! Multumesc pentru eventual raspuns!

 • Răspunde
  Mat
  martie 16 2016

  Buna ziua! Am si eu o nelamurire?Am o bunica care are trei copiii care a ramas cu unul dintre ei adica tatal meu.In 2013 s-a eliberat titlu de propritate pe Numele bunicului decedat din 94 si pe unchiul meu adica fratele lui tata care este decedat din 2003.de la primarie ni-i s-a spus ca in 91 cand s-a facut validare unchiul si-a depus Cerere ca sa-si faca pozitie si sa scoata ani mite paduri Desi el Isi primise partea de avere inainte farà dreptul nimanui si-a depus Acea cerere.Bunica traieste si acum la notar s-Au facut acele acte de mostenire iar tatal meu se simte nedreptatit deoarece bunica ramane cu el si i-a i s-a luat acest drept de propritate.mentionez ca bunica sustine si acum ca vrea sa raman cu taica-meu nu cu unchiu Desi ea nu i-a dat vreo semnatura sau alta dovada ca sa fie pus in titlu de proprietate.daca merg in intanta se reusestè modificare scelti titlu sau c’è pot sa fac.multumesc

 • Răspunde
  Ion
  aprilie 6 2016

  Buna ziua ! Am si eu o intrebare, acum 21 de ani am fost pus in posesie cu titlu de proprietate pe legea 18/1991 de catre primaria sectorului 4. De curand am aflat ca exista o sentinta judecatoreasca definitiva si irevocabila care a rezultat in urma unui proces intentat de Prefectura Judetului Ilfov Prefecturii Municipiului Bucuresti avand ca obiect revizuirea hotarului dintre comuna Jilava si sectorul 4 Bucuresti.In urma acestui proces aproximativ 100 de proprietati care aveau titlul de proprietate pe raza sectorului 4 Buc. au fost fost incluse in hotarele comunei Jilava. Ce se poate face pentru a reveni la situatia anterioara acestei hotarari judecatoresti avand in vedere ca nu am fost anuntati si nici nu ni s-a cerut parerea astfel ca proprietarii sunt afectati de aceasta stramutare. Va multumesc!

 • Răspunde
  Ignat
  aprilie 22 2016

  Bună ziua,
  vă prezint situația cu care mă confrunt, cât mai condensat posibil:
  • părinții mei au cumpărat în anul 1975 de la stat (primăria comunei) o casă (dintre cele rămase statului după plec area unor familii în Germania), cu anexele existente, în suprafață totală de 2511 mp,
  • extrasul de carte funciară din acea perioadă, apare fostul proprietar cu suprafața de 2511+108 mp, reprezentând casa, curtea și grădina, constituite din patru parcele pe acel număr topografic
  • pe contractul de vânzare cumpărare și încheierea de întăbulare din 1976, se specifică că:
  – asupra imobilului înscris în CF nr. … al comunei … sub nr. topo … constând din casă, curte și gradină cu suprafața de 2511 mp, proprietatea Statului Român, asupra casei și dependințelor în intregime din imobilul mai sus menționat, să se întăbuleze dreptul de proprietate cu titlu de cumpărare în favoarea lui …
  – iar asupra cotei de 250/2511 mp părți din teren din imobilul de mai sus să se întăbuleze dreptul de folosință pe durata existenței construcțiilor, în favoarea lui …
  – pe titlul de proprietate apare suprafața totală de 2000 mp constituită din două parcele de 1516 + 484 = 2000 mp – necunoscând motivul trecerii în titlu cu 511 mp mai puțin.
  – în urma decesului tatălui meu s-a făcut succesiunea și am început procedura de întăbulare a proprietății, pentru care am apelat la o firmă de măsurări topografice, la măsurătoare suprafața totală corespunde cu cea din documente, mai puțin cea de pe titlu de proprietate, adică 2511 mp

  Vă rog să mă îndrumați în rezolvarea acestei situații, pentru că nici persoanele din primărie de la biroul Registrului Agricol, nici experții topografici consultați nu ne-au putut spune ce trebuie făcut pentru întăbularea suprafeței totale de teren.
  Vă mulțumesc anticipat pentru amabilitate.

 • Răspunde
  Adela
  mai 20 2016

  Buna ziua,
  Intrebarea mea este:in urma emiterii titlurilor de proprietate s-au emis in acelasi timp si certificate de mostenitor? Multumesc

 • Răspunde
  ion
  mai 26 2016

  Buna as dori sa stiu cine imi rectifica gresala din CF si anume am un teren identificat cu nr top 72/5 care in titlul de proprietate este trecuta o suprafata de 932/2002 mp iar in CF este trecuta toata suprafata de 2002 mp.Aceasta suprafata de 2002 mp a fost impartita cu mai multi ani in urma din nr tpo 72/3 si s-au facut doua nr top 72/4 care are o suprafata de 1070 mp si nr top 72/5 cu o suprafata de 932 mp.Rog a ma indruma unde se poate remedia aceasta eroare. Multumesc frumos.

 • Răspunde
  Elena
  iunie 30 2016

  Bună ziua.Vă solicit ajutorul în următorul caz.Sunt moștenitoarea testamentara a sorei mamei mele,necăsătorită,fără urmași direcți.Dupa decesul doamnei, la deschiderea succesiunii am prezentat Certificatul de moștenitor eliberat in 1970 ,care atesta faptul ca după părinții săi era singura moștenitoare prin renunțarea celorlalți doi frați și-i revenea 800 mp teren construcții cu casa și restul anexelor,restul terenului fiind in CAP.La reconstituirea proprietății conf.L18/1991,cereri au depus toți 3 frații,iar titlul a fost atribuit moștenitorului unuia din frați ,el fiind decedat.Pentru dezbaterea succesiunii am solicitat la Primărie Certificatul de atestare fiscala primindu-l cu 1/3 din Titlul de proprietate.Titlul, cuprindea si cei 800 mp curți construcții ce se găseau pe Certificatul de moștenitor eliberat in 1970.Notarul,Primăria nu au dorit nici o clipa sa citească documentul prezentat.Ce pot face?Am solicitat Istoricul de rol , la care mi-a răspuns ca nu se găsesc registrele .Certificatul meu de moștenitor a fost elaborat de notar cu 1/3 din bunuri,fară a țne seama de art.1121 din noul Cod Civil.Va mulțumesc.

 • Răspunde
  Florin
  septembrie 1 2016

  Buna ziua
  Cum se poate rectifica un titlu de proprietate emis eronat?
  In procesul verbal de punere in posesie si pe titlul de proprietate figureaza alta persoana care nu are nici o legatura cu mostenitorii de drept,mostenitorii legali au adeverinte ,din care rezulta dreptul de proprietate , emise dupa 1990
  IN anexa 3 de la OCPI situatia este corecta dar cand s-a facut emiterea titlui de proprietate, in 1996, a fost trecut ca mostenitor persoana care era cu un rand mai sus in anexa 3.
  De la primarie mi s-a zis ca trebuie sa reiau procedura de la zero, cu masuratori si cheltuiala aferenta
  Multumesc!

 • Răspunde
  cosmin
  septembrie 5 2016

  Buna dimineata.
  Am cumparat in 2007 o suprafata de 1128mp teren intravilan. Neavand posibilitatea sa construiesc, acum l-am vandut printr-un contract de vanzare, autentificat la un Birou Notarial. La dosar am depus actele necesare printre care documentatia cadastrala (pe care am primit- o de la foatul proprietar), extrasul de carte funciara pentru autentificare-cerut de notar. In aceste acte este trecuta suprafata de 1128mp ca si la Primarie unde timp de 9 an eu am platit impozit pe aceasta suprafata. Cumparatorul, dupa ce l-a achizitionat, a mers cu un expet cadastral pentru a-l masura. A constatat ca aveam o suprafata de 940mp. Acum ma ameninta ca anuleaza actul sau ca ma da in judecata daca nu ii dau diferenta de bani pe 188mp., desi a constatat ca unul dintre vecini , acum 20-30 ani mutase gardul. Ce pot face? Este posibila anularea actului sau obligativitatea de a plati diferenta? Va multumesc. Astept raspuns.

 • Răspunde
  anca
  septembrie 13 2016

  Buna seara. Am si eu o mica mare problema. In anul 1992 fost eliberat de catre primărie un titlu de proprietate pe o suprafață de 1003 mp cu 2parcele acum cand am vrut sa tac cartea funciară acelasi teren , aceeasi suprafata, cu aceleasi cote apare la cadastru pe 3 parcele ceea ce a facut sa-mi respinga dosarul pt efectuarea cărți funciare pe motiv ca schita din actul de proprietate nu coincide ca nr de parcele cu schita de la cadastru si ca…..deci titlul de proprietate este gresit ceea ce din cate am înțeles trebuie sa ma judec acum cu primaria sau eventual ce pot face? Din ceea ce am intrebat la primarie am inteles ca atunci in 1992 s-a lucrat pe niste schite de ale lor la elib actelor de proprietate dar intre timp a aparut OCPI si asa s-au schimbat si schitele. Acum va intreb iar CE VINA AVEM NOI ȘI SE SE POATE FACE caci milioame si iar milooane pt procese nu avem ca sa platim pt greselile altora. Va mulțumesc anticipat.

 • Răspunde
  ileana
  octombrie 12 2016

  la obtinerea sucesiunii de 1/4 ceilalti trecuti pe T.P.au dat acceptul in fata notarului.

 • Răspunde
  Lili
  octombrie 24 2016

  Buna seara,
  Am si eu o situatie legata de titlul de proprietate. Pe titlu sunt trecuti cei 4 mostenitori ai bunicului meu (tatal meu decedat in 2005 nu a vazut titltul) si apar doua greseli, prima este greseala de prenume la tatal meu in loc de Gheorghe este trecut George iar a doua greseala la vecinatatea din spatele casei apare trecut ca si vecin chiar tatal meu. Intrebarea mea este ce demersuri sa fac pentru a remedia greselile si cui sa m-a adresez. Mentionez faptul ca este in viata doar mama mea. Nu s-a realizat succesiunea deocamdata. Va mulțumesc anticipat.

 • Răspunde
  Catalin
  octombrie 30 2016

  Bună ziua . As avea o întrebare . Am cumpărat un titlu de proprietate original din 1930 și as dori sa încep demersurile pentru a recupera acea suprafață . Este o suprafață pe care în momentul de fata este construit altceva . NU doresc exact acel teren . Doresc în zona respectiva un teren de aceeași valoare. CUM pot proceda ? Va mulțumesc

 • Răspunde
  constantin
  noiembrie 4 2016

  La care institutie va trebui sa ma adresez in vederea corectarii numelui si prenumelui inscrise eronat in Titlul de proptietate, si cu ce acte doveditoare ? Exemplu de eroare : numele de Bulai inscris Badoi, prenumele Maria inscris Marioara ori adaugarea de initiale gresite la persoanele de sex feminin in loc de initiala tatalui s-a inscris initiala sotului.

 • Răspunde
  Coca
  noiembrie 16 2016

  Am o problema parinti mei vor sa se intabuleze pe pamantul pe care il au insa cei de la cartea funciara au zis ca nu se poate deoarece o parte din pamantul vecinilor esté trecut pe nr 3 al nostru in loc de nr5 al lor si as dori sa stiu cum se poate rezolva aceasta problema Greseala fiind din 1988.astept un raspuns cat mai urgent. Multumesc

 • Răspunde
  Marcela
  noiembrie 22 2016

  Buna ziua!Am urmatoarea problema;in anul 1981 am cumparat o casa in comuna Craciunelu de jos jud Alba:Am incheiat contractul de vanzare cumparare pe numele meu si al sotului autentificat la notar.Se specifica in contract ca o parte di teren este in posesia statului roman conf legii 58 _1974.In anul 1994 primaria emite Titlul de proprietate pentru teren conform legii 18-1991.
  Pe titlul de propietate este trecut insa doar numele sotului.Sotul meu a murit in 2005.
  In urma cu doi ani CFR ne-a luat 112 m patrati de teren pentru Linia de mare viteza.Au despagubit oamenii da mie mi-au zis ca nu imi pot da nimic fiindca terenul era doar al sotului numai daca fac succesiune.Eu ma intreb acum acel act notarial de vanzare cumparare e nul?Am acceptat si ideea de a primi jumatate din suma(totalul fiind 1960lei)Mi s-a spus ca nu primesc nimic.E corect?Multumesc pentru ajutor!

 • Răspunde
  noiembrie 27 2016

  daca poate cineva sa-mi raspunda va rog. in anul 2003 primaria a eliberat titlu de proprietate tatalui meu .Titlul de proprietate este pe nimele bunicului care este decedat de 50 ani .De ce l-a dat tatalui si daca este corect ? S-au dat T’P'pe numele decedatilor .Titlul de proprietate nu se elibereaza titilarului pe baza C.I Tata are 78 ani si el pe numele lui nu are nici in titlu ce este de facut ? multumesc

 • Răspunde
  Ispas
  decembrie 2 2016

  Exista doua titluri de propietate pe acelasi teren,mama mea are casa pe acest teren, de curand a descoperit ca mai exista cineva care are titlu de propietate pe acest teren.Cine are dreptul ,mama care are casa sau celalalt propietar?Va multumesc.

 • Răspunde
  Elena
  decembrie 15 2016

  Buna ziua!
  Am solicitat cadastrarea curtii si casei mostenite de la parintii mei. Domnul caruia i-am incredintat acest serviciu a facut masuratorile ce se impuneau si a solicitat avizele necesare de la OTCPI.
  A constatat ca vecinul meu, care a cumparat in urma cu vreo 6-7 ani o parte din terenul din spatele casei mele pe care a si construit, a facut cadastrul si ca parcela lui se suprapune in acte cu vreo 2 mp peste parcela mea stabilita prin titlu de proprietate, intrucat masuratorile s-au facut plecand gresit de la o borna.
  Cadastristul meu l-a contactat pe cel care a facut cadastrul vecinului si au ajuns la aceasta concluzie. Cadastristul vecinului a promis ca il va contacta pe vecinul meu pento a-i solicitat acceptul la modificare.
  In cazul in care acesta refuza ce ramane de facut ca eu sa rezolv cadastrarea proprietatii mele?
  Domnul care se ocupa de actele mele spune ca a avut o alta situatie similara pento care a tot baut la diverse usi fara a obtine solutionarea.
  Eu am facut in urma cu cateva luni o promisiune de vanzare-cumparare a respectivei proprietati, demarand procedura de cadastrare in acest scop.
  Daca la data stabilita la notar pentru definitivarea tranzactiei nu dispun de cadastru nu pot face vanzarea si va trebui sa il despagubesc pe promitentul cumparator.
  Ce solutii exista pentru rezolvarea problemei de cadastrare a proprietatii mele?
  Va multumesc mult pentru raspunsul competent pe care veti binevoi sa mi-l dati!
  Cu consideratie, Elena.

 • Răspunde
  Elena
  decembrie 15 2016

  Cer scuze pentru erorile de redactare!
  Scriu de pe telefon si ma mai pacaleste modificandu-mi cuvintele.

 • Răspunde
  Adelina
  ianuarie 4 2017

  Bună ziua! As avea o problema si as fi foarte fericita daca ati putea sa ma ajutati. La mine in sat s-au impartit niste terenuri pentru oameni care au gradina mica iar bunici mei nu au fost acasa atunci dar pana la urma le-au dat o parcela dar nu este trecuta in titlu de proprietate ci doar pe o hartie unde sunt trecute toate parcelele impartite si acum as vrea sa rezolv problema (dar am platit impozitul pe proprietate din 2009) deoarece acum ar vrea cineva sa i-a accea parcela. Se poate ca primaria sa il dea la alcineva daca platesc impozit si sunt si trecuta pe acea hartie??? Si daca ati putea sa imi spuneti si ce as putea face sa trec proprietatea in titlu de proprietate.

 • Răspunde
  ianuarie 25 2017

  Buna ziua de un an am cumparat o casa suprafata in titlu 14 ari suprafata detectata in masuratorile cadastrale 13 ari L150m ,l 12.60 la L75m am7.5m diferenta este vizibila ce sfat im-i dati .va multumesc.

 • Răspunde
  LAVINIA
  mai 2 2017

  Buna ziua,

  va rog sa ma ajutati si pe mine cu o intrebare/ solutie pe urmatotul caz?:
  avem un Titlu de proprietate pe numele buniciilor care au mostenitori doua persoane( frate, sora). In mod normal pamantul din titlu a fost folosit si s-a platit anual impozit doar de care frate.Sora, decedata acum, nu a ridicat nici o pretentie…mai mult nici nu a stiut ca are numele trecut pe titlu. Avand si ea la randul ei un titlu din care rezulta ca a primit si ea partea ei., pt care a platit impozit …etc.Acum cand fratele , respective tatal meu, a decedat dorim sa facem succesiunea si nu putem fara sa tina cont si de sora.Se poate face rectificare pe acest titlu, deoarece este o eroare facuta pe titlu , nu din partea celor care l-au redactat ci chiar din partea tatalui meu care nu era constient de ce inseamna asta.Mortori sunt toti consatenii si cihar copii sorei( trecuta pe titlu)
  Va multumesc !

  Cu stima,
  Lavinia GAL

 • Răspunde
  Madalin
  mai 31 2017

  Buna ziua,

  Am cumparat un apartament prin programul prima casa si am observat ca in contractul de vanzare-cumparare scire “…precum si terenul aferent apartamentului, in suprafata de 58.22 mp…”. Vecinul de sub mine cat si cel de deasupra au undeva la 5 mp fiecare. Va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa fac pentru a indrepta aceasta eraore?
  Multumesc anticipat!

 • Răspunde
  Vlad
  iunie 12 2017

  Buna ziua,
  Sunt intr-o situatie ciudata, detin un apartament pe care doresc sa il vand, am gasit cumparatorul care face achizitia prin programul prima casa.
  Apartamentul a fost achizitionat de mine in 2015, peste tot in acte este scris strada Aleea Pascani, dar se pare ca tot blocul sta pe strada Pascani, am aflat asta in momentul in care s-a cerut un certificat constatator pentru terenul aferent apartamentului (parte din scara) care nu era in dosar si surpriza, de la cartea funciara a aparut cu strada Pascani, fara aleea, si acum nu stiu ce sa fac, m-am interestat la vecini si se pare ca tot blocul este pe strada.
  Unde trebuie sa ma adresez? Trebuie eu sa modific toate actele pe care le am, sau se poate scoate de undeva un document care sa ateste aceasta eroare si sa se modifice actele incepand cu noul proprietar.

  Va rog am nevoie de ajutor cat mai urgent,

  Va multumesc anticipat,

  Cu stima,

  Vlad

 • Răspunde
  Marina
  iulie 31 2017

  Buna ziua . Sunt al cincilea copil al fam Gramada C Dumitru din Scobinti -Iasi .Dupa moartea mamei -tatal este mort din 1983,cam asa ceva ,fratele nostru -Gramada Dumitru -fiind inginer agronom,si-a pregetit toate cele necesare pt a intra in posesia pamantului bunicilor Gramada C.A facut acea cerere conform Legii 18 prin care reiese ca este mostenitor dar nespunandu-ne si noua fetelor sa facen cunoscut prin primarie caci si noi suntem nepotii mostenitori ai aceluiasi pamant .Aflu cu stupoare ca Gramada D. Dumitru a avut castig de cauza -dupa un lung proces-,ca el este cel cu drepturi ,noi celelalte suntem ….nustiu ce….Doresc a va intreba -Legea 18 pt ce a fost data ,pt a dezmosteni copii care nustiu ca trebuie sa se faca observati in tara asta ,cun se poate admite ca din cinci copii doar unul sa aibe dreptul de mostenitor mai ales ca mama noastra a dat prin vanzare-cumparare nepotului care a avut grija de ea partea ei -un sfetr din pamantul din curte ???Tin sa mentionez ca Primaria com Scobinti -Iasi nu prea s-a implicat si nu prea ii intereseaza ,mai mult de atat ,il cunoaste pe fratele meu -a fost inginer ,.Cum se poate ataca in instanta aceasta nedreptate ?Doresc un raspuns .Multumesc !

 • Răspunde
  septembrie 2 2017

  Buna ziua pe titlu meu de proprietete sa comis o greseala la un nr de parcela ear din cauza acestui numar gresit nu pot face intabularea …am mers la avicata care mia intocmit actul am platit 150 lei sami rectifice nr iar dupa o luna de zile imi spune ca nu este greseala din istanta e de la primarie din titlu …am mers si la primarie si mia spus ca titlul este corect doar greseala este din instanta mia scris nr gresit la parcela…..ma trimite de la o usa la alta fara nici un raspuns….va rog sa ma lamuriti la cine sa ma adresez sa pot rectifica acest numar…????

 • Răspunde
  noiembrie 28 2017

  Buna ziua
  Familia mea a obtinut de la judecatorie, sentinta definitiva pentru reconstituire drept de proprietate ; pe titlul de proprietate sunt trecute toate terenurile conform sentintei, cu numar parcela, tarla; dar , pentru o parte a unui teren (600 mp.), exista o suprapunere, vecinul a intabulat terenul lui intrand cu 600 mp. pe parcela noastra ; pentru acesta suprafata, oficiul de cadastru a respins intabularea, deci eliberarea unui numar cadastral ;avand in vedere ca exista teren liber,ce nu a fost revendicat din terenul familiei , am obtinut de la un topograf o schita cum poate fi repozitionat terenul suprapus; de la comisia locala de fond funciar mi s-a spus ca ei nu pot face nimic ; ce sa fac in continuare pentru a rezolva problema ?(deci reamplasarea conform noii schite)
  va multumesc

  • Răspunde
   Madalina Autor
   decembrie 27 2017

   In cazul dvs. trebuie sa faceti un proces de revendicare si granituire fata de vecinii care v-au acaparat cei 600 mp.
   Av. Madalina Moceanu

 • Răspunde
  Maria
  decembrie 8 2017

  Buna ziua,
  Am si eu o problema. Bunicul meu a cumpărat un lot de pământ in 1950 , dimensiunile acestuia fiind de 15m lățime cu 80 lungime. A fost printre primii care a cumparat loc in acea zona pentru asi constru casa. In actul de vânzare cumpărare apar aceste dimensiuni ( terenul are lățimea de 15 m iar lungime de 80 de metri având o suprafața totala de 1120m pătrați) , dar suprafața totala este greșită, apărând 1120 m pătrați in loc de 1200 m pătrați. Am observat asta acuma, când mama trebuie sa.si facă actele pe numele ei. Ce am putea face in acest caz ? Se poate îndrepta aceasta greșeală ?
  Va mulțumesc anticipat !!

  • Răspunde
   Madalina Autor
   decembrie 27 2017

   Daca terenul a intrat in circuitul civil, problema dvs. se poate rezolva decat pe calea instantei, printr-un proces in acest sens!
   Av. Madalina Moceanu

 • Răspunde
  Claudiu
  ianuarie 9 2018

  Buna seara,
  Parintii mei au avut grija de niste batrani (Fam Dane)care le a lasat mostenire 2.5 ha teren arabil.
  Cand a fost repartizat titlu de proprietate a trecut o si pe sora “batranului”(Fam Dane),mentionez ca parintii mei au certificat de mostenitor si testament in care nu figureaza sora “batranului”(Fam Dane).
  Cum pot elimina aceasta persoana de pe titlu de proprietate ?
  Ma repet inca o data aceasta persoana nu figureaza in certificatul de mostenitor si testament.
  Care sunt procedurile in aceasta situatie ?
  Multumesc anticipat.

 • Răspunde
  ianuarie 14 2018

  Buna seara, cum as putea anula(modifica) un titlu de proprietate al unei locuințe cu tot cu teren facut gresit de catre primarie pe alt nume, si ulterior facut din nou pe numele proprietarului de drept. Multumesc!

 • Răspunde
  simona
  martie 2 2018

  Buna ziua ! pe ordinul prefectului pe legea18/1991 nu este trecut intreg numele al autorului terenului. mentionez ca este vorba de tatal meu care a decedat .titlul este emis in 1997 iar taica miu a decedat in 2016. cum trebuie sa procedez pentru a mi se emite un nou ordin sau a se rectifica gresala. va multumesc

 • Răspunde
  dan
  martie 23 2018

  dintr-o eroare nu am fost trecut pe titlul de proprietate a fost trecut doar unul dintre mostenitori .Am citit pe internet ce acte trebuiesc ,dar din pacate titlul original se afla la cealalta persoana si nu vrea sa mi-l dea .Eu am doar o copie dupa procesul verbal de punere in posesie.Va rog daca pute-ti sa ma indrumati cu un sfat pertinent.Cu multumiri.

 • Răspunde
  dan
  martie 24 2018

  Multumesc

 • Răspunde
  mai 12 2018

  Buna ziua am o întrebare pe actul de proprietate emis de judecătorie sa greșit numele desi la depunerea actelor am depus copie după buletin , unde și cine îmi poate modifica in loc de Silaghi rom in SZILAGYI Mulțumesc aștept un răspuns

 • Răspunde
  anca
  iunie 20 2018

  Buna ziua,

  Cum se poate indrepta o eroare materiala, intr-un testament este trecut pe numele real Gheorghe Maria si Gheorghe Ion, iar la registrul Agricol acestia sunt trecuti cu porecla de Ciolacu. mentionand ca testamentul respectivilor a fost inregistrat la primarie, primaria eliberand adeverinta atestand ca testamentul a fost inregistrat, din acest testament a fost vanduta casa si terenul intravilan, dar specificandu-se la acel moment ca nu se doreste si terenul intravilan. La acest moment, dorim punerea in posesie pentru terenul extravilan, dar Primaria refuza ca nu corespund numele…..

 • Răspunde
  Gabriela
  iulie 2 2018

  Buna ziua,
  Ma confrunt cu urmatoarea problema: am cumparat un teren, l-am intabulat, am facut cadastru. Dupa 2 ani am procedat la cumpararea terenului alaturat, lucrarea s-a respins pe motiv ca exista intabulare facuta pe acelasi nr.de tarla, parcela, unitate. Deci exista 2 ternuri alaturate cu aceleasi nr.de identificare, 2 TP cu o parcela cu acelasi nr.unitate amenajistica. Ce pot face? Am fost in audienta la directorul OCPI, m-a indrumat catre instanta pentru a modifica unul din TP. Conform Regulamentului 700/2014 aceasta eroare nu se poate modifica de catre OCPI? Multumesc!

 • Răspunde
  Dan
  august 3 2018

  Umblu de 3 ani sa intabulez 1 ha de padure in judetul Gorj. T.P.-ul este din 1996.
  Refuz pe motiv ca se afla in alta tarla. Dl. cadastrist particular, mi-a sugerat sa solicit modificarea t.P.ului cu noul nr. de tarla. Am facut cererea. A fost respinsa, odata cu originalul depus ptr. modificare. Am depus originalul titlului la Prefectura, tinand seama de obligatia Prefectului de a raspunde de legalitatea actelor emise de Comisia Judeteana.
  Am primit prin posta dupa 5 zile, T.P.-ul nemodificat. Am intentat plangere penala autoritatilor care, dupa 22 de ani refuza sa ne recunoasca dreptul la proprietate. ( Fara cadastru, NU ESTI PROPRIETAR).
  Rezultatul: DOUA NUP-uri din partea parchetului. Toate H.G., legi, ordonante interne ale ANCPI, nu mai trimit in justitie. Atunci unde ? Am scris sectorului ce se ocupa cu publicul, de la Guvern. Ptr. un raspuns competent a fost trimisa petitia ANCPI-ului. Raspunsul “competent” s-a referit la terenul altui bunic, cu alt amplasament, intravilan, nici decum teren forestier. Trageti concluziile.
  Alt. caz: terenul intravilan mentionat.
  Avem intabularea parcelelor, cu tabelul inventarului de dimensiuni din 2007.
  Ulterior, toate planurile solicitate, de informare, ortofotoplanuri, NU MAI DAU ACEST INVENTAR ptr. a putea compara situatia noua aparuta: suprapuneri, ….etc..
  OBLIGATORIU, la nivel NATIONAL:
  Daca nu vor fi obligate prin lege sau ordonanta OCPI-urile juidetene sa treaca tabelele cu inventare de dimensiuni,
  si sunt lasati incontinuare sa treaca DOAR VALORI( LUNGIMI) INTRE PUNCTE, VA FI DEZASTRU IN TOATE JUDETELE. nU sunt termeni de comparare. Esti “dus de nas ” si se fac FALSURI GREU DE DEMONSTRAT.

  Din ce an se trece acest inventar doar la prima intabulare ???????
  Este o aberatie intentionata sa acopere faradelegile.
  Dan

 • Răspunde
  Radu
  august 29 2018

  In actul de vânzare-cumpărare al imobilului cumpărat în 1976 este stipulată suprafața de teren in cota indiviza ,suprafața apartamentului și dreptul de proprietate a 1/4 din părțile comune!dar nu este stipulată amprenta la sol a întregului imobil!casa este compusa din demisol,parter și etaj!eu dețin apartamentul de la parter și doua boxe la demisol!proprietarul de la etaj a plecat in străinătate și nu știu cum să-l găsesc pt declarația de bună vecinătate!ce pot face?
  Mulțumesc,
  Radu

 • Răspunde
  Cornelia
  noiembrie 2 2018

  Buna ziua. Prin Prima casa copiii mei au facut actele si au fost aprobate si de la banca. Actul final de intabulare a fost facut gresit. Numele nurorii este gresit si CNP-eul baiatului la fel. Nu se poate face imprumutul la banca pana actele nu sunt corecte. Ce se poate face in cazul acesta? Cei de la Biroul de vanzari dau din umeri.

 • Răspunde
  Lazar
  noiembrie 7 2018

  Buna seara.
  In 2003 am avut nunta.In 2008 împreună cu soția ne-am construit o casă pe un teren care îl avea soția moștenire.Pana astăzi când am scos un CF nu am observat că pe CF este trecuta doar soția.Mentionez că autorizația a fost eliberată pe numele soției și toate actele.Care este procedura să fim trecuți ambii pe CF ?

 • Răspunde
  Gabriel
  noiembrie 29 2018

  As dori să întreb și eu dacă se poate face o rectificare a numelui și anume lipsește o literă și pe titlu și pe procesul verbal(greșeala fiind a funcționarilor ) și avem pe rol un proces in desfășurare,iar primăria spune că nu se poate până nu se termină procesul,iar noi vrem sa facem succesiunea pt că nu de mult timp a decedat ultimul părinte și dorim să ne încadrăm în termen.

 • Răspunde
  dani
  ianuarie 2 2019

  Buna ziua,am cumparat de la primarie terenul din spatele si lateralul casei mele(gradina) in total vreo 700mp pentru care am primit un cf,daca nu s-au facut corect masuratorile iar acum la cadastrarea gratuita cu masuratorile care sau facut uneste cele 2 cf-uri(gradina 700 mp+casa cu 250mp) ce este de facut? Mai precizez faptul ca gradina am cumparat-o si imprejmuit-o cu un gard de caramida inainte cu cativa ani fata de aprobarea unuiP.U.Z. in vecinatatea mea iar acum mi se spune ca sunt cu gardul pe coltul unei parcele(loc de casa).Ce trebuie facut sau noul cf absolva de erori firma de cadastru a primariei?

 • Răspunde
  Gabriel
  ianuarie 9 2019

  Vreau să vă întreb dacă aș putea repara o greșeala a funcționarilor din primărie și anume la numele de familie lipsește ultima litera, pentru că am incercat și datorită faptului că există în prezent un proces pe rol,ei au motivat că nu se poate din aceasta cauza.Ori in logica mea nu se poate să fie un astfel de răspuns deoarece nu fac nici o modificare de suprafață,ci doar o rectificare a numelui pe care trebuia să o am de la bun început dacă nu se greșea și era scris corect.Deci in concluzie ceea ce cer eu sa se rectifice numele,e același lucru chiar dacă există un proces ,cu atunci când aș fi avut titlul de proprietate scris corect de la bun început. Răspunsul primit a fost unul negativ,care mă pune în situația să mă gândesc că ori e rea-vointa,…ori incompetență… Aștept ca cineva să mă lămurească dacă există vreo lege care îmi interzice asta…

  • Răspunde
   Ștefănescu Constantin
   aprilie 13 2019

   Faci process de indreptare materials la judecatoria de care apartii,in 2-3 luni see rezolva

 • Răspunde
  Mircea
  aprilie 17 2019

  Buna ziua, Bunicul meu matern a decedat in anul 1978 iar in 1980 a avut loc succesiunea notariala, finalizata cu emiterea Certificatului de mostenitor in favoarea mamei mele (fiica bunicului), in cota de 1/1 (100%). De asemenea exista Act de Donatie autentificat (din vremea cand bunicul era in viata), prin care bunicul a donat intreaga avere mamei mele. Posed aceste documente originale. Cu toate acestea, in anul 2004 a fost emis un Titlu de proprietate in care apare ca mostenitor si un nepot al bunicului (unul dintre cei 10 nepoti, inclusiv subsemnatul). Va rog sa ma indrumati cum sa procedez pentru indreptarea acestei erori in sensul ca mama mea sa apara ca unic mostenitor inscis in Titlul de Proprietate, conform documentelor. Va multumesc. M.M.

 • Răspunde
  ovidiu
  mai 28 2019

  In anul 1994 am obtinut TP pe 2000 mp teren intravilan si certificat de punere in posesie. Ina anul 2005 am constatat la fata locului ca cineva a construit pe teren o locuinta. Primaria sustine ca ,, pai nu ati mai venit pe la noi ,, si au eliberat alt titlu . ,,tp prste tp,, Ce pot sa fac ?

 • Răspunde
  roxana
  august 6 2019

  Buna ziua . Bunicul meu are un titlu de proprietate pe un teren extravilan eliberat dupa moartea lui . Mentionez ca are 2 copii , si am aflat ca unul din ei ( adica unchiul meu ) a vandut acel teren .Este posibil asa ceva atat timp cat nu a fost dezbatuta mostenirea ?

 • Răspunde
  val
  august 20 2019

  suntem doi frati,dupa 25 de ani unul din mostenitorii titlului de proprietate avut in comun cu al frate il contesta si cere sa ramina numai el pe titlu pe motiv ca la vremea respectiva 1990,celalalt frate n-a facut cerere de reconstituiresi a fost trecut pe titlu doar ca mostenitor.care locuia in casa parinteasca.,specific ca la acea vremea cererea a fost trimisa prin terta persoana care n-a inregistrat-o si a ramas la nivel de ‘deci nu este cerere si acuma riscam sa pierdem terenul de sub casa renovata de fratele respectiv,ce solutii ar fi sa nu se admita anularea titlului de prop.si scoaterea fratelui de pe el cu ramirea doar a celui cu cererea .titlul e de 25 ani si folosinta comuna a functionat bine pina acuma dupa decesul fratelui,cand fiica mostenitorui o contesta ..,ce s-ar putea invoca sa nu se anuleze titlu, cu cei doi titulari?multumesc

 • Răspunde
  septembrie 2 2019

  Buna sunt x din Jud. Timis as vrea sa stiu cum pot sami primesc partea mea de 1hectar de pamant de la Uivar jud. Timis ,pe care la vandut fratele meu fara stirea mea si a surorilor mele si cumnatei dupa fratele meu decedat. As vrea sa stiu cum sa procedez desi nu am nici un act deoarece parinti mei au decedat la Negresti Oas si fratele meu care e decedat si el o avut actele de deces si cumnata zice ca nu stie de ele. Deci cum as putea avea parte de acel hectar de pamant, pe care la vandut abuziv. Va multumesc

 • Răspunde
  septembrie 2 2019

  Am uitat sa specific era vorba de 5 hectare din care ni se cuvenea cate un hectar la toti 5 copiii. Va multumesc

 • Răspunde
  Daniela
  septembrie 29 2019

  Tatal meu locuieste la Tarlungeni la 10 km de Brasov. A mostenit in 2001 un teren intravilan de 3804 mp pentru care a primit titlu de proprietate. A facut intabularea mai demult, dar doar acum a scos un extras de carte funciara pe care scrie doar 2518 mp. Nu imi vine sa cred de unde sa ajuns la 2518 mp si ce este de facut pentru intabularea suprafetei corecte.

 • Răspunde
  Daniela
  octombrie 3 2019

  Bună seara,
  Va rog frumos sa mă sfătuiți ce pași trebuie sa urmez in cazul meu și anume,dețin un apartament proprietate personala dar nu are cadastru.
  M am hotărât să vând acest apartament,dar problema este că în orașul nostru,Motru Jud Gorj,există câteva blocuri care nu au carte funciara(și în cazul blocului în care dețin proprietatea).Am fost la primărie și răspunsul lor a fost că trebuie să suport eu toate cheltuielile deoarece primăria nu își permite(lipsa buget)și cartea funciara a blocului a fost acum ceva timp anulată.
  Va rog frumos sa mă ajutați ce am de făcut în cazul asta?
  Vă mulțumesc mult și aștept raspuns!

 • Răspunde
  maria
  noiembrie 6 2019

  Cum sa procedez pentru iesirea din indiviziune?mentionez faptul ca pe titlul de proprietate suntem 4 parti , nu ne intelegem 2 cu 2 pari.
  Daca in RA sunt facute stersaturi si corecturi, ia CF nu corespunde cu RA eu , titlul poate fi modificat?iar eu ca succesor la mostenire pot solicita aceasta, si cum?

Scrie un comentariu