22 Februarie, 2018

Cum învăţăm de la alţii să ne depăşim frica de a vorbi în public?

Nu puţine sunt cazurile în care a susţine un discurs, a lua cuvântul, a face o prezentare, a ne implica într-o dezbatere se poate transforma într-un coşmar. Motivele care stau la baza acestei frici sunt psihologice şi ţin de teama interioară de a da greş. Pentru că nimănui nu îi place să greşească în faţa unei mulţimi de oameni care judecă.

Tehnicile de public speaking sunt însoţite, aproape întotdeauna, de sfaturi ce ţin de depăşirea acestei frici a de a gafa. Însă, pentru a rezolva problema, trebuie mai întâi să o înţelegem.

De ce ne este frică să vorbim în public?

Se consideră că la baza reticenţei de a vorbi în public stau, de obicei, una sau mai multe dintre următoarele temeri:

  • de a greşi, de a face gafe;
  • de a fi criticat, de a primi feedback negativ;
  • de a avea de a face cu persoane dificile din public;
  • de situaţii neprevăzute pe care nu le poţi controla;
  • de a nu fi suficient de interesant, talentat sau carismatic;
  • de a nu avea o prezentare perfectă;
  • de a uita discursul.

Ce fac ceilalţi când greşesc în public?

Unii oameni sunt supuşi zilnic problemelor ce pot să apară atunci când te adresezi unui public, însă pentru ei asta pare să nu fie un chin. Ne mulţumim să spunem că aceştia sunt oamenii care s-au născut cu abilităţi de public speaking în sânge. Dar să nu uităm că totul se învaţă. Şi chiar şi cei mai relaxaţi oameni, care par să fie stăpâni pe orice, au avut momentele lor mai puţin fericite. Contează să învăţăm de la cei care au ştiut cum să le depăşească –actori, cântăreţi şi alte persoane care trebuie să performeze în faţa unor audienţe numeroase, sub o presiune uriaşă.

Ce fac cei cântăreţii care falsează sau îşi uită versurile, fotomodelele care cad de pe podium, actorii care îşi uită replicile – continuă ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat sau fac glume pe seama propriilor greşeli.

Un exemplu concret? Atunci când actorul Jim Carrey a trebuit să-l prezinte în cadrul unui eveniment pe Eckhart Tolle, a greşit titlul cărţii acestuia, spunând: “Şi acum vi-l prezint pe autorul cărţii «Un pământ bun». Pardon, «Un pământ nou». Dar ar fi trebuit s-o scrie şi pe asta!”, a exclamat el, în hohotele de râs ale audienţei.

Sursa: empower.ro

comentarii

Despre autor  ⁄ De Weekend

Un efort comun al redacţiei de a găsi informaţii interesante, cu subiecte atrăgătoare, potrivite pentru un weekend relaxant. Vorbim despre educaţie, sănătate, mediu, evenimente şi orice altceva.

Fara comentarii

Scrie un comentariu