8 Decembrie, 2019

Criterii noi de încadrare în grad de handicap

Ministerul Muncii modifică Anexa Ordinului nr. 762/1.992/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabileşte încadrarea în grad de handicap cu completări care țin de funcțiile senzoriale (ochi), funcţiile neuro-musculo-scheletice, deficiență locomotorie gravă dar și paraplegie și tetraplegie.

La Capitolul 2 Funcțiile senzoriale, la punctul I. Evaluarea persoanelor cu afectarea funcţiilor vizuale în vederea încadrării în grad de handicap*), la *), punctul. 3 se modifică și va avea următorul cuprins:

3. Ochiul unic, chiar cu vedere normală, se poate încadra în grad de handicap accentuat, timp de 12 luni de la pierderea ochiului – vederii – congener. Ulterior încadrarea se realizează în raport cu deficienţa vizuală, conform tabelului.

La Capitolul 2 Funcțiile senzoriale, la punctul III. Evaluarea persoanelor cu afectarea funcţiilor vestibulare în vederea încadrării în grad de handicap*), rândul 4 se modifică și va avea următorul  cuprins:

Afectare vestibulară obiectivată prin teste  Ortostatismul este imposibil în criză, însoţit de tulburări vegetative. Probele spontane şi provocate (dacă se pot practica) sunt pozitive. Tulburări funcţionale echivalente cu 80 – 100% . Pentru perioade limitate de 12 luni, în funcţie de durată şi reversibilitatea tulburărilor majore de echilibru la acţiunile de recuperare”. 

La Capitolul 7 Funcţiile neuro-musculo-scheletice şi ale mişcărilor aferente, la punctul III. Evaluarea persoanelor cu afectarea funcţiilor motorii (a staticii şi mobilităţii – locomoţiei sau/şi gestualităţii) în vederea încadrării în grad de handicap, la punctul 1. Amputaţii*), la rândul aferent Deficienței medii, NOTA se modifică și va avea următorul cuprins: “Pentru perioade de 12 luni, în vederea adpatării la unimanualitate, transfer gestualitate – handicap accentuat.” 

De asemenea, la Capitolul 7 se modifică, la punctul III. Evaluarea persoanelor cu afectarea funcţiilor motorii (a staticii şi mobilităţii – locomoţiei sau/şi gestualităţii) în vederea încadrării în grad de handicap, la punctul 1. Amputaţii*), rândul aferent Deficienței grave. Totodată, în coloana 3, se introduce următoarea Notă: “Se va stabili un termen permanent de valabilitate a încadrării în grad de handicap, pentru situațiile:

- Sechele boli cerebro-vasculare cu deficit motor tip plegic, la un interval de peste 2 ani de la data accidentului vascular;

- Paraplegie sau tetraplegie, indiferent de cauză, la un interval de peste 2 ani de la data diagnosticării.

După perioada de dezbatere publică, care expiră pe 8 aprilie 2019, Ordinul modificat și completat se va publica în Monitorul Oficial și va intra în vigoare imediat.

Ai nevoie de Ordinul nr. 762/1.992/2007? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Comentarii

 • Răspunde
  aprilie 8 2019

  Buna ziua,va rog sa-mi spuneti,o persoana cu dizabilitati,pensionata pe caz de boala,poate platii contributie pentru vechime?Va multumesc.

 • Răspunde
  Bianca
  aprilie 22 2019

  Buna ziua, vreau sa stiu daca o pot incadra pe fetita mea cu tetrapareza secundara si vezica neurogena intr-un grad de handicap pana la inplinirea a 2 ani. Diagnosticul ei este inca de la nastere, fiind nascuta cu spina bifida.

 • Răspunde
  Estera
  mai 26 2019

  Bună ziua eu sunt în pensie de invaliditate gradul 1 cu mai multe boli cronice asm ,cu oxigen acasă ,diabet ,cardiacă,hepatită b ,spondiloză,artită,glandă, am cu coloana discopatie ,mastoidită etc vrea să îmi răspunde cineva dacă pot primi și pensie de handicap?

 • Răspunde
  Cornelia
  iulie 13 2019

  Buna ziua,am vârsta de 65 ani și sunt pensionară de limita de vârstă, imi puteți spune daca am operație de by-pass aortă coronarian și alte boli artrozice, pot beneficia de pensie(ajutor)de handicap?Cu stima!

 • Răspunde
  septembrie 5 2019

  Buna ziua Am rugamintea de a-mi raspunde daca este posil .Cum ar putea fi incadrat intr-un grad de handicap unchiul meu care a suferit doua intreventii chirurgicale avand diagnosticul de Tromboza venoasa jugulara interna si externa,tromboza venoasa subclaviestanga,limfadenita acuta supraclaviculara stanga perforatie septala.SI MAI ARE INTARZIERE MINTALA,CARDIOPATIE ISCHEMICA uLCER VARICOS BILATERAL INFECTIE CU PSEUDOMONASSPPiCVCRONICA STD.CEAPC6 SINDROM POSTROMBONIC,DERMATITA PIGMENTARA OCRATINEA ESINOFILIEMARCATA.HELMINTIAZA INTESTINALA IN OSERVATIE.pRECIZEZ CA ARE 70 DE ANI ARE 3 ANI DE MUNCA SI NU A VRUT NIMENI SA-L PENSIONEZE. ASTEPT RASPUNS VA MULTUMESC.

 • Răspunde
  Mirela
  septembrie 29 2019

  Buna ziua, vă rog să-mi spuneți dacă miopie forte cu astigmatism,inceput de glaucom, se poate încadra la handicap mediu.va multumesc

  • Răspunde
   iordana
   octombrie 25 2019

   avant ,, tulburari anxioase depresive ,, pot primi pensie de handicap ?

 • Răspunde
  Ana
  octombrie 22 2019

  Bună ziua, sa încep cu începutul, este vorba de tatăl meu, în anul 2008 a fost diagnosticat cu cancer la plămâni, I-A fost scos un plămân. Și s făcut pensie de handicap, vreo 2 sau trei ani a avut grad accentuat, apoi mediu. De câțiva ani are devinitiv. Vrea sa meargă la revizuire poate revine la gradul de dinainte ținând cont ca a rămas fără un plămân. Deci cancerul nu a râvnit, Doamne-ajută. Se poate?

 • Răspunde
  Adrian Petru
  octombrie 27 2019

  Bună ziua as dori să a-mi spuneți la ce grad de handicap mă ăncadrez prin pierderea vederi unui ochi.

  • Răspunde
   mircea
   noiembrie 20 2019

   buna ziua , am piciorul stang amputatie coapsa si piciorul drept operat cu bypasss in urma unor tromboze acute cu cheagdesange la artera poplitee,,codboala z89.177,,anul trecut am avut handicap grav cu asistent personal cu valabilitate 12 luni pana in septembrie 2019 ,,,,,la evaluare am avut o discutie mai aprinsa cu o membra a comisieideoarece i-am spus ca exista lege ca persoanele cu amputatii trebuie trecute la nerevizuibil nu sa ma plimbe anual la comisie cu diferite referate pe care scrie an de an acelasi lucru ,,,,,, acum octombrie 2019 am primit certificatul cu nerevizuibil dar ,,,,,,,,, handicap accentuat fara insotitor ,,,,,pe scurt mi-au taiat banii ,,,,,, este normal ??? mentionez ca este acelasi cod z89.177 ! unde pot sa ma adresez pentru drept la insotitor ? va multumesc

 • Răspunde
  mircea
  noiembrie 20 2019

  buna ziua , am piciorul stang amputat coapsa si piciorul drept operat bypass tromboza acuta cu cgeag sange artera popliteecod boala z89.177,,,anul trecut aveam grad gravcu insotitor iar anul acesta mi-a dat grad accentuat cu acelasi cod boala ,,,,,,,este normal ?

Scrie un comentariu