19 August, 2019

Criterii noi de încadrare în grad de handicap

Ministerul Muncii modifică Anexa Ordinului nr. 762/1.992/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabileşte încadrarea în grad de handicap cu completări care țin de funcțiile senzoriale (ochi), funcţiile neuro-musculo-scheletice, deficiență locomotorie gravă dar și paraplegie și tetraplegie.

La Capitolul 2 Funcțiile senzoriale, la punctul I. Evaluarea persoanelor cu afectarea funcţiilor vizuale în vederea încadrării în grad de handicap*), la *), punctul. 3 se modifică și va avea următorul cuprins:

3. Ochiul unic, chiar cu vedere normală, se poate încadra în grad de handicap accentuat, timp de 12 luni de la pierderea ochiului – vederii – congener. Ulterior încadrarea se realizează în raport cu deficienţa vizuală, conform tabelului.

La Capitolul 2 Funcțiile senzoriale, la punctul III. Evaluarea persoanelor cu afectarea funcţiilor vestibulare în vederea încadrării în grad de handicap*), rândul 4 se modifică și va avea următorul  cuprins:

Afectare vestibulară obiectivată prin teste  Ortostatismul este imposibil în criză, însoţit de tulburări vegetative. Probele spontane şi provocate (dacă se pot practica) sunt pozitive. Tulburări funcţionale echivalente cu 80 – 100% . Pentru perioade limitate de 12 luni, în funcţie de durată şi reversibilitatea tulburărilor majore de echilibru la acţiunile de recuperare”. 

La Capitolul 7 Funcţiile neuro-musculo-scheletice şi ale mişcărilor aferente, la punctul III. Evaluarea persoanelor cu afectarea funcţiilor motorii (a staticii şi mobilităţii – locomoţiei sau/şi gestualităţii) în vederea încadrării în grad de handicap, la punctul 1. Amputaţii*), la rândul aferent Deficienței medii, NOTA se modifică și va avea următorul cuprins: “Pentru perioade de 12 luni, în vederea adpatării la unimanualitate, transfer gestualitate – handicap accentuat.” 

De asemenea, la Capitolul 7 se modifică, la punctul III. Evaluarea persoanelor cu afectarea funcţiilor motorii (a staticii şi mobilităţii – locomoţiei sau/şi gestualităţii) în vederea încadrării în grad de handicap, la punctul 1. Amputaţii*), rândul aferent Deficienței grave. Totodată, în coloana 3, se introduce următoarea Notă: “Se va stabili un termen permanent de valabilitate a încadrării în grad de handicap, pentru situațiile:

- Sechele boli cerebro-vasculare cu deficit motor tip plegic, la un interval de peste 2 ani de la data accidentului vascular;

- Paraplegie sau tetraplegie, indiferent de cauză, la un interval de peste 2 ani de la data diagnosticării.

După perioada de dezbatere publică, care expiră pe 8 aprilie 2019, Ordinul modificat și completat se va publica în Monitorul Oficial și va intra în vigoare imediat.

Ai nevoie de Ordinul nr. 762/1.992/2007? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Comentarii

 • Răspunde
  aprilie 8 2019

  Buna ziua,va rog sa-mi spuneti,o persoana cu dizabilitati,pensionata pe caz de boala,poate platii contributie pentru vechime?Va multumesc.

 • Răspunde
  Bianca
  aprilie 22 2019

  Buna ziua, vreau sa stiu daca o pot incadra pe fetita mea cu tetrapareza secundara si vezica neurogena intr-un grad de handicap pana la inplinirea a 2 ani. Diagnosticul ei este inca de la nastere, fiind nascuta cu spina bifida.

 • Răspunde
  Estera
  mai 26 2019

  Bună ziua eu sunt în pensie de invaliditate gradul 1 cu mai multe boli cronice asm ,cu oxigen acasă ,diabet ,cardiacă,hepatită b ,spondiloză,artită,glandă, am cu coloana discopatie ,mastoidită etc vrea să îmi răspunde cineva dacă pot primi și pensie de handicap?

 • Răspunde
  Cornelia
  iulie 13 2019

  Buna ziua,am vârsta de 65 ani și sunt pensionară de limita de vârstă, imi puteți spune daca am operație de by-pass aortă coronarian și alte boli artrozice, pot beneficia de pensie(ajutor)de handicap?Cu stima!

Scrie un comentariu