16 August, 2017

Cresc cotizaţiile fixe anuale care trebuie plătite de auditorii financiari!

Un act normativ recent publicat în Monitorul Oficial aduce mai multe creşteri ale cotizaţiilor fixe şi ale altor taxe care trebuie plătite de auditorii financiari.

Hotărârea Camerei Auditorilor Financiari din România (CAFR) nr. 59/2013 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 18/2014 şi a intrat în vigoare la data de 10 ianuarie. Modificările sunt făcute la Hotărârea CAFR nr. 262/2011.

Cresc cotizaţiile fixe

Cotizaţiile fixe anuale trebuie achitate de membrii CAFR-ului pentru ca aceştia să fie menţinuţi în Registrul public al auditorilor financiari şi pentru a avea acces la serviciile gratuite ale Camerei.

În ceea ce priveşte sumele cotizaţiilor fixe, noul act normativ vine cu următoarele modificări şi completări:

- pentru auditorii financiari persoane fizice active, cotizaţia creşte de la 700 la 780 de lei;
- pentru auditorii financiari persoane fizice nonactive, cotizaţia creşte de la 350 la 390 de lei;
- pentru persoanele juridice, cotizaţia creşte de la 600 la 750 de lei;
- pentru auditorii financiari persoane fizice active cu calificativ B, C sau D, cotizaţia creşte de la 1.100 la 1.180 de lei;
- se introduse cotizaţia pentru auditorii financiari persoane fizice nonactive cu calificativ B, C sau D – care va fi de 790 de lei;
- se introduce cotizaţia pentru auditorii financiari persoane juridice cu calificativ B, C sau D – care va fi de 1.150 de lei.

În mod automat, se fac schimbări şi completări şi în privinţa sumelor care trebuie plătite (de anumite persoane) în cele două tranşe anuale:

- auditorii financiari persoane fizice active vor plăti 400 de lei până la 31 martie şi 380 de lei până la 30 septembrie;
- auditorii financiari persoane fizice nonactive vor plăti 200 de lei până la 31 martie şi 190 de lei până la 30 septembrie;
- auditorii financiari persoane fizice active cu calificativ B, C sau D vor plăti 800 de lei până la 31 martie şi 380 de lei până la 30 septembrie;
- auditorii financiari persoane fizice nonactive cu calificativ B, C sau D vor plăti 600 de lei până la 31 martie şi 190 de lei până la 30 septembrie;
- auditorii financiari persoane juridice cu calificativ B, C sau D vor plăti 1.000 de lei până la 31 martie şi 150 de lei până la 30 septembrie.

Solicitarea suspendării sau a încetării suspendării

Prin Hotărârea nr. 59/2013 se introduc şi informaţii referitoare la auditorii financiari care solicită în timpul anului suspendarea sau încetarea suspendării. Prin urmare, aceştia vor achita cotizaţiile fixe în felul următor:

- în cazul suspendării, cotizaţia fixă va fi achitată proporţional cu lunile în care auditorii au avut statut de membru (activ sau nonactiv) al Camerei;
- în cazul încetării suspendării, cotizaţia fixă va fi achitată proporţional cu lunile rămase în acel an.

Luna în care un auditor depune cererea de suspendare / încetare a suspendării se va lua în calcul la terminarea perioadei noului statut.

Potrivit noilor prevederi, în situaţia schimbării statutului din membru activ în membru nonactiv sau invers, cotizaţia fixă anuală va fi recalculată proporţional cu cotizaţia fixă aferentă lunilor cu vechiul statut însumat cu cotizaţia fixă aferentă noului statut.

Luna în care un auditor depune cererea de suspendare / încetare a suspendării se va lua în calcul la determinarea perioadei noului statut.

Modificări la alte taxe şi cotizaţii

Actul normativ prevede că taxa de înregistrare în Registrul auditorilor financiari care auditează situaţiile financiare ale entităţilor reglementate şi supravegheate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară va creşte de la 600 la 850 de lei.

Se fac şi unele schimbări la cotizaţiile pentru membrii stagiari. Astfel, cotizaţia fixă anuală pentru monitorizarea activităţii de pregătire practică a membrilor stagiari creşte de la 550 la 580 de lei/an (se achită astfel: 300 de lei până pe 31 mai şi 280 de lei până pe 30 septembrie, pentru fiecare an de stagiu). Iar cotizaţia fixă anuală pentru menţinerea în registrul stagiarilor aflaţi în perioada legală de susţinere a examenului creşte de la 450 la 480 de lei/an.

Foto: Sxc.hu

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Fara comentarii

Scrie un comentariu