16 Octombrie, 2018

Constatarea amiabilă de accident auto – informaţii utile

Constatarea amiabilă de accident este o alternativă la procedura obişnuită care trebuie urmată atunci când are loc un accident cu pagube materiale între două vehicule.

Normele privind utilizarea formularului Constatare amiabilă de accident sunt incluse în Ordinul nr. 21/2008 şi sunt în vigoare de la 1 iulie 2009.

Formularul de constatare amiabilă poate fi folosit doar dacă într-un accident auto sunt implicate două vehicule şi dacă în urma acestuia au rezultat doar pagube materiale. De asemenea, acesta se poate folosi indiferent de locul în care s-a produs accidentul (drumuri publice, drumuri care nu sunt deschise circulaţiei publice, incinte etc.).

Formularul se foloseşte în relaţia cu societăţile de asigurare fără să mai fie necesară întocmirea documentelor de constatare de către poliţie. Însă acesta trebuie să fie completat şi semnat de cei doi conducători de vehicule implicaţi în accident. Completarea şi semnarea formularului NU reprezintă o recunoaştere a răspunderii şoferilor implicaţi, ci un cumul de elemente şi fapte care vor fi folosite la soluţionarea dosarelor de daună.

Documentul conţine două pagini autocopiative (cu aceeaşi valoare juridică) şi instrucţiuni de folosire. Informaţiile care se completează sunt:

- data şi locul producerii accidentului;
- datele de identificare ale şoferilor implicaţi;
- datele de identificare ale proprietarilor vehiculelor implicate;
- datele vehiculelor implicate;
- datele propriilor societăţi de asigurare RCA;
- informaţii privind circumstanţele producerii accidentului.

Atenţie! Formularul Constatare amiabilă de accident se tipăreşte şi se distribuie asiguraţilor doar de către societăţile de asigurări auto. Modelul documentului (plus instrucţiunile de folosire) poate fi consultat AICI.

Potrivit normelor, depunerea formularului reprezintă avizare de daună şi obligă asigurătorul să deschidă dosarul de daună şi să efectueze constatarea pagubelor. Totodată, asigurătorii avizaţi despre un accident în baza formularului sunt obligaţi să elibereze solicitanţilor documentul de introducere în reparaţie.

Sursa: Lege5.ro | Foto: Sxc.hu

comentarii

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Fara comentarii

Scrie un comentariu