21 August, 2017

Conferinţa “Codul insolvenţei”: Despre prevederile controversate, bail-in şi falimentul personal

Pe 20 februarie a avut loc în Bucureşti conferinţa “Codul insolvenţei” — organizată de ziarul Bursa în parteneriat cu Institutul Naţional pentru Pregătirea Practicienilor în Insolvenţă (INPPI).

În conferinţă a fost abordată problematica din jurul noului proiect de act normativ privind insolvenţa.

Indaco Systems a fost partener media al conferinţei “Codul insolvenţei”.

Printre principalele subiecte discutate s-au numărat următoarele:

Senatul elimină prevederile controversate

Senatorii iau în considerare eliminarea prevederilor care au adus cele mai multe controverse în jurul OUG nr. 91/2013, printre care reducerea perioadei de reorganizare şi executarea creanţelor în procedura de insolvenţă.

Cele două prevederi nu au existat iniţial în proiectul de Cod întocmit de Ministerul Justiţiei, ele fiind adăugate înainte de aprobarea Ordonanţei, în Guvern. În propunerile care au fost transmise Senatului se regăseşte abrogarea acestor texte şi, în consecinţă, primul a fost eliminat, iar al doilea urmează şi el să fie scos din proiect, intenţia fiind să se revină la forma sa iniţială, a declarat Florin Moţiu, consilier al Ministerului Justiţiei, la conferinţa de ieri.

Temeri privind “bail-in”-ul

Persoanele care au depozite în bănci mai mici de 100.000 de euro ar trebui să ia în serios posibilitatea de a fi afectaţi de un “bail-in”.

Deşi, potrivit reglementărilor UE, în fiecare ţară există un mecanism de salvare a băncilor falimentare, potrivit căruia depozitele de peste 100.000 de euro sunt garantate, la noi, sistemul este subcapitalizat. Nu aş dori să lansez o bombă, dar părerea mea este că toţi cei care au sub 100.000 de euro în bănci ar trebui să se teamă. (…) Anul trecut, după bail-in-ul din Cipru, când deponenţii s-au trezit peste noapte acţionari, UE a spus că este un caz singular de salvare a băncilor. Apoi, la finele anului trecut, UE a adoptat procedura pentru toate statele membre care aderă la Uniunea Bancară, a precizat avocatul Gheorghe Piperea.

Reglementarea falimentului personal

La conferinţa de ieri s-a subliniat faptul că reglementarea falimentului persoanelor fizice este o necesitate pentru ţara noastră, dar că Banca Naţională se opune ideii.

Presupunând că [falimentul persoanei fizce] se întinde pe mai mult de doi ani, chiar dacă se pune în vânzare casa, persoanei respective îi este permis să stea acolo până când reuşeşte să îşi găsească o altă casă, eventual cu chirie, astfel încât să nu fie aruncată în stradă. De asemenea, se poate derula o reorganizare judiciară ca la firme, care presupune sau nu tăieri de datorii, dar presupune şi o disciplină fiscală, un control, o monitorizare şi o reinserţie socială şi economică, a mai declarat Piperea la conferinţa “Codul insolvenţei”.

***

Prevederile Ordonanţei de urgenţă nr. 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă au fost suspendate după ce Curtea Constituţională a găsit întreg actul normativ ca fiind neconstituţional.

Proiectul de lege privind insolvenţa se află în prezent la Senat (prima Cameră sesizată), iar apoi va fi transmis Camerei Deputaţilor.

Mai multe informaţii cu privire la subiectele abordate la conferinţa “Codul insolvenţei” — la care Indaco Systems a fost partener media — găsiţi pe site-ul Bursa.ro.

Fara comentarii

Scrie un comentariu