19 Iunie, 2018

Condiţii pentru existenţa unui sediu permanent

O societate comercială din Germania obţine venituri din închirierea unor utilaje agricole (tractor, combină etc.) unei firme româneşti, care le utilizează pentru desfăşurarea de actitivităţi economice pe teritoriul României. Contractul este încheiat pe perioadă nedeterminată. În ce condiţii se poate considera că societatea germană ar avea un sediu permanent în România?

Simpla închiriere nu creează sediu permanent. Dar dacă aceste utilaje sunt însoţite de personal care prestează servicii de întreţinere, atunci avem un sediu permanent şi, prin urmare, veniturile se impun conform prevederilor art.7 din Convenţia de evitare a dublei impuneri.

Pentru aplicarea prevederilor convenţiei de evitare a dublei impuneri trebuie prezentat Certificatul de rezidenţă fiscală.

Pentru analizarea contractului, vă recomand să citiţi Comentariile la Convenţia model OECD (pct.8 al art.5 ”Sediul permanent”).

Dacă o companie a unui stat închiriază sau acordă în leasing utilaje, echipamente etc. unei companii a celuilalt stat, fără ca pentru această închiriere să menţină un loc fix de activitate în celălalt stat, atunci utilajele închiriate nu vor constitui un sediu permanent al locatorului, cu condiţia ca obiectul contractului să fie limitat la simpla închiriere a utilajelor.

De asemenea, tot aici sunt detaliate şi condiţiile în care responsabilităţile pe care le are personalul furnizat de locator pot să creeze sau nu sediu permanent.

Despre autor  ⁄ Redacţia

Materialele semnate de redacţia LegeStart reprezintă un efort comun de vă oferi informaţii de interes general din multiple domenii, strânse de echipă sau prezentate de partenerii noştri.

Fara comentarii

Scrie un comentariu