22 Noiembrie, 2019

MEMENTO: Concediul paternal. Când, cât, cum?

Concediul paternal se acordă pentru a asigura participarea efectivă a tatălui la îngrijirea noului-născut, durata acestuia fiind de 5 zile lucrătoare, conform reglementărilor stabilite prin Legea nr. 210/1999. Tatăl beneficiază de acest drept, indiferent dacă părinţii sunt căsătoriţi sau nu ori copilul este adoptat. În schimb, tatăl trebuie să solicite angajatorului acordarea concediului, în scris, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului, cerere la care se anexează copia după certificatul de naştere al copilului.

Mai multe informaţii imporante despre concediul paternal puteţi afla în clipul video marca Legestart de mai jos, precum şi în conţinutul articolului.

 

Indemnizaţia pentru concediul paternal

Indemnizaţia pentru concediul paternal plătit, egală cu salariul aferent zilelor lucrătoare respective, se calculează pe baza salariului brut realizat, incluzând sporurile şi adaosurile la salariul de bază. Aceasta se plăteşte din fondul de salarii al unităţii şi se include în veniturile impozabile ale salariatului.

Tatăl care satisface serviciul militar obligatoriu

Tatăl care satisface serviciul militar obligatoriu are dreptul, la naşterea propriului copil, la o permisie de 7 zile calendaristice.

Permisia se acordă şi în cazul în care tatăl care satisface serviciul militar obligatoriu solicită acordarea acesteia în vederea recunoaşterii paternităţii.

Potrivit normelor de aplicare a Legii concediului paternal, în acest caz, permisia solicitată şi acordată va fi justificată, la întoarcere, cu:

 • certificatul de naştere al copilului, din care să rezulte calitatea de tată a militarului, în situaţia în care declaraţia de recunoaştere a paternităţii s-a făcut simultan cu înregistrarea naşterii sau
 • declaraţia de recunoaştere a paternităţii, dacă aceasta s-a făcut ulterior înregistrării naşterii copilului la serviciul de stare civilă.

Cursul de puericultură prelungeşte durata concediului

Tatăl copilului nou-născut, care participă efectiv la îngrijirea acestuia, are dreptul la un concediu paternal plătit de 15 zile lucrătoare, prin majorarea duratei concediului paternal de 5 zile lucrătoare cu încă 10 zile lucrătoare, dacă a obţinut atestatul de absolvire a unui curs de puericultură.

Atenţie! Această prelungire se acordă doar o singură dată, indiferent de numărul copiilor titularului.

Cursul de puericultură constă în prezentarea unor noţiuni elementare teoretice şi practice necesare în vederea îngrijirii copilului mic. Acesta este ţinut de medicul de familie al tatălui, în perioada de sarcină a mamei sau după naşterea copilului.

În urma verificării noţiunilor dobândite, medicul de familie va elibera atestatul de absolvire a cursului de puericultură. Atestatul reprezintă actul doveditor prin care se constată însuşirea noţiunilor şi cuprinde, împreună cu această constatare, datele personale din cartea de identitate a tatălui, locul său de muncă, data eliberării, semnătura şi parafa medicului de familie.

Atenţie! În cazul în care tatăl are studii de specialitate (medic, asistent medical), nu mai este necesară absolvirea cursului de puericultură.

Cazuri speciale

În cazul decesului mamei copilului în timpul naşterii sau în perioada concediului de lăuzie, tatăl copilului beneficiază de restul concediului neefectuat de către mamă.

Acordarea concediului de lăuzie neefectuat se face de conducerea unităţii la care tatăl îşi desfăşoară activitatea, la cerere, pe baza actelor doveditoare privind calitatea de tată al copilului nou-născut, precum şi a certificatului de deces al mamei şi, după caz, a certificatului de concendiu de lăuzie al mamei în situaţia în care acesteia i s-a eliberat un certificat de acest fel.

Legea mai stabileşte că, pe perioada concediului, tatăl copilului beneficiază de o indemnizaţie egală cu ajutorul pentru sarcină şi lăuzie cuvenit mamei sau de o indemnizaţie calculată după salariul de bază şi vechimea în muncă ale acestuia, acordată de unitatea la care tatăl îşi desfăşoară activitatea, la alegere.

Ai nevoie de Legea concediului paternal nr. 210/1999? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Comentarii

 • Răspunde
  Emilia
  iunie 17 2015

  Buna ziua,

  Va adresez o intrebare referitoare la articolul de mai sus: aceasta lege este aplicabila chiar daca beneficiarul, angajat al unei companii cu sediul in Romania, nu este cetatean roman, dar este cetatean UE?

  • Răspunde
   Elena Hogaş Autor
   iunie 18 2015

   Bună ziua,
   Dacă angajatul este cetăţean al Uniunii Europene, se aplică aceasta lege şi în cazul lui.

 • Răspunde
  Dana
  octombrie 5 2015

  Buna ziua,

  Concediul paternal se acorda indiferent daca exista un contract colectiv de munca sau nu?

  Multumesc!

 • Răspunde
  Gabriel
  octombrie 9 2015

  Buna ziua! Recent am luat in plasament un copil impreuna cu sotia. hotararea de plasament am primit-o la data de 07.10.2015. Eu pot beneficia de acel concediu paternal de 15 zile in aceste conditii, chiar daca legea spune ca se acorda pentru tatal al carui copil este nou nascut? In cazul in care mi se poate acorda, care este termenul limita prin care pot sa cer acest lucru la angajator? Va multumesc!

 • Răspunde
  corina
  martie 25 2016

  Bună ziua,
  de concediul suplimentar de 10.zile pot beneficia și angajații IGSU?
  Mulțumesc!

 • Răspunde
  martie 28 2016

  Buna ziua, vreau sa va intreb daca concediul paternal se poate amâna daca am intrat in concediu medical. Am depus la angajator certificatul si atestatul de puericultura, luni 21.03.2016 iar astazi 28.03.2016 am fost la doctor in urma unor episoade febrile si am aflat ca am varicela. Astept cu mare interes raspunsul dvs.
  Multumesc

 • Răspunde
  Andi
  august 31 2016

  Buna ziua …imi puteti spune mai exact cum poate.beneficia.mama copilului de ajutorul pentru.sarcina.sau.lauzie cuvenit…si.la.fel.cum poate.beneficia si tatal copilului pe.timpul concediului de indemnizatia egala cu.ajutorul.mamei pt.sarcina

 • Răspunde
  septembrie 6 2016

  Buna ziua, daca la nasterea primului copil nu am beneficiat de zilele libere pentru cursul de puericultura, la nasterea celui de-al doilea copil, pot beneficia?

 • Răspunde
  TEODOR-NICOLAE
  ianuarie 16 2017

  Buna ziua.
  Daca nu am beneficiat de zilele libere pentru cursul de puericultura si copilul are 2luni si 3 saptamani,pot beneficia din acest moment?
  Va

 • Răspunde
  ADRIAN
  ianuarie 22 2017

  Pana la cati ani se plateste concediul paternal,am avut o luna si de la fabrica unde lucrez au spus ca pana la 8 ani ,copilul meu are 9ani si 6 luni eu lucrez in Belgia si copilul locuieste in Romania .Va multumesc !

 • Răspunde
  Andrei
  ianuarie 25 2017

  Bună ziua … dacă din lipsă de informare … cele 8 săptămâni au trecut și nu am apucat să fac cererea de concediu paternal … acum la 11 săptămâni mai este ceva de făcut? știam de la o cunoștință ca termenul este de 3 luni … se pare că m-am fentant. Mulțumesc.

 • Răspunde
  februarie 10 2017

  Vedeți că ați furat poza din banner (https://www.dropbox.com/s/8mwfkq2bfrozcrg/Screenshot%202017-02-10%2011.51.29.png?dl=0) din serialul acesta: https://www.youtube.com/watch?v=VJadGFb5jhI

  Ar fi frumos să folosiți o poză pentru care aveți drepturi sau ceva. Mulțumesc!

  • Răspunde
   Elena Hogaş Autor
   februarie 10 2017

   Bună ziua,
   Vă mulţumim pentru atenţionare. Am transmis sesizarea pentru remedierea situaţiei şi refacerea banner-ului respectiv.

 • Răspunde
  Iulian
  martie 15 2017

  Buna ziua!de la servici mi.au spus ca in 2017 nu se mai da concediu de puericultura chiar daca am absolvit cursul de puericultura….nu mi.au aratat vreo lege sau vreo hotarare…va rog sa ma lamuriti care e situatia cu acest concediu?

 • Răspunde
  Alexandra
  septembrie 15 2017

  Buna ziua! Cu cat timp inainte poti sa faci cursul de puericultura? Eu voi naste la inceputul lunii noiembrie si sotul a facut cursul in luna august si de la servici a zis ca nu e bun,ca el e valabil doar 30 zile.
  Va multumesc!

 • Răspunde
  Robert
  martie 15 2018

  Bună ziua,
  La momentul nașterii copilului nu eram angajat, ulterior când a făcut copilul 4 săptămâni m-am angajat. Mai pot beneficia de concediu parternal in situația aceasta?
  Mulțumesc

 • Răspunde
  mai 31 2018

  Buna ziua…La momentul nasterii copilului aceasta lege cu concediul nu mai era in vigoare sau era suspendata, nu stiu sigur,Zilele trecute am inteles ca este iar in vigoare pentru ca a fost suspendata in mod abuziv sau ceva de genu, din cate am citit acest concediu se da pana la implinirea varstei de 8 saptamani.Fetita mea are 14 saptamani…mai pot lua aceste zile libere retroactiv?!?

 • Răspunde
  Luminita
  februarie 15 2019

  Buna ziua. In cazul in care mamica a nascut gemeni, tatal are dreptul la concediu paternal de 5 zile lucratoare pentru fiecare copil in parte? Daca da, zilele de paternal se iau in continuare unele dupa altele, sau pot fi si 2 paternale separate?

 • Răspunde
  Mada
  martie 16 2019

  Buna ziua ! As dori sa stiu daca tatal poate solicita pt al 2-lea copil CCC. Primul copil s-a nascut pe 24.10.2016 iar tatal a inceput munca in octombrie 2018. Sotia este din nou gravida in 3 luni. Poate benficia tatal din nou de CCC ??

 • Răspunde
  ciprian
  septembrie 20 2019

  Buna ziua, am citit undeva ca ” Daca mama nu lucreaza si nu a lucrat in cele 12 luni anterioare nasterii copilului, tatal natural al copilului (angajat cu vechime) poate solicita concediu de crestere a copilului imediat dupa nasterea copilului, nu va trebui sa astepte 42 de zile prevazute pentru lauzie. ”

  Poate cineva va rog sa-mi raspunda daca este adevarat?, Multumesc

 • Răspunde
  Risti
  noiembrie 6 2019

  Dacă depun cerere pentru concediu paternal în a 8-a săptămână după naștere,pot efectua acest concediu în zilele care urmează, deci în săptămâna a 9-a? Am și curs de puericultură,am dreptul la 3 săptămâni, 15 zile lucrătoare, dacă cererea este depusă în a 8-a săptămână după naștere,pot sta cu copilul în săptămânile 9,10 și 11?

Scrie un comentariu