17 Septembrie, 2019

Concediul de maternitate şi concediul pentru creşterea copilului – procedură recomandată

1. Formalităţi preliminare

Odată ce o salariată este însărcinată, ea trebuie să informeze angajatorul printr-o adresă, purtând numărul de intrare în registrul societăţii, cu privire la starea de graviditate, ataşând şi adeverinţa eliberată de medicul de familie privind starea sa de graviditate.

Odată ce angajatorul a fost informat, în mod oficial, cu privire la starea de graviditate a salariatei, este interzisă, în conformitate cu legislaţia în vigoare, concedierea salariatei pe întreaga durată a gravidităţii, a concediului de maternitate şi a concediului pentru creşterea copilului (indiferent dacă e vorba de concediu de creştere a copilului de până la vârsta de un an, doi ani sau, în cazul copiilor cu handicap, până la vârsta de trei ani). Totuşi, există şi o excepţie în ceea ce priveşte interdicţia concedierii, aceasta putând fi dispusă în cazul reorganizării judiciare, a falimentului sau a dizolvării angajatorului (art. 60 alin. 2 din Codul Muncii).

cmSursa foto: Lege5 Online

Totodată, după această informare, angajatorul are obligaţia protecţiei maternităţii la locul de muncă (în conformitate cu Ordonanţa de Urgenţă nr. 96/2003, cu modificările şi completările ulterioare) prin efectuarea unei evaluări de către un medic de medicina muncii (de obicei, firma specializată cu care angajatorul are contract de prestări servicii) în vederea evaluării riscurilor de la locul de muncă ale salariatei.

Angajatorul este obligat să respecte orice recomandări făcute de medicul de familie al salariatei şi/sau medicul de medicina muncii cu privire la protecţia salariatei şi să nu o pună în situaţii periculoase de natură a îi afecta starea de graviditate.

În plus, în termen de zece zile lucrătoare de la informarea depusă de salariata gravidă, angajatorul trebuie să informeze Inspectoratul Teritorial de Muncă cu privire la starea de graviditate a salariatei, depunând atât copii de pe documentele depuse de salariată, cât şi copii de pe evaluarea efectuată de medicul de medicina muncii.

2. Concediul de maternitate

Salariatele au dreptul, în conformitate cu legislaţia în vigoare, la concediul de maternitate. Durata totală a acestui concediu este de 126 de zile şi este format din concediul pre-natal şi concediul post-natal (sau aşa-numitul concediu de lăuzie).

În vederea încadrării salariatei pentru concediu de maternitate, aceasta trebuie să fi avut un stagiu de cotizare al contribuţiilor sociale de cel puţin o lună înainte de concediul de maternitate.

De obicei, concediul pre-natal şi concediul post-natal sunt împărţite în mod egal (fiecare având o durată de câte 63 de zile) dar este posibilă şi compensarea acestuia astfel încât duratele fiecăruia să difere, dar fără a depăşi perioada totală de 126 de zile. În funcţie de recomandările medicului, concediul de maternitate poate avea o durata mai mică de 126 de zile, dar în toate cazurile concediul post-natal de cel puţin 42 de zile este obligatoriu.

Concediul de maternitate este dat în baza certificatelor medicale lunare furnizate de salariată angajatorului. În perioada concediului de maternitate, salariata va primi 85% din salariul de încadrare. Plata este efectuată de către angajator, urmând ca acesta la rândul său să recupereze suma de la autorităţile competente în baza documentelor justificative depuse. În plus, pe durata concediului de maternitate, contractul de muncă al salariatei este suspendat de drept, astfel încât nu pot fi aduse niciun fel de modificări la acesta (de exemplu, modificarea salariului, a poziţiei etc.).

3. Concediul pentru creşterea copilului

Odată ce concediul de maternitate a luat sfârşit, salariata poate fie să se întoarcă la muncă, fie să solicite concediul pentru creşterea copilului. Spre deosebire de concediul de maternitate, concediul pentru creşterea copilului poate fi solicitat atât de mama, cât şi de tatăl copilului, cu condiţia ca, pe perioada concediului, celălalt părinte (care nu a solicitat concediul de creştere a copilului) să stea o lună în concediu de creştere a copilului.

În cazul în care salariata decide să se întoarcă la muncă imediat după concediul de maternitate sau dacă a solicitat concediu pentru creşterea copilului până la vârsta de un an şi revine la muncă înainte de implinirea vârstei, aceasta poate solicita o reducere de două ore a timpului de lucru zilnic în vederea alăptării copilului, această reducere neavând niciun impact asupra drepturilor sale salariale. Reducerea de două ore a programului zilnic de lucru va fi valabilă doar până când copilul va împlini vârsta de un an.

În cazul în care salariata/salariatul doreşte să intre în concediu pentru creşterea copilului, aceasta/acesta va trebui să depună o cerere către angajator menţionând data începerii concediului pentru creşterea copilului şi perioada concediului (un an, doi ani sau, în cazul copiilor cu handicap, trei ani). Odată ce salariata/salariatul şi-a exprimat opţiunea cu privire la durata concediului de creştere a copilului, acesta nu poate reveni asupra deciziei luate.

Atunci când salariata/salariatul optează pentru concediul de creştere a copilului până la vârsta de un an, aceasta/acesta are dreptul, conform legislaţiei în vigoare, să solicite încă un an de concediu fără plată pentru creşterea copilului.

În baza cererii depuse de salariată/salariat, angajatorul va emite o decizie prin care contractul de muncă al salariatei/salariatului va fi suspendat pe întreaga perioadă a concediului de creştere a copilului, această decizie fiindu-i necesară şi salariatei/salariatului în vederea depunerii dosarului pentru indemnizaţie. În timpul acestei suspendări, angajatorul nu va plăti niciun drept salarial către salariat(ă), în plus, nu va putea fi adusă nicio modificare contractului de muncă.

La întoarcerea salariatului din concediul de creştere a copilului, suspendarea contractului de muncă va înceta şi salariatul îşi va relua activitatea. Angajatorul nu poate dispune concedierea salariatului întors din concediul pentru creşterea copilului pentru necorespundere profesională, în schimb acesta va putea concedia salariatul în cazul reorganizării judiciare sau falimentului.

Pe durata perioadei de concediu de creştere a copilului, angajatorul poate angaja temporar o altă persoană în vederea înlocuirii salariatului aflat în concediu în baza unui contract de muncă pe perioadă determinată.

Notă: Actele normative menţionate în acest articol pot fi consultate gratuit în Lege5 Online. Atenţie: Actele normative sunt disponibile gratuit în forma publicată în Monitorul Oficial. Doar abonaţii Lege5 au acces la forma consolidată a acestora.

comentarii

Despre autor  ⁄ Cătălina Cibotariu

Corporate Lawyer, Trinity Corporate Services Romania. Contact: catalinacibotariu@yahoo.com

Comentarii

 • Răspunde
  decembrie 27 2013

  indemnizatia crestere copil se acorda pana cand copilul implineste 2 ani sau se plateste 24 de luni din momentul acceptarii dosarului?

 • Răspunde
  CIORBA
  ianuarie 9 2014

  Daca copilul meu implineste 2 ani; eu trebuie sa anunt angajatorul ca ma intorc la munca? am nevoie de ceva acte?
  Trebuie sa intreprind ceva?
  multumesc

 • Răspunde
  FLORINA
  ianuarie 10 2014

  Buna ziua!
  Va rog sa ma ajutati cu numarul legii sau a monitorului oficial, al noului COD DE PROCEDURA CIVILA, sau cel care este acum in vigoare.
  Va multumesc.

 • Răspunde
  Ramona
  ianuarie 20 2014

  Ma numesc Ramona si am o intrebare eu sunt in concediu postnatal, in aprilie copilul implineste 2 ani am inteles ca in luna martie trebuie sa incep lucrul dar eu acum sunt insarcinata in 14 saptamani,eu as vrea sa merg la servici pana o sa pot beneficia de concediu prenatal,intrebarea este seful meu este obligat sa ma primeasca inapoi la servici sau nu? va rog frumos sa-mi raspundeti cat mai repede multumesc

 • Răspunde
  Elena
  ianuarie 21 2014

  Am incheiat un CIM pe per.nedeterminata din ian.2006 care este in vigoare si in prezent.Cu data de 28.02.2014 datorita restructurarii care se face in Companie (suntem o agentie in cadrul Companiei cu un singur salariat cu carte de munca) ,se desface contractul de munca (art.5 motive ce nu tin de salariat).In cazul acesta am dreptul la salarii compensatorii si daca da cf.OUG 36/2003 la cate salarii ?
  In contractul individual de munca incheiat nu este prevazut in mod expres ca se se primesc salarii compensatorii in cazul in care esti disponibilizat din motive ce nu tin de salariat.

  Multumesc , astept un raspuns !

  • Răspunde
   ianuarie 21 2014

   În Codul muncii scrie că angajatorul este obligat “să acorde salariaţilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din contractele individuale de muncă.”

   Pentru ca un salariat concediat să beneficieze de salarii compensatorii, această obligaţie trebuie să figureze în contractul individual de muncă, în regulamentul intern al societăţii sau în contractul colectiv de muncă aplicabil.

   OUG nr. 36/2003 a fost abrogată şi înlocuită cu Legea nr. 263/2010.

   Dacă vreţi mai multe informaţii despre subiect, vă recomand să vă prezentaţi situaţia pe Forumul LegeStart. Acolo veţi primi răspunsurile unor specialişti.

   Forumul este accesibil la adresa http://forum.legestart.ro/ .

 • Răspunde
  Anda
  ianuarie 25 2014

  Buna ziua, mai sunt 11luni pana cand baietelul meu implineste 2ani si ma intorc la serviciu, asa cum am anuntat de cand l- am nascut. Seful meu nu angajeaza pe cineva temporar in locul meu ptr ca stie de o lege noua, prin care mie nu mi se mai pastreaza postul daca se angajeaza cineva temporar in locul meu, ptr 11 luni. Este adevarat???? Astept un raspuns urgent, deoarece sunt discutii aprinse la birou si trebuie sa iau o decizie rapida. Precizez ca sunt bugetara.
  Multumesc

  • Răspunde
   adriana
   februarie 13 2015

   Buna ziua,
   Am ales optiunea de a-mi ingrijii copilul timp de 2 ani. Daca pe parcurs doresc sa revin la munca mai repede, mai beneficiez de stimulet????!!!
   Multumesc.

   • Răspunde
    ANDRA
    februarie 26 2015

    pOTI BENEFICIA DE STIMULENT IN SITUATIA IN CARE REVII LA LOCUL DE MUNCA CEL TARZIU IN PENULTIMA ZI DIN A 11 LUNA A COPILULUI (IN SITUATIA IN CARE TATAL STA A 12 LUNA ACASA SI A FOST OPTAT PENTRU 1 AN – CONCEDIU CRESTERE COPIL

 • Răspunde
  Ram
  februarie 20 2014

  Buna ziua.
  Sunt profesoara intr-o scoala de stat din Bucuresti. In iulie 2014 la implinirea a 2 ani ai copilului trebuie sa ma intorc in activitate. Pt clasa mea a fost “adusa” o pensionara, insa acum dna directoare refuza sa-mi dea clasa mea dorind-o pe dna pensionara din motive personale. Imi ofera in schimb o noua clasa 0 si doreste s-o pastreze pe pensionara pe clasa mea. De aici frustarea mea si lipsa unor arme pt a-mi recupera clasa. Ce drepturi am? Cum pot sa ma intorc fara conflict pe clasa mea (este o cls 0, in toamna cls. I)? Multumesc

 • Răspunde
  Lisan
  februarie 27 2014

  Buna ziua
  sunt insarcinata in 19 saptamani , contractul de munca este pe o perioada determinata pana la data de 19.08.2014 ,data estimari nasteri este de 22-25 iulie 2014 ,daca este obligatoriu concediul de lauzie e 42 de zile dupa nastere in cazul meu cum se poate proceda ,la cine o sa duc concediul medical si cine o sa-mi dea adeverinta de salariat pentru aputea intra in concediul de crestere a copilului
  deoarece cele 42 de zile obligatorii se implinesc dupa ce imi expira contractul de munca

 • Răspunde
  Elena
  martie 31 2014

  Buna ziua. Sunt insarcinata si ma intereseaza daca o sa benefeciez de indemnizatie ingrijire copil in conditiile in care am lucrate doar ultemele 3 luni in Romania, iar celelalte luni am lucrat in R. Moldova. Multumesc

 • Răspunde
  maria
  aprilie 9 2014

  Buna ziua,
  As dorii sa stiu daca in timp ce esti in concediu de crestere a copilului poti fi angajat cu 3 ore la alta firma ?
  multumesc

 • Răspunde
  Melinda
  mai 12 2014

  Buna ziua.

  Am si eu o intrebare.As dori sa stiu daca pot sa intru in concediu prenatal din data de 28.07.2014 tinand cont de faptul ca data probabila a nasterii este 16.10.2014?

  • Răspunde
   mai 12 2014

   Bună ziua,

   Aşa cum scrie şi în articol, de obicei, concediul pre-natal şi concediul post-natal sunt împărţite în mod egal (fiecare câte 63 de zile), dar poate fi împărţit în aşa fel încât duratele să difere. Dar NU trebuie depăşită perioada totală de 126 de zile.

   Ar trebui să discutaţi acest aspect cu medicul şi cu angajatorul.

   • Răspunde
    georgiana adriana
    februarie 12 2015

    daca am doar 10 luni lucratoare ma pot incadra in prenatal?

   • Răspunde
    Mădălina
    februarie 3 2016

    Bună ziua. Lucrez de 8 luni cu 2 ore pe zi. Mai am 6 luni pana la naștere. Pot primi indemnizația de 800 lei?va mulțumesc.

 • Răspunde
  Liliana
  mai 13 2014

  Buna ziua. As avea o mare rugaminte la d-vostra daca se poate sa imi raspundeti la intrebare:am optat pt concediul crestere copil pana la 2 ani, fetita are acum 8 luni si as dori sa revin la serviciu….se poate ca tatal sa intre in concediu crestere copil pana la implinirea de 2 ani a fetitei???

 • Răspunde
  Irina
  iunie 18 2014

  Buna ziua!
  Am si eu o intrebare: Daca o salariata a nascut sa spunem ieri 17.06.14 si vine sa-si faca suspendarea contractului cu data de 18.06.14 se poate?
  Mai este valabila chestia aia cu termenul de 42 de zile dupa ce a nascut ?

 • Răspunde
  Mihaela
  iunie 20 2014

  Am si eu o intrebare , unde pot gasi legea de unde au fost preluate informatiile cu privire la concediul de prenatal si postnatal. Eu urmeaza sa intru in prenatal si vreau sa fiu informata cu toate demersurile pe care trebuie sa le fac eu si angajatorul.

 • Răspunde
  DeeDee
  iunie 20 2014

  Buna ziua,

  Ma aflu in urmatoarea situatie: la finalul acestei luni mi se termina concediul de maternitate.
  Firma la care lucrez face concedieri colective iar postul meu mai este asigurat inca 2 luni de zile.
  Legea spune ca in termen de 60 zile lucratoare de la terminarea concediului de maternitate trebuiesc depuse actele pentru CIC.
  Avand in vedere situatia, (restructurare colectiva) ma pot reintoarce la munca in urmatoarele 2 luni, si sa depun dupa concediere doasarul pentru CIC?
  Multumesc,

 • Răspunde
  Diana
  iulie 24 2014

  Buna ziua,
  As dori sa va intreb daca poate ca cineva din familie (inafara de mama sau sot) sau prieten sa inregistreze actele privind indemnizatia de crestere a copilului? Este obligatoriu sau fie sotul sau mama?

  Multumesc.

 • Răspunde
  cristina
  iulie 24 2014

  Buna seara,
  M-am intors la servici din concediul de crestere copil in luna mai 2014.
  Intrebarea mea este: angajatorul poate sa ma concedieze din cauza situatiei financiare a societatii ?
  Situatia financiara a societatii este pe minus, si nu isi mai permite sa pastreze totii angajatii ( deja s-au concediat 3 persoane si s-a dat de inteles ca o sa se mai concedieze pana la sfarsitul anului.
  Astept raspuns din partea Dvs.
  Multumesc mult.

 • Răspunde
  Ancuta
  august 20 2014

  Buna ziua! Fetita mea implineste 2 ani pe 26 octombrie. M-am informat si am inteles ca trebuie sa ma intorc la servici pe 25 septembrie. Am sunat la locul de munca si acolo mi-au spus ca ar fi bine sa ma intorc cu o saptamana inainte de 25 septembrie ca sa pot primi nu stiu ce indemnizatie. Stiti ceva despre asta? Multumesc!

 • Răspunde
  Camelia Ursulescu
  septembrie 10 2014

  Buna ziua

  In data de 15.09.2013 am nascut o fetita.
  Am depus actele pentru concediul de crestere al copilului pt. 11 luni, iar o luna tatal.
  Acuma, 10.09.2014 cand sa depun actele angajatele primariei imi spun ca nu se mai poate depune, ca tata trebuia sa le depuna in luna august si a pierdut acea indemnizatie.

  Ce este de facut???
  Mie mi se pare stupid ca nu am fost anuntata din timp.
  Am primit scrisoarea in 20.08.2014 – cand eram in concediu la mare. Am revenit si azi am inceput sa fac dosarul pentru ceea ce imi trebuie la primarie si aflu cu stupoare cele mentionate mai sus.
  Daca am fost instiintata ca perioada de concediu a fost intrerupta, nu inteleg de ce tata nu a fost si el instiintat din timp sa se duc la primarie sa isi depuna actele.

  Multumesc si astept un raspuns.
  Multumesc anticipat

 • Răspunde
  Cami
  septembrie 30 2014

  Buna am o intrebare
  Eu sunt angajata in momentul de fata dar firma unde lucrez se va inchide in urmatoarea saptamana, iar eu pana la nastere as mai avea cam 1 luna,as vrea sa stiu daca eu o sa mai pot sa beneficiez de concediu de maternitate?

 • Răspunde
  octombrie 13 2014

  Buna ziua,as vrea si eu sa-mi raspundeti si mie la o nelamurire…in 2012 octombrie m-am angajat la o firma si in 2013 octombrie am incetat sa mai lucrez….am intrerupt 6 luni de munca si am inceput sa lucrez la o alta firma,acum sunt insarcinata si cand o sa nasc o sa am doar 10 luni de munca in aceasta firma…voi primi indemnizatia pentru cresterea copilului?Multumesc

 • Răspunde
  Camelia Ursulescu
  octombrie 15 2014

  Aici si raspunde cineva sau postam degeaba???
  Am postat problemea mea in urma cu o luna si ceva si nu am primit niciun raspuns…

  • Răspunde
   octombrie 15 2014

   Bună ziua,

   Răspunsurile anumitor autori ai publicaţiei online LegeStart.ro sunt oferite în mod pur voluntar şi nu constituie consultanţă juridică sau de orice altă natură.

   Aceste răspunsuri sunt oferite din dorinţa de a ajuta cititorii (atunci când este posibil) cu informaţii utile, dar NU ne-am luat niciun fel de angajament pentru a oferi (în mod garantat) soluţii la toate speţele prezentate de cititori.

   După cum se poate observa, la finalul articolului este un banner care face trimitere către Forumul LegeStart ( http://forum.legestart.ro/ ). Dacă puneţi întrebări acolo, există posibilitatea să primiţi gratuit răspunsuri utile de la specialiştii care sunt înregistraţi pe forum.

   Dacă aveţi o problemă gravă, urgentă, complexă etc., indicat este să apelaţi direct la serviciile contra-cost ale unui specialist.

 • Răspunde
  raluca cristina
  decembrie 2 2014

  buna seara
  am o fetita de 2 ani jumate si sunt insarcinata in 4 saptamani.M-am reintors la acelasi loc de munca.intrebarea mea este daca atunci cand voi anunta angajatorul ca sunt insarcinata , poate sa ma concedieze din motive financiare ?
  Motivul financiar al societatii este minusul pe profit . Legea ii permite sa ma concediez din cauza situatiei financiare prin care trece firma ?
  Va rog, astept raspuns.
  multumesc.

 • Răspunde
  raluca cristina
  decembrie 4 2014

  Astept raspuns.
  multumesc.

 • Răspunde
  roxana
  decembrie 11 2014

  A -si dori sa va intreb daca dupa o luna de serviciu de la reluarea activit.dupa 2 ani concediu maternal pot beneficia de idemnizatie daca raman insarcinata?

 • Răspunde
  ianuarie 5 2015

  Buna ziua!Fetita mea implineste 2 ani luna viitoare (11 februarie).Am optat pentru 2 ani de concediu de maternitate.Sotul meu nu lucreaza si am am ajuns prea tarziu sa depunem declaratia ca nu are niciun venit unde mi s-a spus ca voi primi mai putini bani din aceasta pricina in ultima luna.Eu am ramas din nou insarcinata si vreau sa intru in concediu medical.Cum trebuie sa procedez?Multumesc

 • Răspunde
  monica
  ianuarie 29 2015

  Buna ziua,am si eu o intrebare in august fetita mea implineste doi ani si trebuie sa ma intorc la serviciu dar din mottive personale nu pot sa ma intorc ce pot sa fac?daca raman insarcinata din nou intru iar in concedii medicale si etc sau daca imi bag somajul imi sunt luati in calcul acesti 2 ani? am auzit ca trebuie sa lucrezi macar 2 luni dupa revenirea din maternitate ca sa ti se ia in calcul. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.

 • Răspunde
  alice
  ianuarie 30 2015

  as dori sa stiu daca pot fi in concediu prenatal in tip ce sunt in concediu de crestere.concediul de crestere mi se termina pe 30 iulie 2015 iar nasterea a doua ar fi cam pe la jumatatea lunii septembrie 2015 cel tarziu.as beneficia de indemnizatie de crestere?va multumesc!

  • Răspunde
   ANDRA
   februarie 26 2015

   NU,nu puteti intra in concediu prenatal in acelasi timp cu cel de crestere copil. VETI INTRA IN CONCEDIU PRENATAL INCEPAND CU 31 IULIE PANA LA NASTEREA CELUI DE-AL DOILEA COPIL. Veti beneficia de indemnizatie deoarece aveti venituri in ultimele 12 luni inainte de nasterea copilului

 • Răspunde
  Riana
  februarie 5 2015

  Buna ziua. Ma aflu in urmatoarea siuatie: sunt in concediul de crestere copil pana aproape de sfarsitul lunii august…mai exact pana pe 26 august cu primul copil, urmand ca la inceputul lunii noiembrie sa devin iar mamica. As dori sa stiu daca dupa terminarea CIC pot intra in concediul de maternitate de 63 de zile (prenatal) inainte de nasterea celui de-al doilea copil…? cum trebuie sa procedez? daca nu se poate asa, solutia ar fi concediul fara plata pana nasc?..Va multumesc!

  • Răspunde
   Ana-Maria
   septembrie 3 2019

   Bună seara. Sunt in ccc și in 13 octombrie împlinește copilul 2 ani. Sunt însărcinata in 2 luni in octombrie o sa am 3 luni. Dacă nu mă întorc la munca din cauză că nu am cu cine sa las copilul o sa beneficiezi de indemnizatie pt al doilea copil sau nu.

 • Răspunde
  Riana
  februarie 11 2015

  Buna ziua! Ma aflu in urmatoarea siuatie: sunt in concediul de crestere copil pana aproape de sfarsitul lunii august…mai exact pana pe 26 august cu primul copil, urmand ca la inceputul lunii noiembrie sa devin iar mamica. As dori sa stiu daca dupa terminarea CIC pot intra in concediul de maternitate de 63 de zile (prenatal) inainte de nasterea celui de-al doilea copil…? cum trebuie sa procedez? daca nu se poate asa, solutia ar fi concediul fara plata pana nasc?.. Doresc informatii! Va multumesc!

  • Răspunde
   ANDRA
   februarie 26 2015

   VETI INTRA IN CONCEDIU PRENATAL INCEPAND CU 27 august PANA LA NASTEREA CELUI DE-AL DOILEA COPIL. Veti beneficia de indemnizatie daca aveti venituri in ultimele 12 luni inainte de nasterea copilului!
   NU va sfatuiesc sa depuneti cerere de concediu fara salariu!

 • Răspunde
  gavrila
  martie 18 2015

  Buna seara!
  Sunt insarcinata dar nu lucrez, viitorul meu sot poate sa beneficieze de indemnizatia post-natala daca nu suntem casatoriti?
  A doua intrebare ar fii, daca el isi face dosar pentru post- natal si doreste sa se intoarca la serviciu imediat se poate?
  Daca da, in ce conditii daca puteti sa imi spuneti.

  Multumesc!

 • Răspunde
  Simona
  aprilie 20 2015

  Buna ziua, as dori sa va intreb daca concediu prenatal este obligatoriu , daca pot sa lucrez pana cand nasc apoi sa stau cele 42 zile postnatal? Sau daca pot sa-l bag pe la 8 luni? Cum se face?

 • Răspunde
  aprilie 20 2015

  Buna ziua, am si eu o intrebare sunt insarcinata in 4 luni si sunt angajata pe perioada determinata, angajatorul odata informat de situatie, poate sa nu imi mai prelungeasca contractul? sunt protejata in vreun fel? Multumesc,

 • Răspunde
  Ionelia
  mai 15 2015

  Buna ziua,
  In ianuarie 2013 am fost mutata de pe un post pe altul pe perioada determinata ( pana in mai 2014). In decembrie 2013 am intrat in concediu de crestere copil, iar angajatorul ma mutat inapoi pe postul initial,fara sa ma informeze, in timpul concediului de crestere copil. Are dreptul acesta? Este legal ce a facut? Va multumesc.

 • Răspunde
  mirela
  mai 15 2015

  Buna ziua!!!am lucrat pana in ultima saptamana inainte sa nasc,deci nu am beneficiat de concediu prenatal,il pot lua dupa ce copilul implineste cei 2 ani?

 • Răspunde
  maria
  mai 21 2015

  buna ziua,
  sunt in concediu de crestere a copilului pana in decembrie 2015 dar mi-am gasit un serviciu si vrea sa ma intorc la lucru, insa nu la aceelasi loc de munca.
  trebuie sa anunt vechea sefa? am nevoie de ceva acte de la vechiul serviciu?sa semnez demisie?
  va rog sa ma ajutati
  multumes anticipat

 • Răspunde
  andreea
  mai 27 2015

  Buna ziua!!in cazul in care sunt insarcinata si as dori sa intru in concediu prenatal si sa beneficiez de cele 126 zile pre si postnatal angajatorul este obligat sa imi plateasca???mentionez k lucrez la o cofetarie.

 • Răspunde
  Ciprian
  iunie 26 2015

  Va rog, daca puteti sa ma lamuriti,am o fetita nascuta din 12ian2015, sotia este in concediu de crestere a copilului 23 de luni, o luna ar trebuii sa intru eu in concediu de crestere a copilului, conform legii. Pot sa renunt la aceea luna, in sensul ,ca sa merg in continuare la serviciu si sa primesc in schimbul acelui concediu o compensatie, pe linga salar! din auzite am inteles ca este posibil acest lucru!

 • Răspunde
  IULIA
  iunie 28 2015

  Buna ziua
  Eu mi -am luat concediu pre-natal in nr de 67 de zile,si am fost anuntata de catre sefa mea ca ea nu este obligata sa imi plateasca concediul post-natal,sunt angajatala 6 ore si as dori sa stiu daca in functie de contractul pe care il am se stabileste numarul zilelor de concediu.
  As dori sa stiu daca mi-as putea depune dosarul la primarie ,fara a beneficea de concediul post-natal in ideea in care nu se indeplinesc cele 126 de zile?

 • Răspunde
  Elena
  iulie 4 2015

  Buna ziua! va rog frumos daca ma puteti ajuta cu un raspuns.am fost angajata pe perioada determinata la scoala (1 sept 2014-31 aug 2015)de la 1 martie am intrat in concediu de maternitate…contractul meu a incetat la data de 12 aprilie cand s-a intors titularul pe post, pana la aceasta data in locul meu a fost angajata o alta fata. Nu am intrat in somaj iar concediul medical imi expira pe 7 iulie. Mentionez ca certificatele medicale de la medicul de familie le-am depus la secretariatul scolii…mai pot sa intru in CCC in situatia aceasta?..

 • Răspunde
  Andreea
  iulie 6 2015

  Buna ziua,
  Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Sunt in concediu prenatal din 8 iunie, urmand sa nasc la finalul lunii iulie. Am nevoie de adeverinta cu veniturile pe ultimele 3 luni si pe ultimele 12 luni necesare la banca dar mi s-a spus ca nu se pot da adeverintele daca sunt in concediu de maternitate. Unde regasesc in lege acest lucru?

 • Răspunde
  iulie 8 2015

  Bună ziua, am și eu o nelămurire in legătură cu dosarul pentru creșterea copilului, pe lângă salariu eu mai am venituri și ca colaborator avon, aceste venituri le iau o data pe an sau nu. Cand am fost sa depun dosarul Pt indemnizația în actele de la fisc apar cu venituri din anul 2014 altele de cât salariu. Ce act îmi trebui de la AVON dc eu sunt doar Colaborator? Mulțumesc

 • Răspunde
  kiki
  iulie 25 2015

  Buna ziua, pot sa intru in concediu de crestere a copilului daca sunt angajata cu 2 ore?

 • Răspunde
  Nitoaia
  iulie 27 2015

  Am un baietel de 10 luni iau indemnizatie pt 2ani acum dupa ce implineste 1an as vrea sa ma angajez pot sa iau in continoare indemnizatia si cuatumu de 500lei.
  In caz de ran insarcinata de la cate luni dupa ce-am angajat pot sa imi iau concediu cu sau fara plata.
  Mentionez ca insemnizatia o iau cum am foat student.
  Ast raspuns multumesc daca vreti pe adreaa de e-mai benybeniamin91@yahoo.com

 • Răspunde
  andreea
  august 3 2015

  Buna,

  Am si eu o intrebare, m-am intors mai devreme din CCC, cand a implinit copilul 6 luni, si am solicitat reducerea programului cu 2 ore pt alaptat cf OUG 96/2003 si mi s-a spus ca se poate solicita reducerea programului numai dupa concediul de maternitate nu si dupa CCC. Ei se bazeaza pe definitia salariatei care alapteaza din ordonanta ”
  “e) salariata care alapteaza este femeia care, la reluarea activităţii după efectuarea concediului de lauzie, îşi alapteaza copilul şi anunta angajatorul în scris cu privire la începutul şi sfârşitul prezumat al perioadei de alaptare, anexând documente medicale eliberate de medicul de familie în acest sens;“

  Am citit si eu ordonanta dar nu este foarte clara, dc ma puteti ajuta cu articole clare din care sa reiasa ca pot beneficia de reducerea programului indiferent de perioada cand solicit pana la implinirea varstei de 1 an a copilului.
  Multumesc,

 • Răspunde
  iulia
  august 6 2015

  Buna ziua!
  Am o intrebare. Daca sunt angajata de 11 lun pot plati singura asigurarile la stat pentru o luna ca sa pot beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului? Mentionez ca am ramas insarcinata anul trecut in septembrie si am nascut anul acesta in iunie. Anul trecut am terminat munca in august si m-am angajat la alta firma in octombrie. Deci luna septembrie este descoperita pot plati singura pentru acea luna?

 • Răspunde
  iulia
  august 31 2015

  Buna ziua,
  Daca tataicul are concediu postnatal si eu incep serviciul pot beneficia de pauzele de alaptare sau de reducerea programului de lucru la 6 ore?
  Multumesc,

 • Răspunde
  Daniela
  octombrie 2 2015

  Buna ziua.
  Sunt insarcinata in 36 de saptamani si ma confrunt cu urmatoarea problema: in luna ianuarie mi-am schimbat locul de munca incheindu-mi-se ctr pe perioada nedeterminata cu 4 luni perioada de proba. dupa 3 luni de colaborare cu aceasta firma am ramas insarcinata. Am anuntat firma printr-o adeverinra de la medicul de familie iar a doua zi dupa ce i-am anuntat m-au concediat. I-am actionat in instanta si am castigat in prima faza. Acum urmeaza apelul…intre timp m-am angajat la o alta firma cu data cu care am fost concediata de prima pt ca nu as vrea sa pierd indemnizatia pt CCC. Cum inca nu s-a finalizat cu procesul si in scurt timp urmeaza sa nasc, cum trebuie procedat ca sa pot intra in CCC si sa pot beneficia de indemnizatie?
  Multumesc frumos!

 • Răspunde
  Emanuela
  octombrie 23 2015

  As avea cateva nelamuriri.am intrat in risc maternal p 12 iunie pana pe 30 septembrie.de la 1 octombrie am intrat in prenatal.as dori sa stiu va rog care luni se iau in considerare la calculul concediului prenatal:cele 6 dinaintea celui de risc sau cele 6 dinaintea celui prenatal?si care ar fi brutul pe lunile de risc:cel din contract sau cat am primit in lunile d risc lunar dupa cum mi s-a zis.ceea ce mi se pare o mare vrajeala.v rog lamuriti-ma.va multumesc
  Sau cel putin spuneti-mi unde m-as putea informa.

 • Răspunde
  Loredana
  noiembrie 9 2015

  Buna ziua.! Doresc sa stiu daca dupa terminarea cic sunt obligata sa ma intorc la locul de munca? Eu nu doresc acest lucru deoarece nu am cu cine sa las copilul acasa si vreau sa mi depun dosarul pentru somaj.

 • Răspunde
  otilia
  noiembrie 24 2015

  Bună seara!
  Lucrez la.o fundație din mai 2015 și luna asta, pe 30 nov.mi se expiră contractul. Îmi mai pot lua concediul prenatal?? Voi primi banii pe concediu??
  Va mulțumesc!

 • Răspunde
  ivancu
  decembrie 15 2015

  Daca am lucrat pana in iunie apoi am intrat in postnatal am dreptu la concediu in aceasta jumatate de an lucrata?doar jumate sau tot??daca nuu mi.au dat concediu ar trebui sa mi.l plateasca??

 • Răspunde
  ciobanu
  ianuarie 4 2016

  Am o fetita de 1 so sase luni sunt in prenatal timp de 2 ani daca ma intorc la munca mai repede mai beneficiez de prenatal

 • Răspunde
  Silviu
  ianuarie 14 2016

  Buna ziua.As dori sa stiu si eu daca e posibil sa intru acum in concediu de crestere al copilului daca fetita mea are deja 10luni?Asa am inteles si nu stiu sigur daca ar fi posibil.Multumesc anticipat!

 • Răspunde
  Valeriu
  ianuarie 25 2016

  Buna seara
  În cazul în care salariata decide să se întoarcă la muncă imediat după concediul de maternitate, aceasta mai poate solicita o reducere de două ore a timpului de lucru zilnic în vederea alăptării copilului, chiar daca sotul/concubinul a optat pentru concediul pentru cresterea copilului, pe o perioada de un an?

 • Răspunde
  florentina
  ianuarie 27 2016

  buna ziua as dori sa intreb cu cate zile sau saptamani trebuie sa renoiesc contractul daca mi se termina in martie pe 13 ca implineste baiatul 2 ani

 • Răspunde
  Dan
  ianuarie 31 2016

  Buna seara am o intrebare dc puteti sa ma ajutati ?In aprilie vreau sa intru in concediu prenatal in acest timp pot sa plec din tara in cazul in care lucrez ca Sgv in mapn multumesc

 • Răspunde
  Dragan
  februarie 3 2016

  Sunt administrator al unui SRL D unde sunt angajată eu și Sotul meu. Dacă intru în maternitate firma trebuie sa angajeze alt salariat pentru a îndeplini conduita ca sa fie doi Angajati. Poate sa rămână numai sotul angajat și eu în maternitate. Am beneficiat de ajutor financiar. Multumim

  • Răspunde
   Melinda
   martie 7 2016

   Concediul medical pre- si postnatal poate lua doar mama. Concediul pentru cresterea copilului pana la 1 sau 2 ani poate lua oricare parinte.

 • Răspunde
  dumitru eduard
  februarie 24 2016

  buna ziua am si eu o intrebare.daca sotia mea a nascut si nu beneficiaza de prenatal se poate sa il iau eu dar si sa merg la munca incontinoare?

 • Răspunde
  oana
  februarie 28 2016

  Buna ziua.Am contract de munca pe perioada determinata.Mai exact pe 31 august mi se termina contractul si eu ar trebui sa nasc pe 20, 22 septembrie.Pot sa primesc concediu prenatal?Sau macar indemnizatie pentru crestere copil?Precizes ca pe 31 august am 12 luni lucrate si inainte de angajare am fost 6 luni in somaj.Multumesc

 • Răspunde
  LAVINIA
  martie 2 2016

  Buna ziua!
  Sunt angajata de 6 luni si in acelasi timp sunt masteranda la zi(in primul an). As dori sa reunt la locul de munca, insa nu stiu daca in acest caz mai beneficiez de indemnizatie de crestere a copilului?(copilul se va naste in octombrie)

 • Răspunde
  Claudia
  martie 8 2016

  Buna ziua,
  Eu am optat pentru un an concediu maternal, insa decizia de suspendare a contractului de munca este de 11 luni (asa mi-au spus de la hr ca trebuie). Eu as vrea sa stau acass 12 luni, chiar daca pierd stimulentul de insertie. Functionara de la dgaspc sector 6 mi-a spus ca nu este posibil. Se poate?
  De asemenea, saptamana viitoare se voteaza noua lege, fara plafon maxim pt 2 ani. Are ca data de intrare in vigoare 1 iulie. Copilul meu implineste 1 an pe 16 iulie. Sunt sanse sa se aplice si pentru noi aceasta lege? Stiam de principiul de aplicare a legii mai favorabila.
  Multumesc.

 • Răspunde
  viorela
  martie 8 2016

  da ce lege se aplica de la 1 iulie???ca si eu am optat sa stau 2 ani acasa…dar as vrea sa ma intorc mai devreme la munca..si nu stiu daca ma primesc asa devreme ca au alta persoana in locu meu 2 ani…..

 • Răspunde
  Monica
  martie 11 2016

  Buna ziua.Pe 8 septembrie 2016 fetita mea impineste doi ani.Pana a intra in ccc(adica septembrie 2014)eu lucram in invatamant si eram angajata pe perioada determinata.Vreau sa imi spuneti cand trebuie sa ma intorc la servici?Ultima luna din cele 24 ar trebui sa o ia tatal,dar daca nu lucreaza?

 • Răspunde
  Diana
  martie 12 2016

  Buna ziua! Sunt insarcinata in a 17-a saptamana (aprox 4 luni). De 6 luni nu mai lucrez pentru ca mi s-a terminat contractul pe perioada determinata. Acum, daca ma voi angaja la o alta institutie pe perioada nedeterminata, voi beneficia de concediu de crestere copil, chiar daca acesta este fara plata indemnizatiei? Am inteles ca indemnizatia nu mi se cuvine, deoarece ultimele 6 luni nu am muncit si nu am fost nici in somaj. Dar dupa concediul de maternitate, voi putea cel putin sa iau concediu de crestere copil fara plata pentru cel putin un an? Astept raspunsul dvs. Multumesc frumos!

  • Răspunde
   Ioana
   martie 16 2016

   Buna dimineata! Sunt eleva in clasa a 11 a si sunt insarcinata in 19 saptamani. Prietenul meu lucreaza cu contract care i se reinoieste mereu la 3 luni. Pentru a nu intrerupe eu liceul, pentru ca, imi doresc sa nu renunt la scoala, ar putea el lua concediu de crestere a copilului? Are dreptul? Poate beneficia de acest concediu de crestere a copilului? Mentionez, ca el este angajat din luna septembrie 2015 dar, patronul nu a vrut sa -i faca carte de munca si ii reinoieste contractul la fiecare 3 luni. Parintii mei sunt amandoi la servici, deci prietenul meu, fiind tatal copilului, ar fi singura persoana care ar putea sta acasa sa creasca copilul. Va rog sa ma lamuriti din pdv legal si cum ar trebui sa pocedam in aceasta situatie. Va multumim!

 • Răspunde
  martie 21 2016

  Buna ziua! As avea si eu o intrebare..am 14 saptamani de sarcina si nu sunt angajata, daca m-as angaja acuma dupa ce nasc pot beneficia de indemnizatie sau imi trebuie cel putin un an ?? Si mai am o intrebare platesc o asigurare de sanatate in fiecare luna de vreo 60 de lei cu aseasta asigurare am ceva beneficii la spital cand nasc sau pot sa nu o mai platesc pt ca nu imi foloseste la nimic??

 • Răspunde
  MARIA
  martie 24 2016

  Buna ziua! sunt angajata unei firme cu contract determinat 09.2015/09.2016,tot atunci am ramas si insarcinata,din februarie anul curent,am intrat in concediu de sarcina de 126de zile.Intrebarea mea este,daca pot demisiona la sfarsitul celor 126de zile deoarece nu am sprijin in cresterea copilului si nici nu beneficiez de indemnizatie crestere copil si a doua intrebare: pot beneficia de vre.o indemnizatie daca nu beneficiez de cea de crestere copil? Va multumesc!

 • Răspunde
  marian
  mai 2 2016

  buna ziua,va rog sa imi spuneti si mie (mai pe intelesul nostru)sunt in urmatoarea situatie sotia mea a nascut pe 15.04.2016 gemeni si as vrea sa intru eu in concediu crestere copil dar am urmatoarele nelamuriri: 1- daca depun actele de concediu in data de 09.05.2016 din momentul ala intru in concediu sau trebuie sa mai astept un timp si 2- se acorda 85%din salariu pentru amandoi copii adica in cazul meu undeva la 4900lei timpde 2 ani ???
  mentionez ca mama nu a cotizat 12 luni inainte de nastere. va rog mult sa imi dati un raspuns cat mai simplu adica DA sau NU fara articole din lege sau alineate. VA MULTUMESC ANTICIPAT

 • Răspunde
  ciotarca
  mai 8 2016

  Buna ziua ,daca mi am schimbat locul de munca si am intrerupere intre ele 5zile si acum la actualul loc de munca am3luni si 2luni de s
  arcina pot beneficia de postnatal?

 • Răspunde
  Alina
  mai 23 2016

  Buna ziua, am o fetita de 4 ani si 2 băieței gemeni de 1 an. Am auzit ca as avea posibilitatea sa raman acasa cu ei pana la împlinirea varstei de 3 ani a gemenilor? (am optat pt 2 ani cand am depus dosarul).

 • Răspunde
  Necula
  iunie 5 2016

  Sunt angajata cu contract determinat si sunt gravida in luna a6a,la 1 iulie 2016 ar trebui sa intru in concediu prenatal, acum sunt in concediu medical de boala,angajatorul m-a anuntat ca pe 4 iunie imi inceteaza contractul de munca .Ma poate concedia daca sunt in concediu medical?Pot sta inCM pana la 1 iulie cand intru in concediu maternitate? Multumesc

 • Răspunde
  Larisa
  iulie 9 2016

  Buna ziua…am si eu o intrebare cu 60 de zile lucratoare trb sa ma intorc la servici ca sa primesc stimulentul de insertie pana face copilul 3 ani?

 • Răspunde
  angi
  iulie 18 2016

  Vreau sa stiu cand trebuie suspendat cim al salariatei care a nascut si va fi in concediu ingrijire copil. multumesc

 • Răspunde
  Elena
  august 21 2016

  Angajata pe perioada determinata in învățământ pe 1 an de zile de la 1 sept 2016..pot să intru în concediu creștere copil pe 2 ani ? Sau pierd postul..fiind în concediu…

 • Răspunde
  Gabriela
  octombrie 19 2016

  Dacă lucrez doar 6 ore pe zi cu carte de munca am dreptul la concediu de creștere copil?

 • Răspunde
  Casiana
  octombrie 21 2016

  Buna ziua. Am si eu o intrebare: Am terminat facultatea in iulie, anul acesta si incepand cu luna curenta sunt in somaj până la 1 aprilie, iar eu in iunie trebuie să nasc. Luând în considerare faptul că de la 1 iulie a.c.pentru insemnizația de somaj se ia in calcul ultimele 12 luni cotizate la stat, din ultimele 24, eu voi beneficia de aceasta indemnizatie? Mentionez faptul că am timp de 4 ani de facultate nu am avut intreruperi. Va multumesc!

 • Răspunde
  mihaela
  noiembrie 3 2016

  Buna ziua,

  Am nascut in luna septembrie si anul viitor la inceputul lui ianuarie voi intra in CCC pentru 2 ani. Sunt obligata dupa acesti 2 ani sa ma intorc la acelasi loc de munca, sau sa anunt firma unde lucrez ca nu mai doresc sa revin la ei? Mutumesc,

 • Răspunde
  miluta
  noiembrie 9 2016

  Am si eu o intrebare dak ink alaptez si trebuie sa ma intork la munk ce pot sa fac k sa alaptez in continuare?

 • Răspunde
  Ana
  noiembrie 14 2016

  Buna ziua. Lucrez de doua luni la o companie unde am înlocuit o persoana care a plecat in concediu de creștere al copilului . Contractul meu este pe o perioada determinata de 2 ani. In luna Februarie imi doresc sa încerc sa ramân însărcinată . Daca nu este nimic stipulat in contract, ma poate afecta in vreun fel faptul ca înlocuiesc o pers care a născut ?

  • Răspunde
   noiembrie 16 2016

   Buna ziua am o fetita de 1an si 5luni si sunt in concediu daca as ramane acum insarcinata as putea intra din nou in post natal dupa ce face doi ani ia inplineste 2ani in mai. Tb sa mai mg la lucru sau pot lua concediu medical de la medic pana nasc

 • Răspunde
  Andra
  februarie 15 2017

  Buna ziua,

  Daca sunt in concediu crestere copil pot avea o activitate in paralel? Mai exact presedinte asociatie proprietrari( contract de mandat).
  Multumesc.

 • Răspunde
  Claudia
  aprilie 25 2017

  Buna ziua va rog si sper sa ma puteti ajuta cu un raspuns.Am nascut de 7 luni si imediat dupa ce am nascut am venit la lucru si am facut actele pentru susținerea de 500 lei dar acum vreau sa plec si sa imi reiau concediu de maternitate se mai poate?Va rog daca ma puteti ajuta cu un raspuns

 • Răspunde
  Ionuț
  iunie 29 2017

  Bună ziua am și eu o întrebare ,soția mea a născut în 2014 ,fetița noastră are 3 ani jumate acum ,am incercat sa obținem un concediu de paternitate ,in clipa când a născut soția aveam neîntrerupt 10 luni pentru că aveam o pauza intre locurile de munca din cauza patronilor,am făcut dosarul dar nu am primit nici un răspuns,in momentul de față putem face ceva in privința asta pentru că am fost nevoiți din cauza aceasta sa facem sacrificii enorme ,mai ales că a fost o naștere cu probleme ,putem sa recuperam după noua lege ceva din drepturile care trebuia să beneficiem ? Mulțumesc

 • Răspunde
  marilena
  iunie 30 2017

  buna ziua,
  va trebui sa intr in concediu de crestere copil dar stiu ca sunt obligatorii cele 42 de zile de lauzie pana se suspenda contractual de munca. In intervalul acesta de 42 de zile nu isi poate lua tatal concediu o luna?
  Multumesc!

 • Răspunde
  anca
  iulie 14 2017

  Buna ziua. Am si eu o nelămurire în privința salariului. Am stat in concediu medical 179 zile iar cand am intrat in prenatal luam bani mai putini decat luam in medical.Stiu ca medicalul se ia 75%din salariu iar pre si postnatalul 85% si tocmai din aceasta cauza as vrea parerea cuiva care stie de ce primesc mai putini bani acum.Se sancționează cumva persoanele care au zile prea multe de medical? Astept raspuns.Multumesc

 • Răspunde
  Suzana
  august 20 2017

  Bună ziua poate să-mi sica cineva câte Luni trebui sa ai la locul de Munca k sa beneficiez de prenatal… Eu am fost 0 luna plecata mau pus să-mi dau demisia.. Și nu știu dacă beneficiez de ceva… Sau trebui sa am 12 luni la locu de munca..

 • Răspunde
  Elena
  septembrie 29 2017

  Bună, am și eu o nelămurire. Pe 27.05. 2017 am terminat liceul. Sunt în șomaj din august 2017 inclusiv. Eu urmează sa nasc în martie 2018. Cat ar fi indemnizația de creștere a copilului? Sau dacă ma angajez 4 luni (doar atât mai pot) se va schimba ceva suma indemnizației? Ținând cont ca am o luna de șomaj și încă doua luni lucrate în 2016.?

 • Răspunde
  p.erika
  ianuarie 19 2018

  Buna, am o nedumerire.
  Firma la care lucrez, (deja sunt in concediu prenatal), mi-a dat de inteles ca nu mai am ce cauta dupa expirarea acelor 2 ani in firma.
  Intrebarea mea este daca pot sa-mi anuleze contractul de munca, adica sa nu am nici un drept de a ma intoarce la serviciu?
  Sau daca sunt cai legale prin care as putea sa actionez in sensul acesta, ma refer ca am parte de o saptamana de santaj emotional, si sper ca acest lucru sa nu imi afecteze timpul ramas din sarcina.

  Astept cu nerabdare un raspuns.

  Multumesc

Scrie un comentariu