Comisia Europeană a lansat o consultare publică pentru a ajuta victimele accidentelor rutiere care, în prezent, se pot confrunta cu dificultăți din cauza termenelor variabile în care pot solicita despăgubiri pentru daunele suferite în cazul unui accident în interiorul UE, într-o altă țară decât cea de origine.

Consultarea se va desfășura până la 19 noiembrie.

„În fiecare an, în UE se produc aproximativ 1 milion de accidente rutiere, iar unele dintre acestea implică, în mod inevitabil, persoane venite în vizită din alte țări ale UE. Un accident rutier este o experiență stresantă pentru oricine, dar poate fi și mai neplăcută dacă victimei i se refuză acordarea de despăgubiri, din cauza unor reguli complicate privind introducerea unei cereri.

Comisia Europeană dorește să afle mai multe informații, astfel încât să putem oferi soluții eficace și să ne asigurăm că toate victimele au un acces adecvat la justiție. Cetățenii europeni ar trebui să-și poată utiliza liniștiți autoturismul personal pentru a pleca în vacanță într-o altă țară a UE”, a afirmat vicepreședintele Comisiei, Viviane Reding, comisar al UE pentru justiție.

În prezent, normele naționale diferite generează o situație neclară pentru victime, care uneori pot rata termenele scurte și pot sfârși prin a nu primi nicio despăgubire. Scopul consultării este de a înțelege mai bine amploarea problemei și de a evalua soluțiile posibile.

Soluțiile posibile abordate în cadrul consultării publice:

îmbunătățirea informării victimelor accidentelor rutiere transfrontaliere;

armonizarea termenelor de decădere și de prescripție (termenele pentru introducerea unei acțiuni în despăgubiri în urma unui accident).

Consultarea se adresează victimelor accidentelor rutiere, tuturor celor care călătoresc în străinătate cu autoturismul personal, practicienilor din domeniul dreptului, companiilor de asigurări și oricăror altor persoane fizice sau organizații interesate.

Estimările privind numărul de persoane implicate în accidente rutiere în străinătate variază, deoarece nu sunt disponibile statistici centralizate. Cu toate acestea, este probabil ca, în cel puțin 2 % din accidentele rutiere din UE, să fie implicate persoane venite în vizită dintr-o altă țară a UE. Acestea pot fi turiști, lucrători transfrontalieri (cum ar fi șoferii de camioane) sau persoane care fac naveta într-o altă țară pentru a ajunge la locul de muncă.

Călătorii europeni care sunt victime ale unui accident auto într-o altă țară a UE vor solicita probabil despăgubiri pentru daunele suferite în accident. Fiecare țară a UE are norme de procedură diferite pentru solicitarea de despăgubiri.

Normele naționale privind termenele de introducere a unei cereri variază enorm, de la 1 la 10 ani. Este puțin probabil ca persoanele venite în vizită din alte state membre să fie la curent cu aceste norme, ceea ce generează probleme în ceea ce privește accesul la justiție al victimelor.

În unele cazuri, victimele se pot chiar confrunta cu riscul de a nu primi nicio despăgubire pentru daunele suferite din cauza unor termene de decădere sau de prescripție extrem de scurte care se aplică în țara în care s-a produs accidentul.

De asemenea, călătorii pot să nu aibă cunoștință despre începerea termenelor de decădere și de prescripție sau despre posibilitățile de a suspenda aceste termene.

Consultarea va fi deschisă până la 9 septembrie, iar răspunsurile primite vor fi utilizate direct în Raportul pe 2013 privind cetățenia UE, care urmează a fi prezentat în luna mai a anului viitor.

Sursa: Reprezentanţa Comisiei Europene în România

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here