18 Ianuarie, 2018

Comisia Europeană a adoptat o nouă Directivă privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice

Noua Directivă 2012/19/UE privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice (DEEE), publicată oficial, marţi, în Official Journal of the EU, introduce ţinte superioare de colectare a DEEE-urilor, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Ecotic, remis marţi Agerpres.

Din momentul intrării în vigoare, statele membre ale Uniunii Europene au la dispoziţie 18 luni pentru transpunerea noii directive în legislaţiile naţionale.

Rata de colectare actuală de 4 kg/locuitor rămâne în vigoare până la transpunerea directivei în legislaţiile naţionale.

De la mijlocul anului 2016, însă, rata de colectare minimă va fi de 45%, aceasta fiind calculată pe baza greutăţii totale a DEEE colectate într-un an şi exprimată ca procent din greutatea medie a EEE introduse pe piaţă în cei trei ani precedenţi.

Începând cu 2019, rata de colectare minimă care trebuie realizată anual este de 65% din greutatea medie a EEE introduse pe piaţă în cei trei ani precedenţi în fiecare stat membru sau, alternativ, 85% din volumul DEEE generate pe teritorul statului respectiv.

România, ca şi alte ţări din centrul şi estul Europei, va beneficia de o perioadă de tranziţie, tradusă prin realizarea, în prima etapă (2016-2019), a unei rate de colectare între 40% şi 45%, şi amânarea realizării ratei de colectare de 65% (aplicabilă în UE din 2019) până la o dată decisă de statul membru respectiv, dar nu mai târziu de 2021.  

Prezenta directivă europeană urmăreşte îmbunătăţirea performanţelor de mediu ale tuturor operatorilor implicaţi în ciclul de viaţă al echipamentelor electrice şi electronice (EEE), precum producători, distribuitori şi consumatori şi, în special, operatorii direct implicaţi în colectarea şi tratarea DEEE-urilor.

Sursa: Agerpres

Despre autor  ⁄ Ioana Popa

Ioana Popa este redactor la LegeStart din anul 2011. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Fara comentarii

Scrie un comentariu