21 Februarie, 2018

Comisia Europeană a adoptat două acte legislative privind utilizarea aditivilor în alimente

Utilizarea aditivilor în alimente va deveni în curând mai sigură şi mai transparentă decât în prezent datorită a două acte legislative adoptate de Comisia Europeană.

Ce sunt aditivii alimentari ?

Aditivii alimentari sunt substanțe care se adaugă la alimente dintr-o varietate de motive tehnice, precum conservarea, stabilizarea, colorarea şi îndulcirea.

Ce prevede noua legislaţie ?

Primul act legislativ se referă la aditivii din produsele alimentare şi va intra în vigoare în iunie 2013. Această perioadă de graţie pentru aplicare a fost considerată necesară pentru a permite industriei alimentare a Uniunii să se adapteze la noile norme.

Lista, care este disponibilă într-o bază de date online, va permite consumatorilor, operatorilor din sectorul alimentar şi autorităţilor de control să identifice cu uşurinţă aditivii care sunt autorizaţi într-un anumit produs alimentar.

Cea de-a doua listă precizează aditivii din ingredientele alimentare, cum ar fi alţi aditivi, enzime, arome şi substanţe nutritive. Aceasta se va aplica după 20 de zile de la data publicării în Jurnalul Oficial al UE. Instituirea celor două liste reprezintă un pas important în punerea în aplicare a Regulamentului-cadru (CE) nr. 1333/2008 privind aditivii alimentari, adoptat în decembrie 2008.

De asemenea, pe lângă instituirea celor două liste, noua legislaţie prevede condiţii bine determinate în care se pot adăuga aditivi la alimente şi o împărţire a alimentelor în categorii cu aditivii enumeraţi într-o manieră clară, în funcţie de categoriile de alimente la care pot fi adăugaţi. În acelaşi timp, noua legislaţie mai cuprinde un program pentru deplina reevaluare a siguranţei tuturor aditivilor autorizaţi şi instrucţiuni clare pentru solicitanţii de noi utilizări de aditivi alimentari.

Transparenţa noii legislaţii

Utilizările autorizate ale aditivilor sunt, de acum înainte, enumerate în funcţie de categoria de produse alimentare la care pot fi adăugaţi. Comisia consideră că aceasta este o îmbunătăţire importantă în comparaţie cu vechile liste care erau dispersate în mai multe anexe la trei directive diferite. Noua listă face să fie foarte clar, de exemplu, că la unele categorii de alimente sunt autorizaţi foarte puţini aditivi sau chiar sunt complet interzişi. Aşa se întâmplă, de exemplu, în cazul iaurtului nearomatizat, al untului, al compotului, al pastelor făinoase, al pâinii simple, al mierii, al apei şi al sucului de fructe.

În alte categorii, de regulă cele privind produse alimentare cu grad înalt de prelucrare – precum, de exemplu, dulciurile, snackurile, sosurile şi băuturile aromatizate – se autorizează un număr mare de aditivi. În plus, lista de aditivi care pot fi adăugaţi la alţi aditivi, enzime, arome şi substanţe nutritive va face ca expunerea la aditivi prin aceste ingrediente să rămână limitată.

Context general privind aditivii

Condiţiile generale de utilizare a aditivilor alimentari au fost stabilite de Parlamentul European şi de Consiliu prin regulamentul-cadru din 2008 şi rămân în vigoare. Prezentul regulament stabileşte cadrul general, principiile şi obiectivele la care se referă întreaga legislaţie specifică pentru aditivi. Acesta cere ca utilizarea aditivilor să fie sigură, justificată din punct de vedere tehnologic, să nu inducă în eroare consumatorul şi să prezinte avantaje şi beneficii pentru consumator.

Sursa: Reprezentanţa Comisiei Europene în România

Despre autor  ⁄ Ioana Popa

Ioana Popa este redactor la LegeStart din anul 2011. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Fara comentarii

Scrie un comentariu