25 Februarie, 2018

Comisia a aprobat un ajutor de stat pentru închiderea a trei mine de cărbune din România

Comisia Europeană a autorizat România să acorde din fondurile publice un ajutor de 1 169 milioane RON (aproximativ 270 de milioane de euro) pentru a închide trei mine de cărbune deținute de Compania Națională a Huilei JSC Petroșani (CNH SA), arată RCE România.

Comisia a considerat că măsura este conformă cu normele UE privind ajutoarele de stat, pentru că ajutorul acordat pentru acoperirea costurilor de producție va scădea în mod progresiv, iar România s-a angajat să pună în practică măsuri complementare pentru diminuarea impactului social și de mediu al închiderii.

Decizia 2010/787/UE a Consiliului privind ajutorul de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive permite autorităților publice să acorde, în anumite condiții, ajutoare pentru industria cărbunelui, cu scopul de a facilita închiderea minelor de huilă necompetitive, până în decembrie 2018.

Planul de închidere notificat de România are ca rezultat o reducere progresivă a valorii totale a ajutoarelor acordate pentru acoperirea costurilor de producție, în conformitate cu decizia Consiliului.

Planul include măsuri de atenuare a impactului asupra mediului al producției de cărbune.

România s-a angajat să sprijine lucrătorii din mine care urmează a fi concediați și să susțină reconversia profesională a acestora, pentru a-i ajuta să găsească un nou loc de muncă în afara industriei cărbunelui.

Versiunea neconfidențială a deciziei va fi disponibilă în Registrul ajutoarelor de stat cu numărul de caz SA.33033, pe site-ul internet al DG Concurență, de îndată ce vor fi soluționate eventualele probleme legate de confidențialitate.

 *

Compania Națională a Huilei JSC Petroșani este o întreprindere de stat și singura societate din România producătoare de cărbune.

În prezent, deține șapte unități de producție de cărbune, iar România a decis să închidă trei dintre acestea, considerate necompetitive. Prima dintre mine va fi închisă până la sfârșitul anului 2015 (Petrila), iar celelalte două până la sfârșitul anului 2017 (Uricani și Paroșeni).

Sursa: Reprezentanţa Comisiei Europene în România

Despre autor  ⁄ Ioana Popa

Ioana Popa este redactor la LegeStart din anul 2011. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Fara comentarii

Scrie un comentariu