18 Februarie, 2018

Colectarea separată a deşeurilor ar putea fi obligatorie din 2016

Colectarea separată a deşeurilor din plastic, metal, hârtie şi sticlă ar putea deveni obligatorie de la 1 ianuarie 2014, Ministerul Mediului lansând în dezbatere publică un proiect de act normativ, în acest sens.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor a fost lansat luni în dezbatere publică.

Potrivit notei de fundamentare, prin Legea nr. 211/2011, s-a transpus Directiva 2008/98/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind deşeurile, iar prin proiectul de act normativ se are în vedere asigurarea cadrului necesar transpunerii în totalitate a directivei, conform cerinţelor Comisiei Europene.

Legea nr. 211/2011 prevede, la articolul 17, că “autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia ca începând cu anul 2012 să asigure colectarea separată pentru cel puţin următoarele tipuri de deşeuri: hârtie, metal, plastic şi sticlă”.

deseuri
Sursa foto: Lege5.ro

În schimb, potrivit proiectului, articolul 17 se modifică astfel: “(1) Nu mai târziu de anul 2015, (…), autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia asigurării colectării separate pentru cel puţin următoarele tipuri de deşeuri: hârtie, metal, plastic şi sticlă”.

Astfel, la 1 ianuarie 2016, autorităţuile locale trebuie să aibe puse la punct condiţiile pentru colectarea separată a celor patru tipuri de deşeuri, din categoria deşeurilor menajere, pe care le gestionează.

Trebuie avut în vedere faptul că, potrivit Raportelor anuale privind starea mediului în România, întocmite de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM), din canitatea totală de deşeuri menajere colectată, s-a separat şi reciclat 1 % în 2009, 5% în 2010 şi respectiv 12% în 2011.

Sursa: Ministerul Mediului 

Legea nr. 211/2011 este accesibilă în Lege5 Online – noul serviciu de documentare legislativă realizat de Indaco Systems.

comentarii

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu