19 Februarie, 2018

Codul Muncii se va modifica din nou! Află de ce!

Codul Muncii trezeşte în continuare nemulţumiri în rândul societăţii civile. Avocaţii specializaţi în dreptul muncii susţin că modificările la lege nu au făcut decât să facă România neatractivă pentru investitori şi să ducă la scăderea numărului de angajaţi. În acest context, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a anunţat intenţia de a modifica legea din nou, arată incont.ro.

Clubul de Drept Social “Costel Gîlcă” a făcut un bilanţ al primului an de aplicare a noului Cod al Muncii, arătând că, deşi statisticile indică o creştere cu aproximativ 100.000 a numărului de contracte individuale de muncă, în realitate această creştere nu a fost constantă şi nu a însemnat şi o creştere a locurilor de muncă, scrie Mediafax.

Cifrele oficiale indică o scădere a numărului de contracte, în mai 2012 faţă de mai 2011. Creşterea numărului de contracte de muncă s-a simţit imediat după intrarea în vigoare a modificărilor, ulterior trendul fiind descendent.

Astfel, dacă în 31 mai 2011 erau înregistrate 6.372.942 de contracte de muncă active, în 31 mai anul curent mai erau active 5.516.791 de contracte.

În ce priveşte numărul de angajaţi, la sfârşitul lunii mai erau înregistraţi 5.069.931, mai puţini faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când erau activi 5.328.302 de salariaţi.

Specialiştii în dreptul muncii arată că modificările Codului Muncii nu au creat noi locuri de muncă, ci doar au scos din zona muncii la negru o parte infimă a locurilor de muncă, fiind “inutile”.

Avocaţii s-au referit şi la concediere, arătând că aceasta este “extrem de formalistă”, fiind prevăzute anumite elemente în absenţa cărora intervine anularea procedurii de concediere.

Specialiştii în dreptul muncii au mai atras atenţia că, în noua formă, Codul Muncii avantajează angajatorii, deşi acest document ar trebui să fie simplu, clar şi cu reguli aplicabile salariaţilor şi angajatorilor deopotrivă.

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a anunţat că intenţionează să modifice actuala formă a Codului Muncii, care, în opinia sa, nu protejează angajatul.

“Fiecare persoană trebuie să aibă drept la grevă şi protecţie. Nu trebuie să trecem nici la cealaltă extremă, că angajaţii nu pot fi concediaţi. Trebuie să găsim soluţii pentru ambele părţi“, a spus ministrul Muncii.

Noile prevederi ale Codului Muncii, care au majorat perioada de preaviz, au introdus agentul de muncă temporară şi au înăsprit sancţiunile pentru munca la negru, angajatorii riscând să ajungă la închisoare dacă folosesc mai mult de cinci persoane fără forme legale. Aceste prevederi au intrat în vigoare în data de 1 mai 2011, după ce Guvernul şi-a angajat, în 8 martie 2011, răspunderea în Parlament.

Sursa: incont.ro

Despre autor  ⁄ Ioana Popa

Ioana Popa este redactor la LegeStart din anul 2011. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Fara comentarii

Scrie un comentariu