Durata timpului de muncă este reglementată în Codul Muncii, timpul de muncă reprezentând orice perioadă în care salariatul prestează munca, se află la dispoziţia angajatorului şi îndeplineşte sarcinile şi atribuţiile sale, conform prevederilor contractului individual de muncă, contractului colectiv de muncă aplicabil şi/sau ale legislaţiei în vigoare.

Va rugam acceptati cookie-uri de marketing marketing pentru a vizualiza acest video.

Timpul de muncă şi limita legală

În cazul în care sunteţi angajat cu normă întreagă, durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână, conform reglementărilor în vigoare.

În schimb, tinerii de până la 18 ani ar trebui să muncească 6 ore pe zi, respectiv 30 de ore pe săptămână.

După cum deja bine ştiţi, repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus.

Însă există şi cazuri în care, în funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o repartizare inegală a timpului de muncă. Trebuie totuşi respectată durata normală a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână.

Durata maximă a timpului de muncă

ATENŢIE! Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare!

Prin excepţie, durata timpului de muncă, ce include şi orele suplimentare, poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână. Există însă o condiţie care trebuie respectată – media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de 4 luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână.

Pentru anumite activităţi sau profesii stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de muncă respectiv, perioade de referinţă mai mari de 4 luni, dar care să nu depăşească 6 luni.

Sub rezerva respectării reglementărilor privind protecţia sănătăţii şi securităţii în muncă a salariaţilor, din motive obiective, tehnice sau privind organizarea muncii, contractele colective de muncă pot prevedea derogări de la durata perioadei de referinţă, dar pentru perioade care nu depăşesc 12 luni.

La stabilirea acestor perioade de referinţă nu se iau în calcul durata concediului de odihnă anual şi situaţiile de suspendare a contractului individual de muncă.

ATENŢIE! Aceste prevederi nu se aplică tinerilor care nu au împlinit vârsta de 18 ani.

Excepţii

Pentru anumite sectoare de activitate, unităţi sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durată zilnică a timpului de muncă mai mică sau mai mare de 8 ore.

Trebuie să ştiţi că durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore.

Programul de lucru inegal

Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal în cadrul săptămânii de lucru de 40 de ore, precum şi în cadrul săptămânii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de muncă la nivelul angajatorului sau, în absenţa acestuia, va fi prevăzut în regulamentul intern.

Pentru ca acesta să funcţioneze, el trebuie însă să fie specificat expres în contractul individual de muncă.

În oricare dintre situaţiile prezentate, programul de muncă şi modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunoştinţă salariaţilor şi sunt afişate la sediul angajatorului.

Programe individualizate

Angajatorul poate stabili programe individualizate de muncă, cu acordul sau la solicitarea salariatului în cauză. Acestea presupun un mod de organizare flexibil a timpului de muncă.

În aceste cazuri, durata zilnică a timpului de muncă este împărţită în două perioade:

  • perioadă fixă în care personalul se află simultan la locul de muncă;
  • perioadă variabilă, mobilă, în care salariatul îşi alege orele de sosire şi de plecare, cu respectarea timpului de muncă zilnic.

Ai nevoie de Codul Muncii? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

63 COMENTARII

 1. La societatea la care lucreaza sotul programul de lucru este de la 6 la 14.30, din care 30 min pauza de masa, iar portarul care lucreaza 12 ore este pontat doar 11 ore pt ca se considera 1 ora pauza de masa. Mi se pare o porcarie , din partea angajatorului. Spuneti-mi dvs daca este legal sau nu??!! Multumesc.

  • …da ,legea permite angajatorilor,fie sa plateasca sau nu pauza de masa,deci poti avea ca timp de lucru 12 ore si sa fi platit doar 11 ore ,neplatindu-se pauza de masa!

   • Buna ziua am si io o intrebare lucrez intro fabrica 8 ore in a 3 schimburii si dupa aceste 8 ore mai lucrez incontinuare 4 ore suplimentar tot in acea fabrica in total 12 ore nu ar trebui sa am liber a 2 zi, iar acea zi libera este platita sau nu.
    Multumesc

 2. buna ziua lucrez ca vopsitor de mobila as dori sa stiu daca pot lucra 7 ore pe zi deoarece in timpul scolii trebuie sa duc copii la scola si gradinita.

 3. Se poate schimba perioada de lucru din perioada fixa ( program stabilit de angajator ) in perioada variabila ( ore de program pe care le pot solicita eu ) in urma mutarii locuintei nu pot ajunge la programul stabilit de angajator .
  Pot solicita schimbarea orei de sosire si plecare .
  Adica este legal , daca da unde scrie sa pot solicita schimbarea aceasta.
  Ma afecteaza cu ceva la cartea de munca , zile concediu , salariu , etc …
  Va multumesc pentru intelegere .

 4. TFL-istii vor cat mai putine ore de munca pentru a bate strazile, barurile, cluburile si a “#REZIST”a prin Piata Victoriei fara sa stie de ce. Pana in ’90 am lucrat 10 ore pe zi, 6 zile saptamanal, cu program 7-18, 12-13 pauza de masa si lucram de multe ori si dumineca, munca de santier in ploaie si frig si nu ne-am plans. V-am crescut pe voi si astazi ne injurati ca nu avem dantura pentru ca v-am dat tot ce am putut si ne-am neglijat pe voi. La 75 de ani lucrez si astazi, in Franta si lucrez zi lumina. Stati gura casca la telivizor in loc sa puneti mana pe o carte sau pe un ziar si asteptati, ce? Viitorul luminos al capitalismului sclavagist? Ati scapat de comunism si ati dat peste neo-marxismul progresist pentru a fi transformati intr-o turma de sclavi LGBT. Cand va veti da seama de adevar veti fi cu jugul de gat.

  • La un asa scris… e normal sa lucrezi 15 ore pe zi in santier. Esti multumit cu putin.
   Nu prea ai trecut pe la scoala si e normal sa te multumesti cu putin. Si dintii dim gura ii pastrezi cu spalatul lor…
   Am 35 de ani si nu am nici o carie ( toti dintii naturali) de ce? Pentru ca ii spal zilnic.

   Ai munciti atat si tot nu au reusit sa faci prea multe in viata ( vara suparare) .. asta pentru ca… te multumesti cu munca multa platita prost.
   Stai linistit. Nu ne ai crescut TU.

  • Termina ca afirmațiile astea, cine sunteți voi sa ne condamnați ca ieșim și ca strigam și ca vrem ORE mai puține de lucru??
   De ce lucrezi la 75 de ani în Franța? Te-am pus noi? Nu crezi ca avem dreptul sa solicitam ore mai puține, nu? Ar trebuii sa muncim zilnic 15-16 ore pe zi ca să fiți voi ăștia în vârstă mulțumiți?? Cine va credeti sa ne judecați voi? Știți voi în ce domenii muncim noi? Știți voi dacă ne este ușor sau greu? Trăiți va linistiti bătrânețea și nu ne mai blamați atât.

 5. Buna ziua ! Sunt reprezentant vanzari la o firma si as dori sa stiu daca deplasarea cu masina spre zona de lucru intra in cele 8 ore de munca , zona mea fiind o parte a judetului ( maximum este 1 ora de deplasare cu masina). Va multumesc !!!

 6. La restaurantul Le grenier a pain angajatii lucreaza 15ore / zi ,2 zile munca 2zile liber ,dar pt ca nu au angajati suficientii isi cheama oamenii la munca si a 3si si nu la prog de 8ore/zi ci vor sa stea inca 12-15ore . Programul este de la ora 8.30(9 pe usa) pana la ora 24 cand se inchide ,nu si terminat treaba cu rapoarte si marfa retur ! Pt 1500 lei sunt sclavii patronilor din Romania .

  • Consider gresit acest punct de vedere.V-as sugera sa discutati cu cei care muncesc in Italia spre exemplu, 24 din 24 cu doar 8 ore libere pe saptamana, dependenti total de patronii lo si de cele mai multe ori fara un contract legal.Si nu ma intrebati de ce nu stau acasa!

  • Este obligat vreunul dintre voi sa presteze astfel de munca ? De ospatari sau personal pentru restaurante este nevoie in toata Romania si/sau Europa. Numai asa angajatorii vor intelege ca nu-si pot desfasura activitatea pe munca multa si bani putini. Oricum in zona joburilor de servicii salariile sunt mici chiar si in USA.

 7. Am inteles ca programul 24 cu 48 nu e legal. Cum se face ca statul roman a legiferat totusi acest program la pompieri.e adevarat ca nu se respecta intocmai dar tot sunt obligati sa execute 91/93 ture pe an,ceea ce duce la vreo 10 ture nepl

  atite.ce e de facut?

 8. La billa se lucreaza schimbu unu de la 06:00 la 15:00. Si suntem pontati doar 7 ore!! Weekendurile le bagam full de la 07:00 la 22:00. E legal??

 9. Buna ziua!
  Am cautat mult un raspuns dar nu am gasit ceva care sa ma lamureasca. Lucrez la o societate comerciala cu program de 6,5 ore de luni pana vineri, cu un wekend in care muncesc pentru a recupera orele neprestate in cursul saptamanii si cu un wekend liber.
  As vrea sa stiu daca in situatia aceasta am dreptul la repaus saptamanal de 48 de ore si daca orele ce depasesc ceea ce am de recuperat trebuiesc platite si in ce cuantum. ultumesc!

 10. Buna ziua. Lucrez la o covrigarie si programul este, schimbul 1, de la 6 la ora 14 si schimbul 2, de la 14 la ora 22, doua simbetete de la ora 6 la ora 22 si doua duminici de la ora 9 pina la ora 20 si avem doua weekenduri libere,dar de fapt noi lucram pentru ele,pe luna avem 238 de ore. Spunetimi va rog este legal acest program,si ce putem face in aceasta situatie

 11. Care este programul de lucru legal pentru o receptionera hotel ținând cont că lucrează și ture de noapte ?
  Menționez că eu lucrez 24 cu 24

 12. Eu lucrez 20 de zile cate 12 ore. 15 zile pe noapte (fara pauza), tot 12 ore; pauza de 6 zile, si iarasi 5 zile tot de 12 ore pe dimineata => un total de 240 ore/luna.
  Din pacate suntem pontati la 8 ore, NU la 12 ore. La ITM au pile si cunostinte si este prea periculos.

 13. Nu prea respecta nimeni legea in tara asta, in afara de multinationale. Si nu, ora de masa nu este inclusa in cadrul celor 8 h de program. Asta e la noi! Majoritatea nu doar ca nu includ masa in timpul programului, ci si in plus mai țin angajații si după program. Asta-i Romania, si legea care nu se prea aplica.

 14. Buna ziua! Programul de lucru variabil trebuie depus undeva la itm sau se poate face doar in cadrul firmei in caietul cu programarea salriatilor saptamanala. Adica as putea modifica contractul de munca la 4 ore/zi si sa specific saptamanal zilele lucrate si intervalul orar

 15. Eu lucrez 12cu 24 ..cu sambata cu duminica ..si sambata nu mi o plateste suplimentar..intrebarea e la 12 ore lucrate noaptea nu se da 48 ore libere???eu fac cate 240 si 256 de ore pe luna ..e normal ceea ce se intampla..

 16. Daca am un job full time (8h zi), este legal sa ma mai angajez in alta parte, 12 h pe saptamana? Ambii angajatori vor sti de celalalt contract. Este necesara instiintarea intervalului orar in care se lucreaza la celalalt angajator? Ce alte obligatii mai am, ca angajat?

 17. Amuzant, eu lucrez 12 ore 2 zile de zi, 12 ore 2 zile de noapte si dupa am 2 zile pauza. cele 4 zile sunt consecutive. Deci programul meu de munca, sa inteleg ca este ilegal ?

 18. Salutare, am si eu o mica intrebare:
  Sunt angajat la un supermarket, se lucreaza de L-D, avem program de 7zile la rand dar nu in aceeasi saptamana este legala treaba asta?
  Ex: 1..01.2018 Luni, 02.01.2018 Marti s.a.m.d si lucrez Miercuri,Joi,Vineri,Sambata,Duminica,Luni,Marti inainte si dupa sunt cate 2 libere….este legal asa ceva? intr.o saptamana nu se depasesc 40h1
  Multumesc mult

 19. Eu lucrez 176 de ore intro luna fiindcă lunile au mai toate peste 20 de zile lucrătoare deși în contract scrie că programul e de 160 ore pe luna !de ce nu sunt plătit pentru orele care sunt peste cele 160 și îmi scade salariul pe oră pentru a mă încadra în salariul stipulat lunar în contract

 20. Este normal ca angajatorul sa nu imi asigure nr de ore minim pe luna in curs?in sensul ca am cu 32 de ore mai putin decat norma de lucru din cauza liberelor acordate fortat

 21. Buna ziua. Ma repet via a vis de o intrebata adresata de o persoana mai sus.
  Intr-un Mall cu program de la 10 la 22 zilnic – cf. contractului incheiat intre parti, va rog sa imi spuneti programul pe care il putem respecta pt angajati ? – intreb in calitate de angajator!
  1 – 24 ore lucrate si 24 ore libere (12 ore/zi si dupa aia 2 zile libere)

  2- 6 ore pe zi in care un weekend se lucreaza si un weekend este liber

  Intreb pentru un salar legal minim pe economie (1900 lei)

 22. Lucrez la stat in paza iar administratoru unitati unde lucrez vrea sa ma oblige sa lucrez ture de 12 ore inclusiv ture de noapte întrebarea mea este pot sa refuz dacă nu sant de acord

 23. Este legal ca cineva sa lucreze cate 14-16 ore pe zi 5 zile pe saptamana chiar daca este un job bine platit din consultanta. Cum este reglementata munca pana la epuizare din consultanta? Mentionez ca nu sunt considerate ca ore suplimentare desi salariul e mult peste media din Romania sau Europa

 24. Angajatorul imi poate impune sa ajung la “client” la o ora mult sub programul stabilit la angajare (adica 7:30 in loc de 9:00) ? Daca programul firmei este 9:00 – 17:00 sunt obligat sa ajung la 9:00 la “client” ? Avand in vedere ca firma presteaza are locatia in alta localitate fata se sediul social. Motivul invocat de ei este acela ca “firma presteaza munca la terti”, pentru asta nu ar trebui sa fiu si eu de acord cu acei “terti” ?
  Multumesc.

 25. Salut … lucrez la o firma unde programul in ture este de 12 ore 2 zile 12 ore 2 nopti si 2 zile liber .. se depaseste 48 ore pe saptamana pentru ca am refuzat sa lucrez in ture asa cum am spus mi-au taiat prima de craciun 🙂 stiu ca nu e obligatorie dar nu e corect asa ca vreau sa fac o sezizare la itm sa ii sanctioneze … ore suplimentare sunt platite intr-un Bonus cel putin asa apar pe fluturas..

 26. Sincer, eu nu va înțeleg de ce comentați pe aici, întrebând dacă este legal și asa mai departe. Foarte multe lucruri se fac. Pe nevăzute, de ce nu mergeți sa vorbiți direct cu angajatorul? Nu ar fi mai Ok? Și in plus de asta, presupun ca in momentul interviului angajării vi s-a spus un program, un salariu și asa mai departe, iar din moment ce lucrați, înseamnă ca l-ați acceptat…

 27. As dori să știu dacă nu se face o programă a orarului de lucru cum pot demonstra la ITM că nu se respecta programul și zilele libere de care ar trebui sa beneficiez?
  Menționez că lucrez de la 9.30 -20.00 de luni pina vineri cu rari excepții de a îmi da un liber pe săptămână iar sâmbătă lucrez de la 9.30 -18.00 și duminică liber.
  Ce as putea face k sa am doua zile libere pe săptămână?

 28. Buna ziua. Pentru o firma de pompe funebre unde nu se fac angajari (fiind 3 asociati ce lucreaza), avand un spatiu comercial pt coroane si sicrie, dar fiind la dispozitia clientilor 24 ore din 24, trebuie indeplinit minimul de 40 de ore de functionare pe saptamana? Ma intereseaza pentru ca trebuie sa stabilesc un program ce va fi afisat pe usa punctului de lucru. Multumesc

 29. Buna ziua, la întocmirea programului de lucru s-a constatat ca un angajat intr-o luna nu are nici un Weekend liber, zilele libere fiind in cursul săptămânii. Exista lege in care sa fie specificat ca e obligatoriu un Weekend liber pe luna?

 30. Buna ziua! Îmi poate spune cineva cate minute are o ora de munca?! Eu știu că ora de munca are 50 de minute cu 10 minute pauza… E corect? Mulțumesc!

 31. E corect că după 8 ore de muncă să fi consemnat la domiciliu 16 ore ,timp în care poți să și lucrezi la remedierea unor deranjamente și după 8 ore să fi iar de servici?

 32. Buna ziua,este legal sa lucrez in fiecare zi 8h la locul de munca unde sunt angajată, după care sunt trimisă inca 4 h in alt loc,în fiecare zi?si nu am nici o zi liberă?
  Va multumesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here