10 Decembrie, 2019

Codul administrativ, la vot final în Camera Deputaților

Legea privind Codul administrativ, aflată în reexaminare după ce a fost declarată neconstituțională de CCR, va fi dezbătută la vot final de Camera Deputaților.

În prima cameră, proiectul a fost respins în plenul Senatului, după ce comisia de specialitate a dat raport negativ.

Codul administrativ a fost adoptat în noiembrie 2018, dar grupurile parlamentare din opoziție și șeful statului au făcut sesizări de neconstituționalitate, parte dintre ele fiind admise ulterior de Curtea Constituțională. Președintele a criticat faptul că prin acest act normativ a fost eliminat un criteriu de integritate pentru cei care pot fi membri ai Guvernului – cel referitor la cazurile de incompatibilitate.

 Principalele prevederi ale Codului administrativ sunt:

-          La încetarea mandatului, aleșii locali vor avea pensii speciale, suportate de la bugetul de stat

-          Aleșii locali vor avea posibilitatea legală de a avea PFA – calitatea de persoană fizică autorizată sau de persoană care exploatează o întreprindere individuală sau o întreprindere familială

-          Pentru aprobarea hotărârilor consiliilor locale, este necesară majoritatea absolută, și nu cu majoritatea calificată, adică două treimi, ca în prezent

Art. 248 – Persoanele alese începând cu anul 1992 de către cetăţeni, prin vot universal, egal, direct, secret, respectiv prin vot secret indirect şi liber exprimat, respectiv primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare, ale vârstei standard de pensionare redusă aşa cum sunt prevăzute în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, sau cele prevăzute de alte legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizaţie pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare.

De asemenea, Codul administrative mai prevede acordarea rangului de ministru, respectiv secretar de stat persoanelor care deţin funcţiile de secretar general al Guvernului/secretar general adjunct al Guvernului, aceste persoane urmând a fi votate de Parlament, odată cu miniștrii din cabinetul respectiv.

În privința funcționarilor publici sunt propuse două modificări: intrarea în corpul funcţionarilor publici să se facă prin susţinerea unui singur examen național și interzicerea utilizării funcţiei de funcţionar public în acţiuni publicitare pentru promovarea unei activităţi comerciale, precum şi în scopuri electorale.

Ai nevoie de Legea nr. 263/2010? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu