15 Septembrie, 2019

Cine solicită şi păstrează bonul la cumpărături, poate câştiga peste 1.000 de lei la Loteria bonurilor fiscale

Aceasta este măsura prin care Ministerul Finanţelor Publice vrea să combată evaziunea fiscală din România. Altfel spus, conform unui proiect de act normativ publicat ieri pe site-ul instituţiei, persoanele care solicită şi păstrează bonul fiscal la sfârşitul cumpărăturilor pot câştiga lunar 1.200 de lei, prin participarea la Loteria bonurilor fiscale, organizată online într-un sistem informatic dedicat.

Ce este Loteria bonurilor fiscale?

În proiectul de ordonanţă de urgenţă se stabileşte că Loteria este o măsură pentru combaterea evaziunii fiscale şi reducerea economiei subterane, constând în extragerea aleatorie de numere, pentru acordarea de premii în bani, persoanelor care au  înregistrat într-un sistem informatic dedicat o serie de informaţii obligatorii  .

La aceasta pot participa persoanele fizice rezidente şi nerezidente în România, care deţin bonuri fiscale ce atestă cumpărarea de bunuri sau servicii pe teritoriul României

Înscrierea bonurilor fiscale în sistem

Sistemul informatic dedicat Loteriei, accesibil participanţilor exclusiv prin internet, va permite înregistrarea persoanelor fizice prin introducerea următoarelor informaţii obligatorii:

  • codul unic de identificare al operatorului economic care a eliberat bonul fiscal;
  • seria fiscală a aparatului de marcat electronic fiscal cu care a fost emis bonul fiscal;
  • numărul de ordine al bonului fiscal;
  • data emiterii bonului fiscal;
  • valoarea totală a bonului fiscal;
  • numele, prenumele precum şi seria şi numărul unui act de identitate valabil,  pentru persoanele fizice rezidente, iar pentru persoanele fizice nerezidente seria şi numărul unui act de identitate valabil;
  • adresa de e-mail.

Atenţie! Aceste informaţii trebuie introduse până la data de 10 ale lunii următoare celei în care au fost emise bonurile fiscale!

Validarea înregistrării bonurilor se va face în funcţie de regiunea fiscală ANAF în care au fost fiscalizate aparatele de marcat cu care au fost emise bonurile respective.

Astfel, după validare, sistemul generează un număr unic de identificare pentru fiecare bon fiscal, număr care participă la extragerea pentru desemnarea câştigătorilor.

Tragerea la sorţi

Tragerea la sorţi va fi organizată lunar de către Compania Naţională Loteria Română, în prima zi lucrătoare după data de 15 a fiecărei luni calendaristice, pentru luna anterioară.

Valoarea premiilor

Potrivit Notei de fundamentare a proiectului, la extragerile vor fi acordate un număr de 160 de premii egale, câte 20 pentru fiecare regiune fiscală, valoarea preconizată a fiecărui premiu fiind de  1.200  lei

Astfel, lunar la nivelul celor 8 regiuni fiscale, vor fi acordate premii totale în valoare de 192.000 lei, iar pe parcursul unui  an,  vor fi acordate un număr apreciabil de premii, mai precis 1.920, valoarea acestora fiind de 2.304.000 lei.

ATENŢIE! Aceste prevederi sunt în stadiu de proiect şi nu sunt valabile până la publicarea ordonanţei de urgenţă în Monitorul Oficial.

comentarii

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu