22 Octombrie, 2019

Cine eliberează adeverința de vechime în muncă în cazul societăților aflate în faliment, lichidare sau radiere

O propunere de completare a Codului muncii a fost inițiată la Senat, completându-se, astfel, articolul referitor la eliberarea adeverinței de vechime în muncă.

Mai exact, în cazul deținătorilor de arhive, inclusiv lichidatorii  judiciari pentru societățile aflate în faliment, va exista obligativitatea emiterii de adeverințe care stabilesc vechimea în muncă și, implicit, drepturile de pensie.

Forma actuală a Codului muncii nu precizează ce se întâmplă cu angajatorii firmelor aflate în faliment, conform Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, în lichidare sau în procedură de radiere, în conformitate cu Legea nr. 31/1990 a societăților comerciale. Practica arată că există posibilitatea eliberării adeverinței constatatoare a raporturilor de muncă de la deținătorul arhivei fostului angajator. De multe ori  însă, deținătorii refuză eliberarea adeverințelor, beneficiarii urmând să îi acționeze în judecată pentru a le obține. Nici practica instanțelor nu este unitară în astfel de cazuri, așa că foștii angajați sunt singurii care au de suferit.

Propunerea legislativă inițiată prevede clar obligativitatea angajatorilor să elibereze adeverința de vechime în muncă, chiar dacă societatea se află în procedură de faliment, lichidare sau radiere.

Legea nr. 53/2003 Codul muncii

Art. 34 se completează după cum urmează:

(6˄) În cazul în care angajatorul se află în faliment, lichidare sau radiere conform prevederilor legilor în vigoare, deținătorul autorizat al arhivei fostului angajator este obligat să elibereze un document care să ateste activitatea desfășurată de acesta, conform prevederilor alin. (5)”.

Alin. (5) al art. 34 din Codul muncii prevede:

La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat să elibereze un document care să ateste activitatea desfășurată de acesta, durata activității, salariul, vechimea în muncă, în meserie și în specialitate”.

Propunerea legislativă a fost pusă în dezbatere publică pe data de 5 martie 2019 la Senat, prima cameră sesizată.

Ai nevoie de Codul muncii? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu