20 Septembrie, 2019

Cetățenie română și pentru copiii născuți doar dintr-un părinte român

Parlamentarii vor să modifice Legea cetățeniei astfel încât copiii născuți dintr-un singur părinte român să primească, încă de la naștere, cetățenia română, indiferent de locul nașterii lor. Aceeași regulă s-ar putea aplica, dacă inițiativa va fi votată în Parlament, și în cazurile de adopție ori în cazurile de acordare la cerere a cetățeniei române.

În aceste ultime situații, dobândirea cetățeniei se face prin ordin al președintelui Autorității Naționale pentru Cetățenie, pe baza propunerilor Comisiei pentru cetățenie. Cererile de redobândire sau de acordare a cetățeniei pentru cei care locuiesc în alte țări se vor depune la misiunile diplomatice ale României, caz în care solicitările vor fi trimise comisiei sus-menționate în cel mult 10 zile de la primirea lor la oficiul consular respectiv.

Proiectul legislativ prevede modificarea a trei secțiuni – Secțiunea A. Prin naștere, Secțiunea B.Prin Adopție și Secțiunea C. Prin acordare la cerere.

Secțiunea A . Prin naștere. Art. 5, se modifică alin. (1)

Forma inițială:

„(1) Copiii născuți pe teritoriul României, din părinți cetățeni români, sunt cetățeni români.”

Forma propusă spre modificare:

„(1) Copiii născuți pe teritoriul României sunt cetățeni români.

a) S-au născut pe teritoriul statului român, chiar dacă numai unul dintre părinți este cetățean român.”

Secțiunea C. Prin acordare la cerere. Art. 8, se modifică alin. (1)

Forma inițială:

„(1) Cetățenia română se poate acorda, la cerere, persoanei fără cetățenie sau cetățeanului străin, dacă îndeplinește următoarele condiții:”

Forma propusă spre modificare:

„(1) Cetățenia română se poate acorda, la cerere, persoanei fără cetățenie sau cetățeanului străin, dacă îndeplinește cumulat următoarele condiții:”

Un alt articol modificat este cel referitor la posibilitatea reînnoirii cererii de redobândire/acordare a cetățeniei, după un refuz al autorităților. Astfel, perioada de așteptare până la următoarea cerere era de 6 luni, ori proiectul legislativ prevede scurtarea acesteia la 3 luni. Și în cazul contestațiilor la instanță sunt câteva schimbări propuse, în privința termenelor în care se pot depune cererile către magistrați.

Inițiativa legislativă a fost pusă în dezbatere publică la Senat pe 8 noiembrie, astfel că nu are încă avizele de la Consiliul Legislativ și de la Guvern. Ca să fie adoptată, ea trebuie să treacă, după Senat, de votul Camerei Deputaților, forul decizional.

Ai nevoie de Legea nr. 21/1991 a cetăţeniei române? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu