20 Iunie, 2018

Cele mai cunoscute crize financiare din istoria mondială

Cu toții vorbim despre actuala criză financiară, declanșată în 2007 în SUA, însă este realmente importantă mențiunea că această criză a creditelor subprime a fost precedată și de alte crize ce au afectat puternic economia mondială.

  • Marea Depresiune (1929-1940): originară din S.U.A., extinzându-se în plan mondial odată cu crash-ul bursier din 29 octombrie 1929 (Black Tuesday). Cauzele au fost cele de supraproducție, de distribuție inegală a bogăției, tarife ridicate și datoria de război. În 1993, rata șomajului a atins nivelul de 25%, iar salariile au fost diminuate cu aproximativ 60%. În 1932, Franklin D. Roosevelt a propus un nou plan focusat pe ajutor, redresare și reformă.
  • Hiperinflația din Germania (1921-1924). Prin Tratatul de la Versailles, Germania a fost obligată la plata unor rate, a unor despăgubiri de război în valoare de aproximativ 132 mld. mărci-aur. Datorită epuizării rezervei de aur, prețurile bunurilor și serviciilor au crescut rapid, iar banca centrală a acționat spre tipărirea unor noi bancnote. În 1914 rata de schimb între marcă și dolar era de 4 la 1, iar în 1923 rata ajunsese la 1 miliard la 1. Finalmente, Germania s-a orientat spre o reformă monetară prin introducerea Rentenmark, ce a stabilizat economia.
  • Criza financiară internațională (2008-prezent): originară din S.U.A., în epicentru aflându-se falimentul băncii Lehman Brothers. Cauzele sunt legate de politici monetare publice sărace, reglementare necorespunzătoare, promovarea politicii banilor ieftini, evaziuni și fraude fiscale s.a.
  • Criza petrolului din 1973. În timpul războiului Yom Kippur (Iom Kipur), OPEC a refuzat să acorde petrol ţărilor ce au sprijinit Israelul, astfel a proclamat embargo asupra livrărilor de petrol. Preţul unui baril de petrol a crescut de patru ori, ce putea conduce la un posibil colaps al bugetului în economiile mai puţin stabile. Criza a durat până în 1974.

Citeşte continuarea articolului pe EconomiaOnline.ro!

Sursa foto: All-free-download.com

comentarii

Despre autor  ⁄ Redacţia

Materialele semnate de redacţia LegeStart reprezintă un efort comun de vă oferi informaţii de interes general din multiple domenii, strânse de echipă sau prezentate de partenerii noştri.

Fara comentarii

Scrie un comentariu