25 Februarie, 2018

CEDO: Refuzul executării hotărârilor definitive privind drepturile salariale şi eşalonarea lor sunt conforme Convenţiei

Prin decizia sa din data de 4 septembrie 2012, publicată la 18 septembrie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins ca vădit neîntemeiate cererile reclamanţilor din cauza “Dumitru şi alţii împotriva României“, potrivit informaţiilor furnizate de JurisprudenţaCEDO.com

În cauza precizată mai sus, reclamanţii invocau încălcarea articolului 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (dreptul la un proces echitabil), respectiv a articolului 1 din Primul Protocol adiţional la Convenţie (dreptul de proprietate), prin aceea că autorităţile interne (i.e. Ministerul Justiţiei şi Ministerul Finanţelor Publice) au refuzat să pună în executare hotărâri judecătoreşti definitive pronunţate de instanţele interne, hotărâri ce recunoşteau drepturi salariale restante.

În motivarea hotărârii sale, CEDO a apreciat că echilibrul între interesele reclamanţilor şi interesul general al societăţii a fost menţinut, neputându-se reproşa Guvernului român că a refuzat să execute hotărârile interne ce recunoşteau reclamanţilor drepturi de natură patrimonială.

CEDO a apreciat că eşalonarea plăţilor de către Guvern, în calitatea sa de debitor, printr-o serie de acte normative, în contextul dezechilibrului bugetar cu care s-a confruntat România începând cu anul 2008, nu aduce atingere dreptului la un proces echitabil ori dreptului de proprietate al reclamanţilor.

CEDO a mai argumentat că reclamanţii au primit până în prezent o fracţie semnificativă din sumele cuvenite şi că nu există indicii cu privire la o eventuală intenţie a Guvernului de a nu respecta calendarul plăţilor pentru viitor.

Sursa: JurisprudenţaCEDO.com

Despre autor  ⁄ Ioana Popa

Ioana Popa este redactor la LegeStart din anul 2011. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Fara comentarii

Scrie un comentariu