24 Septembrie, 2018

Ce valabilitate are rovinieta şi cât costă în funcţie de tipul vehiculului

Toţi şoferii care utilizează reţeaua de drumuri naţionale din România sunt obligaţi să plătească tariful de utilizare a acesteia (rovinieta).

Costul rovinietei este dat de perioada de valabilitate şi de tipul vehiculului folosit, după cum puteţi vedea în tabelul de mai jos.

rovi
Rovinieta valabilă o zi NU este disponibilă pentru autoturisme şi pentru vehiculele de transport de marfă care au o masă totală maximă autorizată mai mică/egală cu 3,5 tone.

Atenţie! Persoanele care nu respectă această obligaţie pot fi sancţionate cu amenzi de până la 4500 de lei. Pentru a vedea cuantumul amenzilor în funcţie de tipul vehiculului, citiţi acest articol.

CADRU LEGAL:

 • O.G. nr. 15/2002 privind introducerea unor tarife de utilizare a infrastructurii de transport rutier;
 • Ordinul nr. 769/2010 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România.

Sursa: CNADNR

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Comentarii

 • Răspunde
  gelu
  octombrie 6 2016

  Mi-am facut un RCA pe 6 luni, pentru un automobil pa care il folosesc sporadic. A trebit sa-mi iau rovinieta pe un an.
  Dece nu exista o corelare intre cele doua ?

 • Răspunde
  eugen
  noiembrie 5 2016

  De ce nu se elibereaza rovinete pt.o zi, 6 luni sau 9 luni? Nu vi se pare un abuz? Eu spre exemplu nu circul iarna si doresc rovineta numai pt. 9 luni! Soselele nu sunt proprietate CNADR-ului, sau considerati un “efort” prea mare pt. birocratii companiei? Parlamentul ce spune?

 • Răspunde
  decembrie 23 2016

  Si mai simplu, acum iti poti cumpara roviniete online.

 • Răspunde
  alexandru
  august 28 2018

  posed un microbuz pina in 3.5 t este amenajat ptr pescuit stau vara 4 luni pe loc undeva in delta ptr sintem pensionari iarna nu o folosim nu am firma de transport de ce trebuie sa platesc rovigneta la fel ca cei care au firma de transport si foloseste soseaua zilnic?

Scrie un comentariu