24 Aprilie, 2019

Ce trebuie să ştiţi despre contractul de cesiune a drepturilor de autor (II). Fiscalitatea contractului

Dacă în prima parte a articolului am prezentat câteva aspecte generale ce pot prezenta interes referitor la contractul de cesiune a drepturilor de autor,  în cea de-a doua parte a articolului nostru prezentăm aspecte legate de fiscalitatea contractului de cesiune a drepturilor de autor, şi mai precis de impozitul datorat.

Având în vedere faptul că, pe lângă impozit, legat de un contract de cesiune a drepturilor de autor se pot sau nu plăti şi alte contribuţii (CAS, CASS, şomaj etc), într-un articol viitor vom reveni şi vom detalia şi asupra acestor contribuţii.

Ce fel de impozit a reglementat legiuitorul în cazul veniturilor obţinute din drepturi de autor?

Printre categoriile de venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Codului fiscal, regăsim şi veniturile din activităţi independente, definite conform art. 46, deci, implicit, şi veniturile din drepturi de proprietate intelectuală.

Potrivit legii, veniturile din valorificarea sub orice formă a drepturilor de proprietate intelectuală provin din brevete de invenţie, desene şi modele, mostre, mărci de fabrică şi de comerţ, procedee tehnice, know-how, din drepturi de autor şi drepturi conexe dreptului de autor şi altele asemenea (art. 46 alin. 4 din Codul fiscal).

Concluzionăm că, faţă de prevederile  mai sus amintite, în cazul veniturilor obţinute din drepturi de autor suntem în prezenţa unui impozit pe venit.

Care este cota de impozit datorată în cazul veniturilor obţinute din drepturi de autor?

În cazul veniturilor obţinute din drepturi de autor cota de impozit este de 16% şi se aplică asupra venitului impozabil corespunzător fiecărei surse.

Cum se stabileşte venitul net anual din drepturile de autor?

Determinarea venitului net în sistem real. Legiuitorul arată că contribuabilii care obţin venituri din drepturi de autor au dreptul să opteze pentru determinarea venitului net în sistem real, potrivit art. 48 din Codul fiscal.

În conformitate cu prevederile art. 48 alin. 1 din Codul fiscal, venitul net din drepturi de autor se determină ca diferenţă între venitul brut şi cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri deductibile, pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă.

Opţiunea de a determina venitul net pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă este obligatorie pentru contribuabil pe o perioadă de doi ani fiscali consecutivi şi se consideră reînnoită pentru o nouă perioadă dacă contribuabilul nu solicită determinarea venitului net anual pe baza normelor de venit, prin completarea corespunzătoare a declaraţiei de venit estimat şi depunerea formularului la organul fiscal competent până la data de 31 ianuarie inclusiv.

Opţiunea pentru determinarea venitului net în sistem real se exercită prin completarea declaraţiei de venit estimat cu informaţii privind determinarea venitului net anual în sistem real şi depunerea formularului la organul fiscal competent până la data de 31 ianuarie inclusiv, în cazul contribuabililor care au desfăşurat activitate în anul precedent, respectiv în termen de 15 zile de la începerea activităţii, în cazul contribuabililor care încep activitatea în cursul anului fiscal.

Pe baza declaraţiei de venit estimat, organul fiscal (Administraţia Financiară) emite o decizie de plăţi anticipate, iar plăţile respective se efectuează în patru rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

De asemenea, contribuabilii care realizează venituri din  drepturi de autor, determinate în sistem real, au obligaţia de a depune o declaraţie privind venitul realizat la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului.

Pe baza declaraţiei respective, organul fiscal (Administraţia Financiară)  emite decizia anuală de plată (cu impozitului anual datorat de autor).

În cazul acesta, cota de impozit de 16% se aplică la suma ce rezultă ca diferenţă între venitul brut şi cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri deductibile, pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă. În acest mod  rezultă impozitul ce trebuie plătit de autor .

Reţinerea la sursă a impozitului reprezentând plăţi anticipate pentru veniturile din drepturi de autor. Pentru veniturile din drepturi de autor, plătitorii persoane juridice sau alte entităţi care au obligaţia de a conduce evidenţa contabilă au obligaţia de a calcula, de a reţine şi de a vira impozit prin reţinere la sursă, reprezentând plăţi anticipate, din veniturile plătite.

Astfel, referitor la impozitul ce trebuie reţinut, în cazul veniturilor din drepturi de autor se aplică o cotă de impunere de 10% la venitul brut din care se deduc contribuţiile sociale obligatorii reţinute la sursă. Impozitul astfel reţinut se virează la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost plătit venitul.

Beneficiarul unui astfel de venit provenit din drepturi de autor are obligaţia întocmirii şi depunerii până la data de 25 mai a anului următor a declaraţiei 200 “Declaraţie privind veniturile realizate din România”.

Pentru determinarea venitului net din drepturi de autor, contribuabilii vor completa numai partea din Registrul-jurnal de încasări şi plăţi referitoare la încasări. De retinut că această reglementare este opţională pentru cei care consideră că îşi pot îndeplini obligaţiile declarative direct pe baza documentelor emise de plătitorul de venit. Aceşti contribuabili au obligaţia să arhiveze şi să păstreze documentele justificative cel puţin în limita termenului de prescripţie prevăzut de lege.

Potrivit art. 50 alin. 1 din Codul fiscal, venitul net din drepturile de autor se stabileşte prin scăderea din venitul brut a următoarelor cheltuieli:

a) o cheltuială deductibilă egală cu 20% din venitul brut;

b) contribuţiile sociale obligatorii plătite.

În cazul acesta, cota de impozit de 16% se aplică la suma ce rezultă din calculul mai sus amintit în rândurile imediat anterioare şi astfel rezultă impozitul ce trebuie plătit de autor.

Opţiunea pentru stabilirea impozitului final pentru veniturile din drepturi de autor. Contribuabilii care realizează venituri din drepturi de autor pot opta pentru stabilirea impozitului pe venit ca impozit final. Opţiunea de impunere a venitului brut se exercită în scris în momentul încheierii fiecărui raport juridic/contract şi este aplicabilă veniturilor realizate ca urmare a activităţii desfăşurate pe baza acestuia.

În cazul acesta, impozitul pe venit se calculează prin reţinere la sursă la momentul plăţii veniturilor de către plătitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut. Impozitul calculat şi reţinut de 16% reprezintă impozit final, astfel încât autorul nu va mai plăti vreun alt impozit aferent veniturilor obţinute din drepturi de autor.

Reţinem că impozitul astfel reţinut se virează la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reţinut.

Subliniem şi faptul că, în cazul veniturilor din drepturi de autor a căror impunere este finală prin reţinere la sursă, nu există obligativitatea depunerii declaraţiei 200 “Declaraţie privind veniturile realizate din România”.

Foto: Free Images

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este un soft de documentare legislativă disponibil în variantele OnlineDesktop şi Mobile.

comentarii

Despre autor  ⁄ Mădălina Moceanu

Mădălina Moceanu este specialist cu o experienţă de peste 15 ani în domeniul dreptului, ea colaborând atât cu societăţi din mediul privat, cât şi cu societăţi din mediul public. Totodată, este autoarea/coautoarea a zece cărţi de specialitate în domeniul dreptului. Contact: madalinamoceanu@yahoo.com

Comentarii

 • Răspunde
  fanel
  august 5 2014

  As dori,sa cedez,un imobil cu terenul aferent unui SRL,cu dreptu de a construi o hala metalica,cu posibilitatea de a investi,si de a putea deduce cheltuielile lucrarii ,si a putea amortiza investitia an 15-20 de ani! care ar fi forma juridica legala,exceptand contractul de anchiriiere,care produce taxe si impozit catre stat de la propietar???Va multumesc!

 • Răspunde
  roxana elena
  octombrie 10 2014

  va rog sa imi spuneti daca eu, care am încheiat doua contracte pe drepturi de autor, trabuie sa declar ceva la fisc pentru a mi se opri impozite. la cele doua contracte mi s-au oprit toate dările la stat.

  • Răspunde
   Madalina
   octombrie 11 2014

   Daca dvs. vi s-a retinut impozitul de 16% (si daca este cazul si CASS-ulsi CAS-ul) nu mai aveti obligatia declararii contractelor la fisc si, implicit, a platii impozitului, acesta fiind deja integral platit!
   Daca insa, platitorul de dr. de autor v-a retinut doar 10% impozit, atunci aveti obligatia de a face pana la 25 mai anul viitor o declaratie la fisc cu sumele incasate din dr. de autor (deducerea de 20%), depunand si contractul si adeverinta eliberate de platitorul dr. de autor, ulterior urmand a va veni de la fisc o decizie cu sumele in plus/in minus pe aceste dr. de autor; daca sunt in minus sumele, acestea se vor plati de dvs. in 60 de zile; daca sunt in plus, le veti incasa de la fisc sau puteti sa le compensati cu alte dari catre adm. financiara pe care le datorati dvs. !

   • Răspunde
    Madalina
    octombrie 17 2015

    V-ati incurcat. Este invers. Daca se stabilesc in plus se llatesc de contribuabil si daca se stabilesc in minus se compenseaza ds stat la platild viitoare.

 • Răspunde
  Alina
  noiembrie 26 2014

  Buna seara,
  As vrea sa imi spuneti si mie daca prin impozitul de 16% care se retine la un contract de drepturi de autor intra si asigurarea de sanatate. Si daca tre sa ma duc sa il declar la administratia financiara ….in afara de declararia 200 care se face pana in mai.
  Multumesc anticipat

 • Răspunde
  Iuliana
  aprilie 10 2015

  Buna ziua,

  Ce se intampla daca veniturile din drepturi de autor se obtin din strainatate?

  Exemplu: persoana inscrisa pe diverse portaluri externe, oferind servicii de editare foto-video, creare prezentari, postere, etc. Munca se desfasoara astfel: un alt client, persoana fizica sa juridica, din orice alta tara din lume in afara Romaniei (clienti din SUA, Olanda, India, Canada, Australia, Singapore, etc.) solicita crearea unui proiect – sa spunem un poster. Contractul este doar pentru posterul respectiv, de predat in 3 zile, pentru 20 de dolari. Si tot asa.

  Munca nu este neaparat stabila – se pot incheia contracte pe termen lung, dar majoritatea sunt simple, scurte si la obiect.

  Cheltuielile necesare jobului ar fi un computer, internet, programe de editare. Munca se desfasoara la domiciliu. Se plateste un comision din suma totala portalului care a intermediat obtinerea jobului.

  Nu exista un contract scris, cu datele cumparatorului.

  Cum s-ar putea declara asa ceva?

Scrie un comentariu