22 Februarie, 2018

Ce trebuie să ştim despre indicele preţurilor de consum pentru anul 2014?

OMFP nr. 256/2014 aprobă indicele preţurilor de consum utilizat pentru actualizarea plăţilor anticipate în contul impozitului pe profit anual.

OMFP nr. 256/2014 privind indicele preţurilor de consum utilizat pentru actualizarea plăţilor anticipate în contul impozitului pe profit anual a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 135/2014.

Actul normativ se adresează plătitorilor de impozit pe profit care au optat până la data de 31 ianuarie 2014 pentru plata impozitului prin plăţi anticipate egale, conform prevederilor de la art. 34 alin. (2) din Codul fiscal.

Pentru primele trei trimestre din anul 2014, contribuabilii care au optat pentru sistemul plăţilor anticipate egale plătesc trimestrial câte o sumă egală cu a patra parte din impozitul pe profit din anul precedent, actualizată cu indicele preţurilor de consum.

Ordinul nr. 256/2014 stabileşte că indicele preţurilor de consum pentru plăţi anticipate la impozitul pe profit în anul 2014 este de 102,4%.

Astfel, pornind de la impozitul pe profit al anului 2013, declarat către ANAF în baza declaraţiei anuale de impozit pe profit 101, aceşti contribuabili care au optat pentru sistemul plăţilor anticipate vor plăti, pentru fiecare dintre primele trei trimestre din anul 2014, o sumă trimestrială reprezentând a patra parte din impozitul datorat pentru anul 2013, actualizat cu indicele preţurilor de consum.

Pentru trimestrul al IV-lea din 2014, calculul şi definitivarea impozitului se va face prin cumularea datelor de la data de 31 decembrie 2014, prin depunerea declaraţiei anuale de impozit pe profit 101 până pe data de 25 martie 2015.

Reamintim că nu pot utiliza sistemul plăţilor anticipate plătitorii de impozit pe profit care au realizat pierdere în anul anterior, cei ce s-au aflat în inactivitate temporară înregistrată la Registrul Comerţului, contribuabilii nou-înfiinţaţi şi nici microîntreprinderile care au devenit plătitoare de impozit pe profit.

————————————(P)————————————

Legislaţia românească este accesibilă în Lege5 - soft de documentare legislativă disponibil în variantele OnlineDesktop şi Mobile.

Destinat atât specialiştilor, cât şi novicilor, Lege5 este bazat pe un motor de căutare performant şi uşor de folosit. Totodată, Lege5 oferă o bază de date (actualizată constant) ce acoperă atât legislaţia românească şi europeană, cât şi jurisprudenţa românească şi europeană. Baza include gratuit toate documentele publicate în Monitorul Oficial, dar şi achiziţii publice, modele şi formulare.

Află mai multe despre Lege5 de AICI.

L5S

Foto articol: StockVault.net

comentarii

Despre autor  ⁄ Adrian Benţa

Adrian Benta este membru al Camerei Consultanților Fiscali (2007), auditor financiar stagiar, membru CAFR (2010). Are o experienţă de peste 13 ani în conducerea contabilităţii şi fiscalitatea societăţii comerciale şi conduce un cabinet propriu de consultanţă fiscală. Contact: adrian@bentaconsult.ro.

Fara comentarii

Scrie un comentariu