Potrivit art. 81 alin. (1) din Codul Muncii, prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă al salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
Scopul preavizului este acela de a asigura angajatorului posibilitatea de a lua măsurile necesare înlocuirii salariatului demisionar, evitându-se astfel consecinţele negative pe care le-ar putea avea încetarea intempestivă a contractului de muncă.
Demisia este o consecinţă a principiului libertăţii muncii, consacrat de art. 41 alin. (1) din Constitutie, conform căruia „alegerea profesiei şi a locului de muncă sunt libere”. De altfel, „ munca forţată este interzisă”.
Salariatul nu este obligat să-şi motiveze demisia, dar manifestarea sa de voinţă în acest sens trebuie să fie clară, precisă, fermă şi lipsită de echivoc.
Cea mai sigură înştiinţare o constituie înregistrarea în registrul de intrare-ieşire al angajatorului. Angajatorul este obligat să înregistreze demisia, în caz contrar el săvârşind contravenţia prevăzută la art. 260 alin. (1) lit. n) din Codul Muncii.
Demisia nu trebuie aprobată de angajator. De altfel, acesta nici nu are vreun drept de a-şi manifesta acordul la demisie.
Pot înceta prin demisie atât contractele încheiate pe durată nedeterminată, cât şi cele pe durată determinată, precum şi contractele cu timp parţial, cele temporare sau contractele de muncă la domiciliu, dar în baza principiilor generale salariatul va răspunde pentru prejudiciile cauzate prin exercitarea abuzivă a dreptului de a denunţa contractul, ţinându-se seama de termenul şi obiectul acestuia.
În conformitate cu art. 81 alin. (8) din Codul Muncii, salariatul poate demisiona fără preaviz numai dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă. De exemplu, nu plăteşte salariul, nu ia măsuri pe linia asigurării sănătăţii ori securităţii în muncă, nu creează condiţii optime pentru îndeplinirea normelor de muncă etc. Într-o atare ipoteză, contractul încetează chiar în ziua în care salariatul transmite notificarea sa angajatorului.
De asemenea, cel puţin teoretic, angajatorul poate renunţa la preaviz, acesta fiind reglementat de lege în interesul sau [art. 81 alin. (7) din Codul Muncii]. Înseamnă că este posibilă şi o demisie fără preaviz.
O alternativă ar mai fi dacă angajatul s-ar afla în perioada de probă sau la sfârşitul ei. Printr-o notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Codul Muncii, contractul individual de muncă poate înceta fără preaviz.
Atenţie! O consecinţă total nefavorabilă persoanelor cărora le-a încetat contractul de muncă prin demisie este imposibilitatea de a beneficia de indemnizaţia de şomaj.

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe
 Lege5.ro! Lege5 este un soft de documentare legislativă disponibil în variantele Online, Desktop şi Mobile.

comentarii

1 COMENTARIU

 1. Buna ziua in data de 27 01 2015 mi-am depus o cererea de lichidare începând cu data de 2 02 2015 care mi sa aprobat dar cu preaviz întrucât este necesară înlocuirea mea cu alt salariat care sa îmi preia atribuţiile sunt motivaţie conduceri.Meseria mea este de sudor.Suntem aproximativ 22 de sudori in firma si nu prea mai este de lucru exista alta posibilitate de a-mi da lichidarea?

  Va mulţumesc.

 2. Va multumesc pentru articolul acest, asta ma ajutat sa imi scriu demisia la zi, ps: am lucrat ca si barman. “În conformitate cu art. 81 alin. (8) din Codul Muncii, salariatul poate demisiona fără preaviz numai dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.”

 3. Si daca te da afara tot nu beneficiezi de ajutor de somaj. Asa ca daca nu semnezi demisia, atunci te da afara, ca iti gaseste nod in papura oricum, si tot acolo ajungi…

 4. buna ziua.am si eu urmatoarea speta : am inceput serviciul la o firma cu sediul in bucuresti, care si-a deschis pct de lucru in dr tr severin, unde locuiesc. am lucrat o saptamana, si avand altercatii cu sefa de magazin am decis sa renunt. specific ca nu am semnat in acest timp niciun contract de munca. cand am sunat.o pe dmna care ma angajat sa anunt mi.a zis ca trebuie legal sa stau in preaviz. neintelegand ce lege ma obliga am apelat la sfatul unei rude care este jurist si mi-a explicat ca pt faptul ca nu am semnat un contrat de munca nu am de ce sa stau in preaviz. in timp anagajatorii au apelat la amenintari gen ca imi desfac contractul pe baza indisciplinara , ca trebuie sa l semnez etc intrucat ei sustin ca au inregistrat contractul meu la Itm. M.au tot sunat le am zis ca nu am nevoie , nu vreau sa ma oblige apoi sa merg in preaviz 20 zile. dupa 2 saptamani fosta mea sefa , m.a sunat sa ma intrebe de ce am renuntat la job, ca nu a avut nimic personal cu mine ca ii pare rau ca am plecat, si ca sa merg sa imi iau banii si bonurile pt perioada lucrata ca e pacat intrucat am lucrat zilnic chiar si in weekend de dimineata de la ora 7 pana seara la 10 chiar 12 si am bani de luat pt orele suplimentare dar trebuie sa merg sa semnez contractul pentru a.l trimite la resurse umane la bucuresti, eu vreau sa merg ca e dreptul meu l cat am muncit. ea sustine ca nu vor fi urmari nu ma va obliga nimeni la nimic doar vor sa ma plateasca ca e dreptul meu. insa imi e teama. ce ar trebui sa fac ? sa semnez pur si simplu? sau sa cer un act ceva in care sa scrie ca am incheiat de comun acord ca sa nu ma trezesc apoi cu probleme? specific si faptul ca atunci cand am anuntat ca vreau sa renunt m au pus sa scriu pe o hartie ca imi dau demisia , in baza a nimic practic pt k ma repet eu nu am semnat nimic si nu am dus niciun act la firma in afara de copie dupa buletin si o fisa medicala pe care ne.au facut.o pe loc in magazin. un sft va rog.am termen pana maine sa merg sa semnez pt ca in perioada urmatoare sa.mi primesc toate drepturile

 5. Am depus demisia cu preaviz la firma care lucrez,preavizul se incheie dupa cele 20 de zile lucratoare pe data de 25 11 2015.Intrebarea este daca angajatorul poate sa ma oblige sa depasesc aceasta perioada.Mentionez ca sant sofer de tir si ma obliga sa efectuez o cursa in strainatate care depaseste cu mult data de preaviz.

 6. Buna ziua, m-am angajat la o firma in decembrie , ca sef de magazin, la interviu mi s-a spus ca nu se sta peste program, nu lucrez sarbatorile legale deoarece compania nu platesc sefii de magazin si nici in w/end, insa dupa cateva zile situatia s-a schimbat, ore suplimentare daca se putea de dimineata pana seara, lipsa de personal, nimic nu era bun , nimic nu o multumea pe sefa de zona, controale de la OPC si DSV , a ajuns sa ne oblige sa platim din banii nostri mita pentru aceste institutii de stat pentru a nu lua ea amenda, i-am spus in nenumarate randuri ca vreau sa plec si sa imi dau demisia dar de fiecare data nu ma lasa, ma ducea cu vorba, ca o sa angajeze oameni ca o sa faca sa fie bine dar nimic, ce pot sa fac eu oricum mi-a spus ca nu imi da voie sa plec pana la sfarsitul lunii cand avem inventar general.Daca nu imi accepta demisia cum pot rezolva problema pentru ca nu mai rezist? Multi colegi sunt chemati din liber, sau pur si simplu li se fura zile din concediul de odihna. este foarte urat la ce s-a ajuns in tara noastra!
  Multumesc!

 7. Am bagat demisia cu preaviz in data de 18 aprilie si mi sa spus initial ca 20 pana in 6 mai acoi ca pana in 13 mai eu chiar trebuie sa stau o luna de zile in plus la munca in perioada de preaviz sau nu ca deja nu mai stiu sunt in ceata in cazul in care sm si gasit de munca in alta parte si vreau sa ma duc acolo mai repede dar mi sa spus ca daca plec fara preavis nu imi mai iau bani pe ultima luna cu e normal sa procedez

 8. Buna seara! lucrez de 5 ani la o firma dar vreau sa plec de aici si sa imi caut in alta parte. dar intentionez sa raman insarcinata, mai pot intra in concediu maternal? cum se procedează? ce ma sfatuiti sa fac? va multumesc frumos

 9. Vreau sa-mi dau demisia cu preaviz de 20 zile lucratoare .intrebarea mea este daca pot in perioada de preaviz sa-mi iau si concediul de odihna pe anul 2016 pe care nu l-am luat anul acesta.Sincer , daca e legal , ar fi un mod sa nu mai merg la munca si sa termin calvarul sa pot sa ma orientez spre alt loc de munca.Va multumesc mult pentru ajutor.

 10. Buna ziua! M-am angajat in iunie la o firma de tamplarie in Cluj-Napoca si as vrea sa imi dau demisia la zi deoarece firma la care lucrez se lucru direct cu patronul si nu respecta normele sanatatii adica eu in momentul de fata sunt bolnav si mi-am m-ai luat concediu medical de 2 ori : 1) am avut accident de munca iar 2)am fost tot bolnav iar acum cand i-am zis patronul ca sunt bolnav si nu pot merge la lucru nu accepta..zice ca ma prefac si totate cele ,scandaluri plus ca la el la firma sunt foarte multe nereguli:contractul meu de munca e de 2 ore si stau la lucru si cate 14 ore pe zi sambata nu este obligatorie dar el ne obliga sa venim,ce m-ati sfatuii sa fac? Multumesc mult

 11. Buna ziua.am si eu o întrebare.am lucrat la o firma cu contract nedeterminat.primile doua săptămâni nu mi-au fost plătite.acum o săptămana mi-am depus preavizul.nu am respectat tot preavizul decât o săptămana din el.intrebarea mea este:îmi pot recupera banii de pe cele doua săptămâni?de la firma mi S-a spus ca dacă nu stau tot preavizul nu mai primesc nici un ban.este posibil așa ceva?va mulțumesc…o zi buna va doresc…

 12. Buna ziua! Am fost angajat al unei firme de apa si canal din jud ilfov am lucrat ca sofer pe camion 10 luni,mi am luat 6 zile concediu de odihna si nu mi au dat nici un ban au zis ca nu am dreptul,mi am dat demisia cerand sa stau 20 de zile lucratoare in preaviz si sefa a zis ca e de acord sa nu stau,erau si 3 martori de fata am si copie dupa demisie,mi a zis ca sa ma duc sa duc hainele ce am luat de la magazie…2 petechi de salopete si sa mi faca lichidarea.
  Problema este ca au mai fost multe persoane in cazul meu am auzit de la cei mai vechi care mai sunt,ca au plecat la fel ca mine si nu au mai vazut nici un ban sau i au vazut da dupa cateva luni bune.
  Ce sa fac? Am vreo sansa sa mi recuperez bani? Am uitat sa va spun ca ultima luna pana sa mi dau demisia nu a dat salariul la nim…nici pana azi.
  Ast raspunsul dumneavoastra.
  Va multumesc!

 13. Mi am depus demisia iar patronu nu vrea sa mi plateasca concediu de odihna pe motiv ca nu m em depus preaviz..Ce trebuie sa fac?? Cu stima..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here