21 Septembrie, 2019

Ce se schimbă în educaţie din 2014?

Începând din acest an, admiterea în liceu se va face pe baza mediei la evaluarea naţională în pondere de 75 la sută, în timp ce facultăţile nu mai pot ţine cont la admitere de notele din liceu ale candidaţilor

Astfel, poate cea mai importantă modificare aplicabilă din 2014, media de la evaluarea naţională va reprezenta 75 la sută în calcularea mediei de admitere în liceu, faţă de 50 la sută în anii trecuţi, scăzând la 25 la sută ponderea notelor din ciclul gimnazial.

Anul 2014 aduce pentru prima dată simularea examenului de bacalaureat pentru elevii clasei a XI-a, introdusă de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, cu speranţa că elevii vor acorda o mai mare atenţie acestui prag educational, ţinând cont de promovabilitatea scăzută din ultimii ani.

Legea educaţiei naţionale prevede introducerea a trei noi evaluări la nivel naţional, cu subiecte unice:

    • la finalul clasei a II-a (scris-citit si matematică),
    • la finalul clasei a IV-a (evaluare prin eşantionare la limba română/ limba maternă – înţelegerea textului scris şi matematică)
    • la finalul clasei a VI-a (două probe transdisciplinare: limba română şi limba modernă I, matematică şi ştiinţe).

Până în prezent, aceste evaluări s-au făcut în sistem pilot, pe un eşantion de şcoli.

Tot din 2014 se modifică şi cadrul general privind admiterea în anul I în învăţământul superior şi nu vor mai fi luate în calcul notele din liceu. Până acum, luarea în calcul a notelor din liceu era lăsată la latitudinea organizatorilor examenului de admitere, respectiv a facultăţilor.

Sursa: Mediafax

Despre autor  ⁄ De Weekend

Un efort comun al redacţiei de a găsi informaţii interesante, cu subiecte atrăgătoare, potrivite pentru un weekend relaxant. Vorbim despre educaţie, sănătate, mediu, evenimente şi orice altceva.

Fara comentarii

Scrie un comentariu