25 Februarie, 2018

Ce reţinem din prevederile Ordinului nr. 641/2013 privind persoanele fizice care realizează venituri din agricultură?

În Monitorul Oficial nr. 341 din 11 iunie 2013 a fost publicat Ordinul nr. 641/2013 privind modificarea anexei nr. 1 la Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 52/2012 pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare prevăzute la titlul III din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

Prezentul ordin a fost adoptat ca urmare a aprobării Legii nr. 168/2013 privind modificarea Codului fiscal.

Potrivit acestei legi, persoanele fizice ce realizează venituri din agricultură, respectiv din creşterea animalelor şi cultivarea plantelor, ce au calitate de contribuabil la impozitul pe venit şi achită impozitul în baza tranşelor de venit, vor depune declaraţia anuală de impozit pe venit la autoritatea fiscală unde sunt arondaţi.

Termenul iniţial de depunere a declaraţiei a fost data de 25 mai, însă legea mai sus amintită l-a prelungit până în data de 25 iunie.

Acest termen este valabil numai în anul 2013, ţinând cont de faptul că aceste prevederi au fost implementate pentru prima dată anul acesta.

p1
Sursa foto: Lege5 Online

Ordinul analizat astăzi adoptă noul formular al declaraţiei 221 “Declaraţie privind venitul din activităţi agricole impuse pe norme de venit”.

Tipurile de activităţi agricole pentru care se datorează impozit sunt enumerate la art. 73 din Codul fiscal, act normativ ce stabileşte de asemenea şi norma de venit.

Observăm că formularul a preluat atât rubricaţia privind valoarea declarată de contribuabil ca fiind în sfera impozitului pe venit, cât şi valorile sau sumele considerate neimpozabile prin efectul legii.

Vor intra la impozitare valorile stabilite prin diferenţa între total suprafeţe sau număr de animale deţinute de persoana fizică şi tranşele scutite de impozitare prin lege.

Legea recent adoptată nu a modificat termenele de plată ale acestui impozit, acestea se păstrează în continuare astfel:

a) 50% până pe data de 25 octombrie (inclusiv):

b) 50% până pe data de 15 decembrie (inclusiv).

Reţinem faptul că acest impozit pe venit datorat de persoanele fizice din activităţi agricole este unul generat în mod exclusiv pentru bugetul de stat şi din acesta nu se vor distribui cote defalcate către bugetele locale.

Din păcate, acest impozit este foarte puţin cunoscut persoanelor din mediul rural, ce vor fi principalii contributori, astfel se recomandă celor ce au posibilitatea să informeze aceste persoane de obligaţia depunerii declaraţiei, pentru a se evita posibile sancţiuni contravenţionale în cazul nedepunerii declaraţiei.

Ordinul nr. 641/2013 poate fi consultat integral şi gratuit pe Lege5.ro - noul serviciu online de documentare legislativă realizat de Indaco Systems. Află totul despre Lege5 Online de AICI!

Despre autor  ⁄ Adrian Benţa

Adrian Benta este membru al Camerei Consultanților Fiscali (2007), auditor financiar stagiar, membru CAFR (2010). Are o experienţă de peste 13 ani în conducerea contabilităţii şi fiscalitatea societăţii comerciale şi conduce un cabinet propriu de consultanţă fiscală. Contact: adrian@bentaconsult.ro.

Fara comentarii

Scrie un comentariu