22 August, 2019

Ce reţinem din modificările recente privind permisul auto?

Anumite prevederi ale Codului rutier referitoare la permisul auto au fost modificate la începutul acestei luni prin ordonanţă de Guvern.

Dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 21/2014 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice se aplică din data de 1 septembrie 2014.

Clarificări privind posibilitatea de a obţine permisul auto

Au fost introduse anumite clarificări referitoare la persoanele care au domiciliul/reşedinţa în România şi care pot solicita obţinerea permisului auto.

Astfel, se consideră că au domiciliul/reşedinţa în România persoanele care se află în una dintre următoarele situaţii:

• locuiesc în mod obişnuit cel puţin 185 de zile într-un an calendaristic la o adresă sau la adrese din România datorită unor legături personale şi profesionale ori datorită unor legături personale care relevă legături strânse cu adresa sau adresele din România, dacă persoanele nu au legături profesionale;

• revin periodic la o adresă din România datorită unor legături personale cu adresa respectivă, deşi locuiesc alternativ în locuri diferite, situate în două sau mai multe state membre ale Uniunii Europene ori ale Spaţiului Economic European ori în Confederaţia Elveţiană, deoarece legăturile lor profesionale sunt într-un loc diferit de cel al legăturilor personale;

• locuiesc în mod obişnuit la o adresă din România datorită legăturilor personale cu adresa respectivă, deşi locuiesc temporar şi în alt stat membru al Uniunii Europene ori al Spaţiului Economic European ori în Confederaţia Elveţiană pentru îndeplinirea unei activităţi sau misiuni cu durată determinată.

Atenţie! Noile prevederi stabilesc că participarea la studii în cadrul unei universităţi sau şcoli din România NU implică transferul domiciliului/reşedinţei în România.

Eliberarea permisului cu o nouă valabilitate

Iniţial, în Ordonanţa de urgenţă nr. 195/2002 se preciza că eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate se realizează la expirarea valabilităţii documentului şi după efectuarea examinării medicale.

Acum, după noile modificări, este precizat că eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate se realizează numai după efectuarea examinării medicale.

Notă: În caseta foto puteţi vedea o parte dintre modificările aduse de OG 21/2014 la OUG 195/2002 (stânga – forma veche, dreapta – forma nouă). Atenţie: Urmărirea modificărilor la nivel de paragraf este disponibilă doar abonaţilor Lege5.


Dreptul de a conduce tractoare

Ordonanţa nr. 21/2014 introduce şi anumite precizări referitoare la tractoarele agricole şi forestiere.

Astfel, în anumite cazuri specifice, permisele de conducere eliberate pentru una dintre categoriile B, BE, C sau CE sunt valabile şi pentru categoria Tr. Mai exact:

• permisul auto pentru categoria B e valabil pentru vehicule din categoria Tr cu masa totală maximă autorizată de până la 3.500 de kg, la care se poate ataşa o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată să fie mai mică de 750 de kg;

• permisul auto pentru categoria BE e valabil pentru vehicule din categoria Tr cu masa totală maximă autorizată de până la 3.500 de kg, la care se poate ataşa o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată să fie mai mică de 3.500 de kg;

• permisul auto pentru categoria C e valabil pentru vehicule din categoria Tr cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3.500 de kg, la care se poate ataşa o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată să fie mai mică de 750 de kg;

• permisul auto pentru categoria CE e valabil pentru vehicule din categoria Tr cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3.500 de kg, la care se poate ataşa o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată să fie mai mare de 750 de kg.

De asemenea, permisele auto eliberate numai pentru categoria Tr sunt valabile şi pentru ansamblul format dintr-un vehicul din categoria Tr şi una sau două remorci. Iar permisele auto eliberate pentru categoriile D sau DE sunt valabile şi pentru vehiculele din categoria Tb.

Permisele auto anulate pentru infracţiuni dezincriminate

Alte precizări nou-introduse fac referire la persoanele care au avut permisele auto anulate ca urmare a condamnării pentru infracţiuni dezincriminate (adică cele care nu mai sunt considerate infracţiuni în noul Cod penal).

Astfel, în aceste cazuri, persoanele respective pot solicita eliberarea unui nou permis auto fără a fi nevoite să mai susţină examenul. Însă va fi necesară prezentarea documentului care atestă această situaţie.

Notă: Acestea sunt doar o parte dintre noutăţile aduse de noua ordonanţă. Toate modificările aduse la Codul rutier de la 1 septembrie 2014 pot fi consultate în OG nr. 21/2014.
comentarii

Un comentariu

  • Răspunde
    DORU visteanu
    decembrie 8 2014

    Exista o hotarare judecatoreasca a judecatoriei sector 6 care interzice ricarea masinilor auto in sI depozitarea lor in spatii de depozitare pazite si aplicarea de amenzi fabuloase nejustificate . Totusi Politia locala sector 6 continua sa ridice masini si sa le depoziteze in comuna Rosu . de multe ori abuziv .La magazinul Cora de la 50 de metri distanta fata de statia RATB de pe b-ul iuliu maniu astazi 08 .12 .2014 ora 12.32 mi-au ridicat si mie masina desi era parcata corect si unde stationase 15 minute . Cand am iesit din Cora masina de abia parcata mi-a fost ridicata de politie la indicatia unor indivizi care probabil sant platiti pentru aceste informatii Pentru o zi depozitare se percepe taxa de 168 lei iar daca iti ridici dupa o ora masina. din depozit . platesti aceeasi suma Pentru transportul pana la depozit se percep 168 lei chiar daca de la cora ,cazul meu pana la depozitul din comuna Rosu am platit la taxi 8 lei , Este aberant . As sugera ca DNA sa verifice firmele care efectueaza transportul ,depozitarea si ridicartea si sa dipuna incetarea acestui oribil obicei ce este o insulta la adresa Romanilor ! Doar politia sa dea o amenda celui care parcheaza gresit ! Atat ! De ce avem mereu tendinta de a umili propriul popor ?

Scrie un comentariu