24 Februarie, 2018

Ce prevede Noul Cod de Procedură Penală 2014: Activităţile în procedura urmăririi

Noul Cod de Procedură Penală 2014, Partea Specială, Titlul IV. Proceduri speciale, Capitolul IV. Procedura dării în urmărire, articolul 523. Activităţile ce pot fi efectuate în procedura urmăririi.

Activităţile ce pot fi efectuate în procedura urmăririi

Art. 523. -

(1) În vederea identificării, căutării, localizării şi prinderii persoanelor date în urmărire pot fi efectuate, în condiţiile prevăzute de lege, următoarele activităţi:

a) supravegherea tehnică;

b) reţinerea, predarea şi percheziţionarea corespondenţei şi a obiectelor;

c) percheziţia;

d) ridicarea de obiecte sau înscrisuri;

e) monitorizarea tranzacţiilor financiare şi dezvăluirea datelor financiare.

Atenţie! De la 1 februarie 2014, litera e), paragraful (1), articolul 523 va fi abrogat. Urmărirea modificărilor legislative (la nivel de paragraf) este o facilitate disponibilă numai pentru abonaţii Lege5.

urmarire1
(2) Activităţile prevăzute la alin. (1) lit. a)-c) şi e) pot fi efectuate numai:

a) în baza mandatului emis de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa competentă să judece cauza în primă instanţă sau de la instanţa de executare şi cu respectarea procedurii prevăzute la art. 139, respectiv art. 147;

b) numai în baza mandatului emis de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa competentă potrivit legii speciale, cu respectarea procedurii prevăzute la art. 157-160, în cazurile prevăzute la art. 521 alin. (2) lit. c).

(3) Activităţile prevăzute la alin. (1) lit. d) pot fi efectuate numai cu autorizarea procurorului care supraveghează activitatea organelor de poliţie care efectuează urmărirea persoanei date în urmărire.

Atenţie! De la 1 februarie 2014, noua formă a art. 523, paragraful (2), este cea înfăţişată în partea dreaptă a imaginii, cu verde. Urmărirea modificărilor legislative (la nivel de paragraf) este o facilitate disponibilă numai pentru abonaţii Lege5.

urmarire2
Codul de Procedură Penală 2010, modificat, intră în vigoare de la 1 februarie 2014, conform Legii nr. 255/2013, care abrogă Codul de Procedură Penală din 1968. Actele normative referitoare la acest subiect pot fi consultate pe Lege5.ro.

comentarii

Despre autor  ⁄ Lege5

Ca profesioniști, cu toții ne dorim să identificăm modificările legislative rapid și să evităm erorile. Dacă până acum această activitate consuma timp și resurse, azi ne putem baza pe softul Lege5 pentru această sarcină. Având un motor de căutare performant, Lege5 procesează informația și oferă rezultate exacte la nivel de paragraf în câteva secunde. O performanță, dacă ținem cont de faptul că softul conţine o bază de date complexă: atât legislația românească și europeană, cât și jurisprudența românească și europeană. Lege5 a fost gândit pentru oameni activi și mobili. De aceea, am creat variante care se potrivesc oricărui dispozitiv şi stil de lucru. Click aici şi află mai multe.

Fara comentarii

Scrie un comentariu