Justiţia din România a pronunţat recent o hotărâre-premieră, declarând în faliment o persoană fizică. În condiţiile în care proiectul de lege privind insolvabilitatea persoanelor fizice trenează la Camera Deputaţilor din 2010, s-au găsit totuşi soluţii juridice pentru a extinde şi asupra acestora reglementările în vigoare.

Mai sunt şi alte reglementări prin care poţi fi declarat insolvabil, însă numai faţă de fisc. Însă „falimentul personal”, în legislaţia altor state, înseamnă cu totul altceva. La noi, acest proiect de lege este blocat la Camera Deputaţilor de doi ani şi se pare că aşa va rămâne.

În contextul legislativ actual, posibilităţile ca o persoană fizică să fie declarată în insolvabilitate sunt extrem de reduse. Practic, reglementările în vigoare se aplică doar ţeparilor şi e normal ca aceste dispoziţii să-i favorizeze pe creditori. Nu există însă dispoziţii prin care să se ofere posibilitatea unei redresări în cazul datornicilor persoane fizice de bună credinţă, intrate în insolvabilitate după tăierea salariilor, a pensiilor, din cauza deteriorării cursului de schimb sau din alte motive determinate de criza economică.

În multe alte state, asemenea măsuri de sprijinire a datornicilor pentru a ieşi din insolvabilitate şi a-şi achita datoriile sunt luate prin reglementările privind falimentul personal. La noi există un proiect de lege în acest sens, dar este blocat la Camera Deputaţilor sub pretextul că ar submina disciplina debitorilor.

Citeşte tot articolul pe Finanţiştii.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here