17 Septembrie, 2019

Ce nu ştii despre EURO?

La data de 1 ianuarie 2014, Uniunea Europeană aniversează 12 ani de la lansarea pe piață a bancnotelor și monedelor euro. Euro este moneda unică adoptată până în prezent de 17 state membre ale Uniunii Europene, ce formează zona euro.

Aproximativ 330 milioane de cetățeni europeni folosesc moneda euro și se bucură de avantajele sale, însă chiar de la lansarea monedei,  primul președinte al Băncii Centrale Europene (Wim Duisenberg) a atras atenția că această monedă va depinde de nivelul de încredere acordat de cetățenii europeni :

„Introducerea monedei euro va crea noi șanse și oportunități. Va stimula procesul de integrare europeană, atât politic cât și economic, și va contribui la instaurarea păcii și prosperității în viitor. Totuși, această șansa și aceste oportunități nu se vor realiza în mod automat. Va fi nevoie de efort din partea tuturor celor implicați și de îndeplinirea anumitor condiţii.” (W. Duisenberg).

În acest sens, în cele ce urmează vor fi enumerate câteva aspecte ce nu le știați despre moneda euro.

1. Ideea de stabilire a unei monede comune în Europa a fost aprobată prin Tratatul de la Maastricht, sub denumirea curentă de Tratatul privind Uniunea Europeană, semnat de Consiliul European la 7 februarie 1992.

2. În prima etapă, moneda euro a fost lansată în calitate de monedă virtuală în 11 țări, fiind folosit doar pentru tranzacții non-cash și electronice.

3. În Austria, la trei zile după introducerea monedei unice, toate bancomatele au încetat să funcționeze din cauza unei erori de soft.

 4. Băncile au făcut tot posibilul pentru a-și convinge clienții să schimbe moneda națională cu euro. Spre exemplu, băncile luxemburgheze au oferit șampanie din partea casei și suc de portocale pentru atragerea clienților.

Citeşte continuarea articolului pe economiaonline.ro

Despre autor  ⁄ Redacţia

Materialele semnate de redacţia LegeStart reprezintă un efort comun de vă oferi informaţii de interes general din multiple domenii, strânse de echipă sau prezentate de partenerii noştri.

Fara comentarii

Scrie un comentariu