17 Noiembrie, 2019

Ce modificări s-au făcut privind impozitarea veniturilor obţinute de persoanele juridice străine?

Potrivit art. 30 alin. (1) din Codul fiscal, persoanele juridice străine care obţin venituri din proprietăţi imobiliare situate în România sau din vânzarea-cesionarea titlurilor de participare deţinute la o persoană juridică română au obligaţia de a plăti impozit pe profit pentru profitul impozabil aferent acestor venituri.

Prin H.G. nr. 77/2014 au fost modificate precizările conţinute în Normele de aplicare a Codului fiscal. Noile precizări sunt în vigoare din 12 februarie, data la care hotărârea de guvern a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 108/2014.

Alineatul (4) al aceluiaşi articol – astfel cum a fost modificat prin O.G. nr. 8/2013, începând cu 1 februarie 2013 –, spune că, în cazul unor asemenea venituri obţinute de persoanele juridice străine, obligaţia de a calcula, reţine, declara şi vira impozitul pe profit revine cumpărătorului atunci când cumpărătorul este o persoană juridică română sau o persoană juridică străină care are un sediu permanent înregistrat fiscal în România la momentul tranzacţiei, urmând ca persoana juridică străină să declare şi să plătească impozit pe profit potrivit art. 35 din Codul fiscal.

Precizările modificate din Norme

În sensul celor de mai sus, în situaţia în care cumpărătorul este o persoană juridică română sau un sediu permanent din România al unei persoane juridice străine, acesta are obligaţia declarării şi plăţii impozitului pe profit în numele persoanei juridice străine care realizează veniturile din proprietăţi imobiliare situate în România sau din vânzarea-cesionarea titlurilor de participare deţinute la o persoană juridică română.

Persoana juridică străină care realizează venituri din proprietăţi imobiliare situate în România sau din vânzarea-cesionarea titlurilor de participare deţinute la o persoană juridică română declară şi plăteşte impozit pe profit, potrivit art. 35 din Codul fiscal. În acest scop, se iau în calcul, deopotrivă:

- impozitul pe profit trimestrial, reţinut potrivit prevederilor art. 30 alin. (4) din Codul fiscal de către cumpărător, persoană juridică română sau sediu permanent al unei persoane juridice străine, după caz, cât şi
- impozitul pe profit trimestrial, declarat potrivit art. 34 şi 35 din Codul fiscal.

——(P)——

Lege5
 a creat instrumentul ideal pentru a vă ajuta să vizualizaţi prin comparare textul unui act normativ aşa cum era el înainte de modificare şi textul modificat, cu evidenţierea modificărilor.

Prin evidenţierea modificărilor la nivel de paragraf, Lege5 vă ajută să identificaţi mai repede şi cu uşurinţă modificările, astfel încât să luaţi decizii corecte şi să lucraţi eficient.

Aflaţi mai multe despre Lege5 – care este disponibil în variantele OnlineDesktop şi Mobile – de AICI.

ps_evid_mod

Foto articol: Sxc.hu

comentarii

Despre autor  ⁄ Eugen Staicu

Eugen Staicu este redactor colaborator la LegeStart.ro. Contact: legestart@indaco.ro.

Fara comentarii

Scrie un comentariu