Noul plan al Comisiei Euopene interzice atât aromele puternice care ascund mirosul de tutun, cât şi etichetările înşelătoare, de tipul „light”, care apar pe pachetele de ţigări.

În fiecare an, fumatul omoară aproximativ 700.000 de europeni, echivalentul populaţiei unui oraş ca Frankfurt. În plus, milioane de persoane suferă de boli asociate fumatului, cum ar fi cancerul şi bolile cardiovasculare şi respiratorii. Legislaţia europeană în vigoare în acest domeniu a fost elaborată în urmă cu 11 ani şi este depăşită de contextul actual. În prezent se ştie mult mai mult despre aromele folosite în industria tutunului şi despre eficienţa avertismentelor de sănătate.

Pe piaţă au apărut produse noi, iar ţările din UE au reacţionat diferit în introducerea legislaţiei privind fabricarea, prezentarea şi comercializarea produselor din tutun. Prin urmare, protecţia este mai ridicată în unele ţări decât în altele.

Noul plan al Comisiei vizează:

– etichetarea şi ambalarea – toate pachetele de ţigări şi de tutun de rulat trebuie să prezinte, pe 75% din suprafaţă, avertismente privind sănătatea, atât sub formă de imagine, cât şi de text. De asemenea, fiecare pachet trebuie să îi informeze pe consumatori că fumul de ţigară conţine peste 70 de substanţe cancerigene.

– ingredientele – vor fi interzise toate produsele (ţigări, tutun de rulat şi produse din tutun care nu se aprind) care au o aromă puternică menită să acopere gustul de tutun. De asemenea, vor fi interzise produsele cu un grad de toxicitate şi de dependenţă mai mare decât nivelul normal.

– produsele care nu se aprind – interdicţia privind snusul (o variantă a tutunului pentru prizat) se menţine, mai puţin în Suedia, care deţine o derogare. Toate produsele trebuie să poarte avertismente referitoare la sănătate, iar producătorii au obligaţia de a informa autorităţile înainte de a introduce produse noi pe piaţă.

– produsele care conţin nicotină – când nivelul de nicotină se situează sub un anumit prag, pachetele trebuie să poarte un avertisment privind sănătatea. Este şi cazul ţigaretelor din plante. Când acest prag este depăşit, sunt autorizate doar produsele medicinale.

– comerţul on-line – sistemele de verificare a vârstei vor garanta că produsele din tutun nu li se vând copiilor şi adolescenţilor.

– comerţul ilegal – se va înfiinţa un sistem de urmărire a produselor din tutun care, alături de elementele de securitate, precum hologramele, va garanta că pe teritoriul UE se comercializează doar produsele care respectă normele UE.

Comisia speră că, datorită acestor măsuri, fumatul va deveni mai puţin atractiv, în special pentru tineri. Aproximativ 70% din fumătorii actuali au început să fumeze înainte de împlinirea vârstei de 18 ani, iar 94% înainte de a împlini 25 de ani.

Află mai multe despre politica UE împotriva fumatului! Click aici!

 Sursa: Comisia Europeană

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here