21 Februarie, 2018

CE lansează o consultare publică privind reducerea suplimentară a emisiilor de gaze industriale

Comisia Europeană (CE) a lansat o consultare publică în data de 26 septembrie, referitoare la stabilirea unor măsuri suplimentare în ceea ce priveşte reducerea emisiilor de gaze fluorurate.

Gazele fluorurate fac parte din categoria gazelor industriale şi contribuie în măsură semnificativă la încălzirea globală.

Care este motivul lansării acestei consultări publice?

Această consultare publică a fost lansată deoarece, în urma unei analize, Comisia a constatat că, deşi măsurile împotriva emisiilor de gaze fluorurate au un impact important, reducerea lor nu se va produce, iar emisiile vor rămâne multă vreme la actualele niveluri dacă nu se iau măsuri suplimentare.

Analiza menţionată identifică o serie de posibilităţi de înlocuire a gazelor fluorurate cu alternative mai puţin sau chiar deloc poluante. În acest sens, documentul arată că aplicarea măsurilor propuse ar duce la o diminuare cu două treimi a emisiilor de gaze fluorurate până în anul 2030.

 Există deja două acte legislative, adoptate în 2006, care au scopul de a reduce emisiile de gaze fluorurate – Directiva 2006/40/CE, care are ca obiect aparatele mobile de aer condiţionat, interzicând utilizarea, începând cu 2011, a gazelor fluorurate cu potenţial sporit de încălzire globală, şi Regulamentul (CE) nr. 842/2006, care se referă la anumite gaze fluorurate din alte aplicaţii.

La ce sunt folosite gazele florurate ?

Gazele florurate sunt folosite la sistemele de stingere a incendiilor, la produsele electronice, în producţia de medicamente şi cosmetice, în producţia de magneziu şi aluminiu, dar şi la producerea comutatoarelor de înaltă tensiune. De asemenea, emisiile de gaze fluorurate cresc în condiţiile utilizării a din ce în ce mai multe aparate, cum ar fi cele de aer condiţionat sau aparatele frigorifice.

Connie Hedegaard, comisarul european pentru politici climatice, doreşte să propună noi măsuri legislative referitoare la emisiile de gaze florurate, după această consultare publică.

Sursa: Departamentul pentru afaceri europene (Guvernul României)

Despre autor  ⁄ Ioana Popa

Ioana Popa este redactor la LegeStart din anul 2011. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Fara comentarii

Scrie un comentariu