Parlamentarii vor ca România să impună condiţii mai stricte cetăţenilor străini care achiziţionează terenuri agricole, cum ar fi aceea ca străinul să nu aibă datorii în nicio ţară, să nu deţină off-shore-uri, sau să angajeze muncitori români în proporţie de peste 90%.

Iniţiatorii spun că ţara noastră nu interzice dreptul vreunui cetăţean, indiferent de naţionalitate, de a cumpăra terenuri agricole în România, dar lipsa unor mecanisme de control în acest domeniu a făcut ca fermierul român să nu mai fie protejat, astfel că “interesele şi agricultura autohtone sunt pierdute din vedere”. Pe de altă parte, spun parlamentarii, noile criterii ar garanta şi protejarea mediului, dar şi respectarea obligaţiilor fiscale pentru statul român.

Proiectul legislativ care conţine toate condiţiile noi vrea să modifice atât Legea nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole din extravilan, cât şi Legea nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiilor Domeniilor Statului, publicată în Monitorul Oficial nr. 178 din 12 martie 2014.

Articol unic. La articolul 2, se modifică alin. (3) cu următorul cuprins:

„a) foloseşte terenul spre practicarea culturilor agricole în maxim 6 luni de la încheierea tranzacţiei şi păstrează destinaţia terenurilor;

b) nu deţine datorii la fisc în nicio ţară, inclusiv România;

c) este asociat în participaţiune cu societăţi, persoane fizice sau juridice având capital autohton românesc, ponderea capitalului românesc în această asociere fiind de minimum 30%;

d) prezintă angajaţi în proporţie de minim 60% la nivel de management şi de 90% la nivel de forţă de muncă cetăţeni români;

e) prezintă drept principal obiect de activitate al persoanei ori societăţii în cauză domeniul agricol;

f) nu derulează activităţi economico-financiare prin sistemul de companii de tip off-shore;

g) se obligă să menţină terenul în bune condiţii de agro-mediu în vederea preîntâmpinării degradării pământului;

h) prezintă garanţii concrete în vederea protecţiei mediului, protecţiei muncii şi aplicării legislative româneşti în rol de preîntâmpinare a dezastrelor naturale şi a accidentelor de orice fel.”

Iniţiativa legislativă este în dezbatere publică la Senat, care este prima cameră sesizată.

Ai nevoie de Legea nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole din extravilan? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here