23 Februarie, 2019

CCR: Modificările făcute recent la Codul penal sunt neconstituţionale

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis că modificările adoptate de Parlament la actualul Cod penal şi la noul Cod penal sunt neconstituţionale.

Obiecţiile de neconstituţionalitate au fost formulate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de un număr de 50 de deputaţi. Actele normative vizate de obiecţii sunt două legi adoptate de Camera Deputaţilor – în calitate de Cameră decizională – în luna decembrie 2013:

Aceste două legi n-au fost publicate în Monitorul Oficial.

Obiecţiile de neconstituţionalitate au fost admise de Curte în unanimitate, acestea referindu-se la următoarele aspecte:

înlăturarea din categoria funcţionarilor publici şi a funcţionarilor a preşedintelui ţării, a deputaţilor, a senatorilor şi a persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unei profesii liberale, în baza unei legi speciale şi care nu sunt finanţate de la bugetul de stat (art. I pct. 5 şi art. II pct. 3 din Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative);
înlăturarea funcţionarilor publici din sfera subiecţilor activi ai infracţiunii de conflict de interese şi exceptarea din categoria actelor incriminatoare emiterea, aprobarea, adoptarea şi semnarea actelor administrative şi cele care privesc creaţia, dezvoltarea, pregătirea ştiinţifică, artistică, literară şi profesională (articolul unic din Legea pentru modificarea art. 253^1 din Codul penal);
introducerea unei cauze de reducere şi de înlocuire a pedepselor pentru anumite infracţiuni – denumite generic “infracţiuni prin care s-a produs un prejudiciu evaluabil în bani” (art. I pct. 2 şi art. II pct. 5 din Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative).

Potrivit Curţii, dispoziţiile de la primele două puncte de mai sus încalcă prevederile Constituţiei referitoare la statul de drept şi obligaţia respectării Constituţiei şi a legilor, principiul egalităţii în drepturi şi obligaţia statului român de a îndeplini întocmai şi cu bună-credinţă obligaţiile ce îi revin din tratatele internaţionale.

În ceea ce priveşte dispoziţiile de la al treilea punct, acestea nu respectă prevederile Constituţiei referitoare la statul de drept, obligaţia respectării Constituţiei şi a legilor în ceea ce priveşte claritatea şi previzibilitatea normelor, accesul liber la justiţie şi caracterul general obligatoriu al deciziilor Curţii Constituţionale.

Decizia Curţii urmează să fie publicată în Monitorul Oficial (Partea I), aceasta fiind definitivă şi general obligatorie.

Pentru mai multe informaţii despre cele două legi de modificare a actualului Cod penal şi a noului Cod penal, puteţi citi aceste articole:

Notă: Noul Cod penal va intra în vigoare de la 1 februarie 2014, dată la care actualul Cod penal va fi abrogat.

Sursa: CCR | Foto: Sxc.hu

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Fara comentarii

Scrie un comentariu