16 Ianuarie, 2018

CCR: Legea descentralizării, declarată neconstituţională, nu mai revine în Parlament

Curtea Constituțională a României (CCR) susține că actualul proiect al Legii descentralizării nu se mai poate întoarce în Parlament pentru modificare, deoarece legea a fost declarată neconstituțională în ansamblul său, astfel încât Guvernul și Parlamentul trebuie să inițieze un nou proiect.

În motivarea deciziei prin care Legea descentralizării a fost declarată pe 10 ianuarie ca neconstituțională, CCR arată că “situația determinată de constatarea neconstituționalității legii în ansamblul său (…) are un efect definitiv cu privire la acel act normativ, consecința fiind încetarea procesului legislativ în privința respectivei reglementări”.

De aceea, “opțiunea legiuitorului de a legifera în materia în care Curtea Constituțională a admis o sesizare de neconstituționalitate cu privire la o lege în ansamblul său presupune parcurgerea tuturor fazelor procesului legislativ prevăzut de Constituție și de regulamentele celor două Camere ale Parlamentului”.

În consecință, având în vedere că legea criticată a fost constatată ca fiind neconstituțională în ansamblul său, Curtea reține că procedura parlamentară cu privire la aceasta a încetat în mod definitiv.

Sursa: Agerpres.ro

Foto: Sxc.hu

comentarii

Despre autor  ⁄ Redacţia

Materialele semnate de redacţia LegeStart reprezintă un efort comun de vă oferi informaţii de interes general din multiple domenii, strânse de echipă sau prezentate de partenerii noştri.

Fara comentarii

Scrie un comentariu