Curtea Constituţională a României a decis! Posesorii de permis categoria B pot conduce scutere, respingând sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis împotriva unei ordonanţe de urgenţă în acest sens.

Legea propusă pentru promulgare modifică OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, în sensul extinderii valabilității permiselor de conducere categoria B  și pentru motociclete cu transmisie automată de maxim 125 cmc, putere de 11 kW şi un raport putere/greutate de maxim 0,1 kW/kg, categoria A1. De asemenea, impune condiţii pentru posesorii de permise categoria B care doresc să conducă astfel de motociclete.

CCR a concluzionat că reglementările contestate sunt conforme cu cerinţele constituţionale de claritate şi previzibilitate. În privinţa criticilor referitoare la modificările legislative în timpul reexaminării, CCR a considerat că acestea sunt integrate corespunzător în legislaţia existentă şi se conformează altor acte normative.

În legătură cu cerinţa de experienţă de cel puţin 2 ani pentru posesorii de permise categoria B, CCR a considerat că aceasta este clară şi previzibilă.

În timpul procesului de reexaminare, Senatul, în calitate de prima Cameră consultată, a introdus mai multe modificări, inclusiv înlocuirea formulării „deţinătorii permiselor trebuie să aibă (…) permisul pentru categoria B obţinut de minimum 3 ani” cu „deţinătorii permiselor trebuie să aibă (…) o experienţă de cel puţin 3 ani de conducere pentru categoria de vehicule B”.

În schimb, Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, a menţinut cerinţa privind „o experienţă de cel puţin”, dar a redus durata specificată la cel puţin 2 ani.

Vezi aici OUG prin care posesorii de permis categoria B pot conduce scutere

Vezi aici alte articole despre plafonarea adaosului comercial la alimente de bază

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here