22 Februarie, 2018

Care sunt noile plafoane propuse de MFP pentru plăţile în numerar?

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) vrea să limiteze plăţile în numerar făcute de persoanele juridice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, liber profesionişti, persoanele fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, asocierile şi alte entităţi fără personalitate juridică.

Potrivit unui proiect de ordonanţă lansat în dezbatere publică, plafonul valoric al plăţilor va fi scăzut de la 10.000 de lei/zi, respectiv 5000 de lei/zi către o singură persoană juridică, la plafonul zilnic de 2000 de lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 5.000 de lei/zi.

De asemenea, limitarea plăţilor la 2000 de lei/persoană se va aplica şi:

- plăţilor în numerar făcute de operatorii economici către persoanele fizice – reprezentând plata unor livrări de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanţe sau alte drepturi şi restituirile de împrumuturi sau alte finanţări;
- încasărilor în numerar făcute de operatorii economici de la persoanele fizice – reprezentând cesiuni de creanţe sau alte drepturi, acordarea de împrumuturi sau alte finanţări.

Propunerea de act normativ mai prevede şi o limitare a încasărilor în numerar efectuate de operatorii economici de la persoanele fizice – reprezentând contravaloarea unor livrări de bunuri sau a unor prestări de servicii – la un plafon zilnic de 10.000 de lei/persoană.

Sunt vizate şi încasările/plăţile în numerar făcute între persoane fizice. În acest caz, plafonul zilnic va fi de 10.000 de lei/tranzacţie.

Depăşirea noilor plafoane va fi sancţionată cu amenzi în cuantum de 25% din sumele plătite/încasate care depăşesc plafoanele.

Dacă noile reguli vor fi adoptate şi vor intra în vigoare, Ordonanţa nr. 15/1996 privind întărirea disciplinei financiar-valutare va fi abrogată.

» Proiectul de ordonanţă poate fi consultat integral AICI (fişier DOC).

Sursa: MFP | Foto: All-free-download.com

comentarii

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Fara comentarii

Scrie un comentariu