16 Februarie, 2019

Care este modalitatea de calcul a pensiei?

Unul dintre subiectele cele mai dezbătute probabil în domeniul social este modalitatea de calcul a pensiei.

Sistemul public de pensii are ca principii fundamentale de construcţie principiul contributivităţii, conform căruia fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuţiilor datorate de persoanele fizice şi juridice participante la sistemul public de pensii, drepturile de asigurări sociale cuvenindu-se în temeiul contribuţiilor de asigurări sociale plătite, precum şi principiul solidarităţii sociale, conform căruia participanţii la sistemul public de pensii îşi asumă reciproc obligaţii şi beneficiază de drepturi pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea riscurilor asigurate prevăzute de lege.

Din acest motiv, calculul pensiei reprezintă un mixaj între contribuţia la sistemul asigurărilor sociale de pensii şi capacitatea de plată a acestui buget, prin stabilirea prin legea bugetului asigurărilor sociale a valorii punctului de pensie, cu care se înmulţeşte punctajul mediu anual realizat de asigurat, conform art. 94 din Legea nr. 263/2010.

Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.

Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărţirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate în anul calendaristic respectiv, iar punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut/solda brută sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică.

Pentru lunile pentru care Institutul Naţional de Statistică încă nu a comunicat câştigul salarial mediu brut se utilizează, pentru întreaga lună, ultimul câştig salarial mediu brut comunicat.

Pentru persoanele care realizează stagii de cotizare în mai multe situaţii, pentru care legea prevede stagii complete de cotizare diferite, punctajul mediu anual se determină prin însumarea punctajelor medii anuale calculate corespunzător stagiilor complete de cotizare prevăzute de lege, pentru fiecare dintre situaţiile respective.

În situaţia asiguratului care contribuie la un fond de pensii administrat privat, punctajul lunar stabilit în sistemul public de pensii se corectează cu raportul dintre contribuţia datorată la sistemul public de pensii şi contribuţia prevăzută de lege pentru condiţii normale de lucru.

Pentru descurajarea pensionărilor anticipate, anticipate parţiale şi de invaliditate, la calculul cuantumului pensiei sunt stabilite anumite valori de referinţă. Astfel:

1) pentru perioadele asimilate, la determinarea punctajului lunar al asiguratului se utilizează:

a) cuantumul pensiei de invaliditate, iar dacă obţin venituri pentru care se datorează contribuţia de asigurări sociale, la calculul punctajului lunar al asiguratului se iau în considerare, prin cumulare, atât aceste venituri, cât şi cele stabilite pentru perioadele asimilate;

b) 25% din câştigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective, în situaţiile în care: a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomă; a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la trei ani; a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat; a beneficiat, în perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006, de indemnizaţii de asigurări sociale, acordate potrivit legii (de exemplu, şomaj – fiind luată în calcul contribuţia plătită la asigurările sociale de stat din indemnizaţia de şomaj); a fost elev al unei şcoli militare/şcoli de agenţi de poliţie sau student al unei instituţii de învăţământ din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională pentru formarea cadrelor militare, politiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, cu exceptia liceului militar;

c) cuantumul indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă, în situaţiile în care a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă şi boli profesionale;

2) pentru stagiul potenţial, acordat persoanelor în drept să obţină o pensie de invaliditate, punctajul lunar este de:

a) 0,70 puncte pentru gradul I de invaliditate;
b) 0,55 puncte pentru gradul II de invaliditate;
c) 0,35 puncte pentru gradul III de invaliditate.

În cazul pensionarilor care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare, punctajul lunar realizat în perioada respectivă se majorează cu 0,5%, cu excepţia celor care cumulează pensia cu venituri de natură salarială (art. 99 din Legea nr. 263/2010).

Potrivit prevederilor art. 100 din Legea nr. 263/2010, persoanele care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupele I şi a II-a de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, cele care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite, condiţii speciale sau alte condiţii de muncă, potrivit legii, beneficiază de majorarea punctajelor lunare realizate în perioadele respective, după cum urmează:

a) cu 25% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa a II-a de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite, potrivit legii;

b) cu 50% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa I de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiţii speciale, potrivit legii;

c) cu 50% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în alte condiţii de muncă, potrivit legii. De asemenea, aceste persoane beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu până la 13 ani (peste 26 ani lucraţi în condiţi speciale).

Valoarea punctului de pensie se stabileşte anual prin legea bugetului de asigurări sociale şi, potrivit art. 102 alin. (2) din Legea nr. 263/2010, se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

Începând cu anul 2013, indicatorii utilizaţi la stabilirea valorii punctului de pensie pentru anul următor sunt cei definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică. În cazul în care unul dintre indicatori are valoare negativă, la stabilirea valorii punctului de pensie se utilizează indicatorul cu valoare pozitivă, iar dacă ambii indicatori au valori negative, se păstrează ultima valoare a punctului de pensie.

Începând cu anul 2021, valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 45% din creşterea reală a salariului mediu brut, realizat pe anul precedent.

Procentul din creşterea reală a salariului mediu brut, luat în considerare la majorarea anuală a valorii punctului de pensie, se reduce gradual cu câte 5% în fiecare an. Începând cu anul 2030, valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata inflaţiei realizată pe anul precedent (art. 102 alin. (5)-(6) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul public de pensii).

————————————————(P)————————————————

Aveţi nevoie de forma consolidată la zi a actelor normative? Acum puteţi cumpăra online acte normative (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro, fără să aveţi nevoie de un abonament Lege5.

Achiziţionarea actelor normative se face din zona gratuită a aplicaţiei Lege5 Online. Din momentul achiziţionării, aveţi acces la fişiere timp de două săptămâni. Formele consolidate pot fi descărcate de maximum patru ori în această perioadă.

Cum procedaţi ca să cumpăraţi online un document electronic? Găsiţi un ghid AICI.

Lege5
 este soft de documentare legislativă disponibil în variantele OnlineDesktop şi Mobile.

L5S

Foto articol:
 Free Images

comentarii

Despre autor  ⁄ Denisa Pătraşcu

Licenţiată a Facultăţii de Drept, Universitatea din Bucureşti (2001), doctor în drept – specialitatea dreptul muncii (2007), membră a Reţelei Juriştilor din Organizaţia Internaţională a Muncii – ONU (2003), membru asociat al CRIFST – Academia Română (2013), membru colaborator al CRIFST – Academia Română (2010-2013), consultant şi senior expert (proiecte fonduri structurale) în domeniul social şi mediator autorizat.

Comentarii

 • Răspunde
  iunie 11 2014

  va rog frumos daca puteti sa-mi spuneti daca in situtia mea as putea iesi la pensie anticipat fara penalizare; sint nascuta in luna 08.1956 si din octombrie 1976 lucrez cu carte de munca .neintrerupt cu exceptia a 9 luni de somaj .iar din 1978 lucrez la aceeasi unitate chiar daca i s-au mai schimbat denumirile; si din motive de sanatate nu mai pot veni la serviciu chiar daca pensia stiu ca va fi mica am colege care au iesit la limita de virsta si vechime cu 840 lei, ma tem si eu de asta dar nici medical nu pot sa ma pensionez! va multumesc anticipat! sanatate!

  • Răspunde
   emil
   iunie 22 2014

   D-na Adriana Ileana,
   puteti iesi la pensie anticipata “FARA PENALIZARE ” pentru ca aveti cu 8 ani peste
   varsta standard de iesire ( DEPUNETI DOSARUL PENTRU PENSIE ANTICIPATA )
   VA DORESC SUCCES SI MULTA SANATATE. Emil din Turda

  • Răspunde
   www pensiata ro
   septembrie 20 2015

   Stimata Adriana, pentru a putea accesa pensia anticipata fara diminuare trebuie sa aveti realizati minim 38 ani si 6 luni “in campul muncii” ; Lunile de somaj intra in aceaasta vechime daca nu au fost realizate in intervalul 01.04.2001 -01.01.2006;

 • Răspunde
  Nicolae
  iunie 28 2014

  Buna ziua. As dori sa va intreb cind pot sa depun dosarul de pensie anticipata sau pensionare pentru limita de virsta, iata toata vechimea in munca din cartea de munca + revisal. An Luna Ziua
  1976.07.31pina la 1978.01.09
  1979.07.31 pina la 1980.01.14
  1982.11.19 pina la 1984.03.02
  1987.10.08 pina la 2008.01.16
  2008.01.16 pina la 2008.10.14 somaj conform legii 76/2002
  2008.10.14 pina la 2009.08.06
  Perioada inregistrat in REVISAL
  2010.05.27 pina la 2012.03.13 cu fractiune de norma – 1ore zilnic 5 ore saptaminal
  2012.08.14 pina la zi deci sunt in activitate la un S.R.L
  Mentionez ca am lucrat in grupa I de munca in perioada 1987.10.08-2001.04.01 cu timp 100% conform Ordinului 50/1990 art.3 combinat cu ord. 1517/95 pentru care am adeverinta eliberata de societatea unde am lucrat.
  Perioada de stagiu militar 1an si 4 luni
  La ce virsta pot depune dosarul de pensionare sunt nascut in luna martie 1958.
  Va multumesc anticipat pentru raspuns

 • Răspunde
  giurgiu
  noiembrie 2 2014

  imi pare rau din articolulCARE ESTE MODALITATEA DE CALCUL A PENSIEI ? nu inteleg deloc va rog sa ma ajutati multumesc anticipat

 • Răspunde
  maria
  ianuarie 2 2015

  am 33 ani de pensie varsta 66 ani pensia calculata este 1035 lei, exagerat de putin am avut funtie de conducere.De ce?nu stiu ce informatii sa va mai dau, va rog sa ma sprijiniti, pensia este f.f. mica sunt singura si am o boala f. grea, fara copii,ctc.

  • Răspunde
   maria
   ianuarie 2 2015

   pensia este de 1035 lei, la o vechime de 33 ani,.

 • Răspunde
  ion
  ianuarie 2 2015

  Am informatii ca la calcularea punctajului anual se imparte suma punctajelor lunare la 12 indifferent de cate luni s-a cotizat in anul respectiv.Daca ai cotizat 3 luni trebuie sa se imparta suma punctajelor pe cele 3 luni la 3 si nu la 12.
  Puteti sa-mi spuneti de ce se intampla asta?

 • Răspunde
  ECATERINA
  februarie 16 2015

  Sint nascuta in 16 02 1963 Am lucrat 22 ani in Romania din care 14 ani grupa1 de toxicitate turnatorie si 8 ani in spania .Cind pot sa ies la pensie si cum se va calcula valoarea pensiei?Adica beneficiez de bani si de la statul spaniol?

 • Răspunde
  emilia
  februarie 17 2015

  VA ROG SUNT NASCUTA 9.10.1960 LUCREZ 1 AUG.1979 PANA AZI AM AVUT 7 LUNI IN CARE NU MI S-A PLATIT COTIZATIA CAND AS PUTEA SA MAM PENSIONEZ?
  VA MULTUMESC,
  EMILIA VANCA

 • Răspunde
  Emil
  martie 26 2015

  Buna ziua.Tatal meu are varsta de 58 de ani si are 38 de ani munca din care 18 ani sunt incadrati la grupa a II a de munca.
  La ce varsta se poate pensiona fara penalizare?
  Multumesc anticipat!

 • Răspunde
  dobrisan
  martie 29 2015

  am esit la pensie la limita de varsta cu o vechime de 42 ani 7 luni si 13 zile numaru puctului realizat este de 27.87396 punctaj mediu anual 0.90158mar interesa cam ce pensie asi lua mentionez ca am depus cerere din 1 -5-2014 mia venit o decizie pentru limita de varsta de 784 lei dar mai au sami calculeze perioada lucrata in timpului pensiei de boala de gradu 3 adica din 2003 pana in 2014 mai pe 4 ore plus spor de noapte pe perioada de dinainte de invaliditate lucrata in grupa 2 din 1975 pina in 2001 de un an de zile astept aceasta decizie si miau promis ca in luna martie vine precis dar nu a venit tare as vrea daca puteti cu aprocsimatie cam cat o sami faca pensia mentionez ca in ultimi ani pe 4 ore am avut un salariu brut de 1030 lei va multumesc anticipat daca ma puteti ajuta

 • Răspunde
  mirela
  mai 20 2015

  buna ziua, sunt nascuta in anul 1960, lucrez cu carte de munca din 9 februarie 1982 in aceeasi unitate. intrebarea este daca as putea iesi in pensie anticipata sau anticipat partial si cit o sa fiu penalizata. va multumesc

  • Răspunde
   VICTORIA
   septembrie 21 2015

   sunt nascuta in anul 1961 luna aprilie ziua 3; lucrez din 23.01.1982 si pina in prezent.
   am 2 ani de somaj 2010,2014.
   din iunie 1983 pina in aprilie 2001 am grupa a 2 de munca 100%
   VA ROG IMI PUTETI SPUNE CAND MA POT PENSIONA?
   Va multumesc

 • Răspunde
  cristiav3819
  iulie 14 2015

  Buna ziua, cand poate iesi la pensie anticipat, fara penalizare, o persoana(barbat) nascuta in feb 1955, are 41 de ani de cotizatie si 9 ani+3 luni de grupa a 2a (100%). Stagiu militar este de 1 an + 4 luni. Multumesc!

 • Răspunde
  Gheorghe
  iulie 31 2015

  Vreau sa cer recalcularea pensiei, intrucat sumele contributive sunt mult mai mici decat sumele nete incasate pe perioada contributiei.
  ce trebuie sa depun la casa judeteana de pensii pe langa cererea de recalculare ( copii ale borderourilor, adrese care sa ateste faptul ca pe anumite perioade am beneficiat de anumite sporuri????)???
  Va multumesc anticipat

 • Răspunde
  rodica
  septembrie 6 2015

  in perioada 01.07.1974 – 01.03.1990, am lucrat la IOR 1, in ce grupa de munca este considerata?

 • Răspunde
  RADU
  octombrie 9 2015

  cine poate sa- mi calculeze valoarea pensiei in afara casei de pensii ?
  Astept o mana calificata si serioasa !

 • Răspunde
  octombrie 9 2015

  Buna ziua !
  Am iesit la pensie dar nu a venit decizia ( 44ani 3luni 28zile varsta 61ani si 10luni )
  cum se calculeaza la salariul brut sau net
  Multumesc !

 • Răspunde
  ioana
  noiembrie 9 2015

  sunt nascuta in anul 1958 luna septembrie ziua 9 si am cotizat 31 de ani cand as putea sa ies la pensie normal lucrez 12 /24 si ture de noapte

 • Răspunde
  Lucia
  noiembrie 18 2015

  Sint nascuta in 10.11.1956 luna noiembrie lucrez din 1978. Cind pot iesi la pensie fara penalizare?

 • Răspunde
  Constantin
  ianuarie 21 2016

  Am lucrat pe șantier din anul 1961pana in anul1996 când am ieșit la pensie,am avut spor de șantier si si spor de izolare pana in anul 1973.la calcularea pensiei nu sau luat in calcul si sporurile decât cel de vechime.vs rog să-mi spuneți daca exista posibilitatea de se recalcula pensia tinanduse cont si de sporuri ,daca da ce trebuie sa fac.va mulțumesc anticipat.

 • Răspunde
  MUNEA
  februarie 11 2016

  Buna ziua
  cine ar putea sa ma informeze corect va rog frumos, am doar 5ani de munca in Romania vechime in cimpul muncii am virsta de 46 de ani iar restul anilor diferenta am muncit in alte tari straine .Citi ani vechime in cimpul muncii trebuiesc pentru a iesi cu o pensie lunara de …? nascuta in 1969 bucuresti
  astept raspuns

 • Răspunde
  Stefan
  martie 27 2016

  Voi ieşi la pensie la 1 septembrie 2016, pentru limită de vârstă (65 de ani în 2 februarie 2016), având la ieşire peste 41 ani de vechime în învăţământ ca inginer profesor, facultatea făcută la zi, 5 ani la, IPB Bucureşti.
  Întrebarea mea este dacă punctajul mediu anual pe intrega activitate se împarte la 35 ani stagiu normal de cotizare la bărbaţi, sau la 41, lucru care mi se pare injust, având în vedere că pentru cei 5 ani de facultate, neintroduşi în calcul se primeşte 1,25 puncte şi conform legii pensiei actualizată 2016 stagiul mea de activitate recunoscut ar fi în realitate 41 plus 5 egal 46 de ani.

  Altfel formulat cum se bonifică un stagiu de cotizare mai mare de 35 de ani
  Vă mulţumesc

 • Răspunde
  septembrie 8 2016

  sunt nascuta in 1962 am o vechime neintrerupta de 37 de ani ,din care 20 de ani grupa a ii .cind asi putea iesi in pensie,la limita de virsta s-au anticipat partial? mentionez ca am si trei copii. va multumesc

 • Răspunde
  septembrie 15 2016

  Dacă presupunem – pentru simplificarea calcului – că un bărbat a avut în toţi cei 40 de ani de muncă un punctaj de 2 puncte anual. În acest caz dacă el iese anul ăsta la pensie va avea o pensie de 2 puncte x 871,7 (valoarea punctului de pensie in anul 2016) = 1743,4 lei. Întrebarea mea este: dacă el mai lucrează încă doi ani – şi are tot un punctaj mediu de 2 puncte i se mai adaugă ceva la pensie? Sau lucrează “degeaba” aceşti doi ani în plus?
  Multumesc!

 • Răspunde
  Badea
  iulie 1 2017

  Anii de facultate din Romania si stagiul militar se iau in calcul (se cumuleaza) la calcularea pensiei anticipate (cu penalizare) in Spania? multumesc foarte mult!

 • Răspunde
  doina
  iulie 10 2017

  Buna seara ! Va rog sa-mi spuneti care este coeficientul de majorare a punctului de pensie ,pentru pensionarii care muncesc ? Multumesc !

 • Răspunde
  ECATERINA
  august 21 2017

  AM 24,7ANI VECHIME.NOUA LEGE PREVEDE RECALCULAREA PENSIEI PTR.CA ACTUALMENTE PRIMESC PENSIA MINIMA?

 • Răspunde
  DELIA-ELEONORA
  septembrie 24 2017

  Am terminat Liceul Pedagogic în 1978 .De la 1 sept. 1978 și până în prezent am lucrat la catedră . Sunt născută în 3 ianuarie 1958 .Când pot să ies la pensie? Mulțumesc.

 • Răspunde
  GHEORGHE
  decembrie 5 2017

  Buna ziua Va rog frumos sa precizati daca in perioada 1.09.1974-31.08.1985 se iau in calculul pensiei cadrelor didactice: plata cu ora (nu ocazional ci pentru ore suplimentare efectuate pe parcursul cate unui an scolar), sporul de vechime, compensatiile prevazute prin D. 283/1979, D.46/1982, D. 240/1982, gratificatiile, Scoala, unde am fost angajat in preioada mentionata mai sus, nu-mi trece in adeverinta plata cu ora nici compensatiile etc.

 • Răspunde
  MARIUS
  august 22 2018

  sunt pensionar din anul 2006 pentru limita de varsta.doresc sa imi recalculez pensia cu unele venituri suplimentare .va rog sa imi spuneti daca numarul de puncte realizat se va imparte la 35 cat este in vigoare in prezent sau la 30 cat a fost luat in calcul in anul 2006 cand a fost stabilita pensia. va multumesc anticipat pentru intelegere.

Scrie un comentariu