17 Martie, 2018

Care e frecvenţa cu care se pot introduce bunuri personale în România în regim de scutire de TVA şi acciză?

În Monitorul Oficial nr. 686/2013 a fost publicat Ordinul ANAF nr. 3477/2013 privind definirea caracterului ocazional al introducerii în România de bunuri aflate în bagajele personale ale călătorilor care vin dintr-o ţară terţă.

Potrivit art. 142 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal, sunt scutite de taxe de import (TVA, accize) introducerile de bunuri în Comunitatea Europeană efectuate cu caracter necomercial de către persoanele fizice care călătoresc în ţări terţe.

Într-un limbaj uzual, aceste bunuri sunt bunuri personale aflate în bagajele călătorilor şi nu sunt destinate vânzării.

Această scutire de taxe este pusă în aplicare de OMFP nr. 2220/2006, ce stabileşte valorile introducerii în ţară la valoarea bunurilor introduse la 300 de euro de persoană, dacă se efectuează un transport terestru, şi la 430 de euro de persoană, când acest călător utilizează un mijloc de transport aerian sau maritim. Desigur, există o limitare şi la achiziţiile de produse accizabile, cum ar fi un număr de maximum 40 de ţigarete sau un litru de alcool.

Actul normativ analizat astăzi porneşte de la frecvenţa cu care o persoană fizică poate să introducă, în regim de scutire de TVA şi acciză, bunuri personale în România, cu caracter ocazional. Desigur, respectând plafoanele amintite.

Prin caracter ocazional se înţelege o introducere de bunuri în România de către persoane fizice ce vin din ţări terţe, iar introducerea bunurilor efectuată de acelaşi călător are o frecvenţă mai mare de şapte zile de la precedenta intrare în ţară.

Nu se consideră că are caracter ocazional introducerea de bunuri de mai multe ori pe zi sau la intervale mai mici de şapte zile efectuate de aceeaşi persoană.

Notă: Actele normative menţionate în acest articol pot fi consultate gratuit în Lege5 Online. Atenţie: Actele normative sunt disponibile gratuit în forma publicată în Monitorul Oficial. Doar abonaţii Lege5 au acces la forma consolidată a acestora.

comentarii

Despre autor  ⁄ Adrian Benţa

Adrian Benta este membru al Camerei Consultanților Fiscali (2007), auditor financiar stagiar, membru CAFR (2010). Are o experienţă de peste 13 ani în conducerea contabilităţii şi fiscalitatea societăţii comerciale şi conduce un cabinet propriu de consultanţă fiscală. Contact: adrian@bentaconsult.ro.

Un comentariu

  • Răspunde
    Claudiu
    februarie 23 2014

    dacă aduci un laptop de 1000 euro și îl comercializezi se poate, dar dacă aduci un cartuș de țigări e interzis….

Scrie un comentariu