25 Februarie, 2018

Când trebuie depus la Fisc formularul 013? Prevederi importante ale OpANAF nr. 877/2013

În Monitorul Oficial nr. 439 din 18.07.2013 a fost publicat OpANAF nr. 877/2013 privind aprobarea Procedurii de înregistrare fiscală a contribuabililor nerezidenţi care desfăşoară activitate în România prin unul sau mai multe sedii permanente, precum şi a modelului şi conţinutului formularului 013 „Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru contribuabilii nerezidenţi care desfăşoară activitate în România prin unul sau mai multe sedii permanente“.

Prezentul formular se adresează contribuabililor nerezidenţi care realizează venituri în România printr-un sediu permanent şi sunt obligaţi să achite impozit pe profit în România pentru veniturile realizate prin intermediul sediului/sediilor permanente din România, conform art. 13 lit. b) din Codul fiscal.

Acelaşi formular se va utiliza pentru înregistrarea în scopuri de TVA a persoanelor impozabile străine care sunt stabilite în România printr-un sediu fix şi care devin operatori economici în sfera TVA-ului din România.

Formularul se utilizează şi pentru declararea vectorului fiscal, când aceste sedii permanente înregistrează salariaţi din România şi se datorează impozit pe venitul din salarii şi asigurări sociale în legătură cu aceste venituri salariale.

Pentru aceste persoane străine ce au mai multe sedii permanente în Romania, existenţa formularului este foarte importantă, deoarece prin Legea nr. 168/2013, în vigoare de la 1 iulie 2013, trebuie desemnat un sediu permanent la nivelul căruia se cumulează veniturile şi cheltuielile tuturor sediilor permanente, în scopul calculării unui impozit pe profit unic pentru toate sediile permanente.

Până pe data de 25 iulie, fiecare sediu permanent îşi achită impozitul pe profit aferent primelor şase luni din an, în mod individual, şi amintim că s-a adoptat recent formularul 101.

Începând cu luna iulie, impozitul pe profit se va determina prin cumularea veniturilor şi cheltuielilor tuturor sediilor permanente de către sediul permanent desemnat.

Contribuabilii care au sedii permanente, aparţinând unor persoane juridice străine, existente la data de 30 iunie, au obligaţia să depună până pe 31 iulie formularul 013 – declaraţie privind sediile permanente desemnate.

Dacă există şi alte sedii permanente decât cele desemnate, se păstrează în continuare obligaţia declarării acestora ca sedii secundare, în termen de 30 de zile de la înfiinţare, prin utilizarea declaraţiei de menţiuni 060 – Declaraţie privind sediile secundare.

În cazul în care există salariaţi, vectorul fiscal va fi declarat corespunzător, astfel încât să poată fi achitate impozitul pe salarii şi asigurările sociale pentru aceste persoane.

Desigur, pentru noile sedii permanente ce vor fi înfiinţate, declarea se va face în termen de 30 de zile prin formularul 013.

Din punctul de vedere al TVA-ului, acest formular 013 este foarte important cu privire la înregistrarea în scopuri de TVA a persoanelor impozabile străine care desfăşoară activităţi printr-un sediu fix în Romania.

Reamintim şi faptul că persoanele impozabile străine ce realizează activităţi economice în România, în sfera TVA-ului, nu beneficiază de plafonul de scutire de TVA de 220.000 de lei şi, practic, ar trebui să se înregistreze în scopuri de TVA în România încă de la începerea activităţii pentru care vor realiza livrări de bunuri/prestări de servicii supuse TVA-ului în ţară.

Înregistrarea în scopuri de TVA în România a persoanelor impozabile străine este de asemenea obligatorie a se realiza înainte de efectuarea următoarelor activităţi:

• efectuarea de achiziţii de bunuri sau servicii de pe teritoriul României, la care persoana impozabilă străină ar fi avut dreptul să deducă TVA-ul la achiziţie;
• efectuarea de achiziţii intracomunitare de bunuri în România pentru care se datorează TVA în Romania;
• efectuarea de livrări intracomunitare de bunuri.

Toate aceste obligaţii de înregistrare în scopuri de TVA în România sunt prevăzute la art. 153 alin. (4)–(5) din Codul fiscal.

Tot din punctul de vedere al formularului 013 observăm că ordinul este destul de bine redactat şi conţine instrucţiuni de completare cu precizări punctuale şi la obiect, inclusiv cu atenţionări asupra documentelor ce vor însoţi declaraţia când se necesită depunerea acesteia.

Iată cum arată prima pagină a formularului 013:

013Sursa foto: Lege5 Online

OpANAF nr. 877/2013 poate fi consultat integral pe Lege5.ro – noul serviciu online de documentare legislativă realizat de Indaco Systems.

Despre autor  ⁄ Adrian Benţa

Adrian Benta este membru al Camerei Consultanților Fiscali (2007), auditor financiar stagiar, membru CAFR (2010). Are o experienţă de peste 13 ani în conducerea contabilităţii şi fiscalitatea societăţii comerciale şi conduce un cabinet propriu de consultanţă fiscală. Contact: adrian@bentaconsult.ro.

Fara comentarii

Scrie un comentariu