26 August, 2019

Câinii salvamontiști vor avea lege în România

Un parlamentar propune o lege de înființare a unităților canine de salvamontiști în țara noastră, câini care în afara intervenției pe munte, ar putea ajuta inspectoratele de situații de urgență și în cazurile altor calamități – cutremure, de exemplu.

Propunerea legislativă privind câinii salvamontişti este argumentată de faptul că în unele intervenții pe crestele înalte ale munților nu se poate ajunge, în cazul unor avalanșe puternice, decât cu echipamentul specific pentru câinii salvamontiști. O astfel de zonă în țara noastră este zona Carpaților Meridionali, unde nici vara nu se poate ajuge, în anumite locuri, decât cu autovehicule 4×4, iar iarna doar pe schiuri.

Mai mult, în expunerea de motive a propunerii, inițiatorul susține că pentru câinii salvamontiști există un singur formator, pentru că antrenamentele nu se pot face de către mai multe persoane, plus că se petrec și în weekend-uri, sau dimineața și seara, în afara unui program normal de lucru. De aceea, propunerea prevede acordarea unui spor de 20% angajaților care vor fi formatori de câini salvamontiști. Costurile, se mai arată în actul normativ, nu vor depăși 110.000 lei, la nivel național.

Noua lege are 9 articole și anexe care detaliază costurile cu hrana câinilor, cu formarea acestora și cu alte cheltuieli legate de organizarea unităților canine. Acestea vor fi brevetate conform regulilor organismelor internaționale, de căre Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România și vor putea fi puse și la dispoziția IGSU, în caz de nevoie.
 
Art. 4 La solicitare, unitățile canine de intervenție la avalanșă pot participa și la alte acțiuni care necesită resurse specifice (cutremur, căutare de suprafață, etc.)
 
Art. 5 Conducătorul unității canine (care este atestat salvator montan sau salvator de subteran) beneficiază de un spor la salariu de 20%, precum și de plata orelor suplimentare efectuate la antrenament sau în acțiunile de căutare.
 
Actul normativ mai prevede ca la finalul perioadei de serviciu, câinii să poată fi adoptați gratuit de salvamontistul care l-a format.
 
Propunerea legislativă așteaptă avizele de specialitate de la Senat, apoi va intra în dezbatere publică în această cameră. Ca să fie adoptată, propunerea trebuie votată ulterior în Camera Deputaților, apoi promulgată.

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu