19 August, 2017

Cacealma la Inalta Curte – Desi se stia ca este sotia profesorului Corneliu Birsan – reclamant in dosarul 8324/1/2011 – conducerea ICCJ a numit-o dinadins pe Gabriela Birsan presedinte al completului de judecata al respectivului dosar

Scandalul Birsan atinge cote absurde la instanta suprema. In dosarul nr. 8324/1/2011 in care profesorul Corneliu Birsan (judecatorul roman la CEDO) a atacat in contencios administrativ hotararea CSM prin care s-a dat avizul pentru perchezitionarea locuintei sale, si a cerut stramutarea dosarului aflat pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, conducerea instantei supreme a numit-o ca presedinte de complet chiar pe sotia reclamantului, Gabriela Victoria Birsan (foto) desi se stia ca este incompatibila in cauza. Indiferent de considerentele legale care au stat la baza acestei mutari, situatia creata e de natura sa afecteze credibilitatea sistemului judecatoresc si credem ca putea fi evitata daca se dorea.


Sotia desemnata in dosarul sotului. Si asta la varful instantei supreme!

Astfel, prin procesul verbal din 7 noiembrie 2011 (vezi documentul atasat la finalul articolului) presedintele ICCJ Livia Doina Stanciu si vicepresedintele ICCJ, Rodica Aida Popa, au luat act de recuzarea tuturor judecatorilor sectiei contencios administrativ a instantei supreme (cu exceptia Gabrilei Birsan) si au procedat la constituirea unui complet de trei judecatori, selectionati de la diverse sectii. Culmea, in pofida faptului ca se legea interzice unui magistrat sa judece o cauza in care exista un interes al sau, al sotului ori a unei rude, Livia Stanciu si Rodica Aida Popa au numit-o pe Gabriela Birsan ca presedinte al completului de judecata in dosarul in care reclamant este chiar sotul acesteia, profesorul Corneliu Birsan. Alaturi de ea, au mai fost numiti, prin tragere la sorti, judecatorii Alina Iuliana Tuca, de la Sectia civila si Sandel Lucian Macavei, de la Sectia penala.

De ce a fost numita Gabriela Birsan in acest complet, facandu-se parada de regulamentul ICCJ, in pofida legilor care interzic magistratilor sa intre in cauze ale sotilor/rudelor lor, este de neinteles. Sa se fi urmarit amplificarea scandalului Birsan, pentru a se induce opiniei publice ideea ca ar incerca sa-si rezolve singuri problemele judiciare? Greu de explicat pentru opinia publica, indiferent de prevederile legale, aceasta numire contra-naturii.

Cert este ca afland de postura ingrata in care a fost pusa, judecatoarea Gabriela Birsan a formulat in data de 10 noiembrie 2011 cerere de abtinere, pe urmatoarele considerente: „In sustinerea cererii de abtinere pe care o formulez si pe care am anuntat-o prin chiar cuprinsul cererii adresate presedintelui ICCJ, depusa la dosar la data de 25.10.2011 si inregistrata sub nr. 8324/1/2011/25.10.2011, fac precizarea ca este de notorietate faptul ca eu sunt sotia profesorului Corneliu Birsan, reclamant in dosarul nr. 8324/1/2011”.

* Cititi aici procesul verbal de numire al Gabrielei Birsan ca presedinte de complet si cererea de abtinere

* Cititi aici cererile de recuzare formulate de Gabriela Birsan impotriva tuturor judecatorilor Sectiei contencios administrativ

Despre autor  ⁄ Redacţia

Materialele semnate de redacţia LegeStart reprezintă un efort comun de vă oferi informaţii de interes general din multiple domenii, strânse de echipă sau prezentate de partenerii noştri.

Fara comentarii

Scrie un comentariu