15 Septembrie, 2019

Buletin legislativ: Noi cerinţe privind campaniile promoţionale

Ordonanța de urgenţă a Guvernului nr. 92/2014 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare şi modificarea unor acte normative a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 957 din data de 30 decembrie 2014. Ordonanța aduce o serie de modificări mai multor acte normative, printre care și OUG nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc. Aceste modificări vor intra în vigoare începând cu 13 februarie 2015.

Ai nevoie de OUG nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc? Poţi cumpăra actul la zi în format .pdf de AICI!

Notabil este că, printre altele, amendamentele aduse OUG nr. 77/2009 stabilesc în premieră competența Oficiului Naţional al Jocurilor de Noroc (ONJN) de a exercita controlul și supravegherea acțiunilor de promovare a produselor și serviciilor în rândul consumatorilor.

Astfel, conform noului cadru legislativ, operatorii economici care organizează acțiuni „în scopul stimulării vânzărilor şi care nu presupun taxă de participare, respectiv niciun fel de cheltuială suplimentară din partea participanţilor şi nici majorarea preţului pe care produsul l-a avut anterior desfăşurării acţiunii publicitare” au obligația obținerii unui aviz prealabil din partea Comitetului de Supraveghere al ONJN.

Mai mult, OUG nr. 92/2014 stabilește obligația de a obține un astfel de aviz și pentru desfășurarea de activităţi care implică existenţa unui fond de câştiguri sau premii ce urmează a se acorda unui câştigător/unor câştigători.

Notă: În caseta foto puteţi vedea o parte dintre modificările aduse de OUG nr. 92/2014 (stânga – forma veche, dreapta – forma nouă). Atenţie: Urmărirea modificărilor la nivel de paragraf este disponibilă doar abonaţilor Lege5.

camp1

Sursa foto: Lege5.ro

Prin urmare, începând cu 13 februarie 2015, orice profesionist care, pentru a-și promova produsele și/sau serviciile, dorește să recurgă la una dintre metodele uzuale de stimulare a vânzărilor în rândul consumatorilor, cum ar fi vânzări cu preț redus, vânzări cu primă, loterii publicitare, trebuie să țină cont de aceste noi cerințe.

Nerespectarea obligației de a obține avizul ONJN este, potrivit noului cadru legal, contravenție și poate fi sancționată cu amendă de la 20.000 RON la 40.000 RON.

Ordonanța nu stabilește însă și procedura de urmat sau termenele pentru emiterea avizului ONJN. Aceste reguli vor fi stabilite prin normele metodologice de aplicare ce vor fi aprobate de Guvern până pe 14 martie 2015 (respectiv în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a articolelor I-V din OUG nr. 92/2014).

Întrucât practicile de stimulare a vânzărilor (cu alte cuvinte, campaniile promoționale) sunt utilizate în mod frecvent de operatorii economici, se poate anticipa că aceste noi cerințe vor genera un impact important asupra activității operatorilor economici, cel puțin până la clarificarea procedurii de urmat și a termenelor de obținere a avizului necesar de la ONJN.

Autor:

Sergiu Creţu

Ţuca, Zbârcea şi Asociaţii

sergiu.cretu@tuca.ro

comentarii

Despre autor  ⁄ Ţuca Zbârcea şi Asociaţii

Ţuca Zbârcea & Asociaţii este o firmă de avocatură de tip „full service”, având un portofoliu format din numeroase companii naţionale şi multi-naţionale, importante instituţii financiare, precum şi autorităţi publice şi instituţii guvernamentale. Ţuca Zbârcea & Asociaţii oferă servicii pluridisciplinare prin intermediul echipei de avocaţi, propriilor divizii de specialitate sau reţelei de colaborări teritoriale şi internaţionale. Cu o echipă formată din peste 100 de avocaţi în cadrul biroului din Bucureşti. Ţuca Zbârcea & Asociaţii operează un sediu secundar în Cluj-Napoca, cât şi un birou de reprezentanţă în Madrid, Spania. Date de contact: Tel.: + 40 21 204 88 90, fax: + 40 21 204 88 99, e-mail: office@tuca.ro, web: www.tuca.ro.

Un comentariu

  • Răspunde
    Manuela
    iunie 4 2015

    Din expunerea voastra am inteles ca oricine org o campanie publicitara trebuie sa aiba avizul ONJC dar de fapt se adreseaza doar celor cu activitate de jocuri de noroc.

Scrie un comentariu